Chris Barber - Memories Of My Trip

Chris Barber – Memories Of My Trip

Format: 2-CD / Label: Proper-Rough Trade / Release: 2011
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Frank van Engelen

De Britse Chris Barber heeft een historie die al dateert to ver in 1940, en heeft al bewezen allang niet meer alleen een jazz performer te zijn. De bandleider is in de blues muziek minstens zo bekend al, en dat etaleert zich dan weer in een ellenlange lijst van iconen waar deze man mee gewerkt heeft. Hij is een begrip in de muziek wereld, wat gaat qua samenwerking met mensen als Muddy Waters, John Mayall, Tom Jones, Jools Holland en meer van deze bekende figuren.
Onlangs heeft deze trombonist en bandleider de 80 jarige leeftijd bereikt, en dat is nu vorm gegeven in het uitbrengen van een soort van compilatie dubbel album genaamd Memories Of My Trip. Dit album laat zien in welke stijlen Barber allemaal zich in kan vinden, en ook welke mensen al allemaal aan zijn zijde hebben gestaan.

Een dubbelalbum wat dus dan ook alle kanten op gaat qua muziek. We vinden mensen als Muddy waters, Brownie Mc Gee, Ottilie Patterson, Eric Clapton, Rory Gallagher en veel meer nog. Ik denk dat het een goed idee is geweest om eens wat meer van deze fantastische muzikant te laten horen. Barber begon vroeger zo een beetje met zijn Chris Barber’s Jazz band; wie kent niet Schlaffe My Prinschen, en ook Ice Cream.
Een tijd terug stond Barber ook nog als speciale gast op het podium met grootheid John Mayall t.g.v. zijn zeventigste verjaardag in het nummer Have You Heard, waar dan ook Eric Clapton bij was weer een keer. En dat zorgde werkelijk voor kippenvel. Ik verwijs u dan ook graag naar de dvd van dit spektakel.
Het album wordt ondersteund door veel airplay en ook de nodige reviews en advertenties; gewoon dus omdat deze man het dubbel en dwars verdiend.
Ik kan natuurlijk niet alles gaan noemen wat er allemaal op staat, doch zal een aantal dingen uit de tracks pikken nu.

Cd 1, laat een wat meer Blues kant zien van Chris met medewerking van behalve Waters ook Jeff Healy, Van Morrison, Lonnie Donegan, wat vooral een fraai beeld geeft van zijn grote interesse in de muziek.
Het album opent met de track Memories Of My Trip, met veel bezieling gezongen door Brownie Mc. Gee.  Dan volgen er een paar nummers met Sonny Terry en ook Pat And Chris, die wat Dixieland en gospelachtig getint zijn, en zeer authentiek klinken allemaal.
Weeping Willow; een New Orleansachtig met Eric Clapton , en vervolgens het overbekende Kansas Citty met Muddy Waters and band, wat gewoon geweldig klinkt.
In Love Me Or Leave Me laat harpist James Cotton van zich horen, van wie ook pas weer een nieuw album uit is gekomen. Rory Gallagher komt voorbij in Cann’t be Satisfield met een pompende bass er in.  Nog zo een onvergetelijke man komt voorbij onder de naam Jeff Healy. In Goiing Up The River.
Van Morrison mag natuurlijk niet ontbreken, en is dan ook ruim vertegenwoordig.

Cd 2, laat een Jazzy kant zien van Chris met wat Jump Blues a la Rock.  Rock Candy is daar een goed voorbeeld van. Natuurlijk C-Jam Blues is ook aanwezig in een Jazzy en Dixieland stijl. Op het album Cann’t Stop Now, staat een weergaloze uitvoering van dit nummer trouwens. Jool Hollland en ook Mark Knopfler vullen een aardig stuk van deze schijf in, met o.m. Blues Stays Away From Me.
Ja, dit dubbelalbum laat zien waartoe Chris Barber allemaal in staat is, en zich vooral ook zijn tenor trombone voor leent allemaal. Dit is muziek van het allerhoogste platvorm of je nou Blues of Jazz fan bent, het klinkt allemaal erg goed gewoon. Tachtig jaar en een icoon vooral ook, dat is wat deze Chris is, en dat hij populair is staat buiten kijf. Hij komt volgende week deze kant op voor een aantal concerten. Zorg dat je hem niet mist vrienden!. Top album.

Tracks: CD 1
01. Memories Of My Trip- met Brownie Mc Gee
02. When Things Go Wrong- met Ottilie patterson, Sonny Terry
03. Do Lord, Do You Remember me-  met Ottilie patterson met Pat and Chris
04  Weepin’ Willow- met Eric Clapton, Chris Stainton
05. Kanas Citty-  met Muddy Waters and band
06. Love Me Or Leave me- met James Cotton, Alexis Korner
07. Cann’t be satisfied- met Rory Gallagher en Chris
08. Diggin’My Potatoes- met Lonnie Donegan
09. Goiin Up The River- met Jeff Healy
10. How Long Blues-  met Van Morrison
11. Goiin Home- met Van Morrison
12. Oh Didn’t He ramble- met Van Morrison
13. Lonesome Road- met Ottilie Patterson
14. I’ll Be Restred- met Paul Jones.
15. Precious Lord, Take My Hand- met Andy Fairweather Low.
16. Could’t Keep It To Myself- met Alex Branford
17. Another Sad One- met John Slaughter.

Tracks: CD 2.
01. St. Louis Blues Missouri- met Ottielie Patterson
02. High Society- met Edmon Hall and Ian Wheeler
03. Rock Candy- met Keith Emmerson and the T-Bones
04. Georgia On My Mind- met Trummy Young
05. Rose Room- met Joe Darensburg and Chris
06. C-Jam Blues-  met Albert Nicholas
07. The party Blues- met Chris at The Boston Tea Party
08. Jack Teegarden Blues- met Eddie Durham
09. Tailgate Boogie-  met Sammie Price, Sandy Brown o.m.
10. Winin’ Boy Blues- Chris barber six Piece met Jools Holland.
11. On The Sunny Side Of The Street- Six Piece set met Jools Holland
12. Blues Stay Away From me- met  Mark Knopfler
13. Dallas Rag- met Mark Knopfler
14. Till The Next Time I am in Town- met Mark Knopfler

Chris is op 27 april 2011 nog te zien in Hoorn, Schouwburg Het Park !

Website artiest: http://www.chrisbarber.com