Foto Recensie : John Primer - Call Me John Primer

John Primer – Call Me John Primer

Format: CD / Label: Wolf Records / Release: November 2010
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen


Tekst: Hans Wolven 

Als je deze cd ‘I am Mister Blues’ had genoemd, was dit ook goed geweest. Of misschien wel ‘ Welcome in the House of Blues’. ‘Call Me John Primer’ bevat een overzicht van zijn beste 15 songs. De binnenkomer Going Back Down South is al direct van het betere hout gesneden.
Dat de band zo hier en daar wat traag is, mag de pret niet drukken. De bassist had naar mijn mening wel iets enthousiaster mogen zijn. Poor Man Blues, het tweede nummer gaat wat relaxter van start. De licks die hier worden gebruikt, zijn natuurlijk zo bekend als wat en niet zo opzienbarend. Maar het geeft wel de sfeer van een betere bluesband. De lead gitaar is wat aan de trage kant. En wat te simpel als je het mij vraagt.
Het had allemaal wat meer power en creativiteit mogen hebben.
I am a Bluesman, het derde nummer, gaat lekker los. Je zweeft als het ware op de baslijn mee. Maar ook hier weer die simpelheid van spelen.
Nergens even een uitspatting. Stel je voor dat je ergens langs een kroeg loopt en je hoort deze muziek naar buiten komen, dan wil ik wel naar binnen. Het klinkt natuurlijk wel zo als de blues gespeeld moet worden. Evil, nummer 4 van deze schijf begint wat te lijken op Albert King. Ook het sfeerje, de licks en de drive.
Ook hier is het gitaarspel wat aan de magere kant. I’ve been Abused, het volgende nummer gaat weer als een trein. Ondanks de bekende streamline, geeft hier de mondharmonica wel weer iets extra’s. Lekker gespeeld. 1839 blues, je komt er wel direct in binnen. Hier toch ook weer invloeden van Albert King.
Lekker bluesy gezongen. Goed binnen het kader en lekker getuned.
Shake your moneymaker is natuurlijk een klassieker, die iedereen wel kent, maar in deze uitvoering had ik het nog niet eerder gehoord. Jaren geleden hoorde ik oude proef opnames van Fleetwood Mac, waar zij bezig waren om dit nummer op te nemen. Dit heeft er wel iets van weg. Een echte klassieker!
Blues behind closed doors, inderdaad blues voor achter gesloten deuren. Deur dicht trekken en genieten. En verder niet zeuren. Look at little sister, een nummer dat leunt op een overbekend schema, maar des al niet te min van prima klasse. Dreaming about my baby, nummer 10 alweer van deze cd, het betere sfeertje.
De piano had wat meer ingeschoven kunnen worden. Dat is trouwens wel opvallend dat bij alle nummers de technicus wel iets creatiever had mogen schuiven. You got to pay the price, een grappige live registratie. Met ook weer die dampige sound. Call me John Primer, het titel stuk. Doe je ogen dicht en verbeeld je dat je Muddy Waters hoort zingen. John Primer zal er wel veel naar hebben geluisterd.
Going to New York, nummer 13 alweer. Dezelfde opzet als bij vorige nummers. Maar hier weer de invloeden van Albert King. Het is net een motorfiets waarbij je achterop wil springen en mee wil rijden naar New York.
Called my baby, het een na laatste nummer al weer. Ook weer dat dampige sfeertje.
Goed gespeeld, maar iets meer vuur had geen kwaad gekund. En ook hier weer een magere techniek. Red House, het sluitstuk.  Het directe gitaarspel en de bluesy voice sluiten goed op elkaar aan. Een mooi nummer als afsluiter.
Al met al een prima cd, maar met kanttekeningen.

Tracks ‘Call Me John Primer’ :
01. If I Could Hold You In My Arms
02. Poor Man Blues
03. I’m a Blues Man
04. Evil
05. I’ve Been Abused
06. 1839
07. Shake Your Money Maker
08. Blues Behind Closed Doors
09. Little Sister *
10. Dreaming
11. You Got To Pay the Price *
12. Call Me John Primer *
13. Goin’ To N.Y. *
14. Call Me On the Phone *
15. Red House
* niet eerder geplubiceerd

John Primer On Tour – Januari 2011

20 januari: Blues Sphere, Luik[B] 21 januari: Woetsjtok, Brunssum
22 januari: Arsenaal Theater, Vlissingen
23 januari: Gompelhof, Mol [B] 30 januari: Podium NiX, Enschede

Website artiest : www.johnprimerblues.com[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Ook op Blues Magazine ...