C.W. Stoneking - Jungle Blues (CD)C.W. Stoneking
Jungle Blues

Format : CD
Label : King Hokum Records / Bertus
Release : 30 augustus 2010

Door Ger. van Eldik

Bij het horen van de CD ‘Jungle Blues’ van C.W. Stoneking ben ik eigenlijk nogal verrast.
Tot mijn spijt moet ik bekennen dat deze in Australië geboren en getogen artiest mij tot op heden niet bekend was.
We hebben hier te maken met een blues singer-songwriter, die een zeer typische en herkenbare CD heeft afgeleverd. Invloeden van Jazz, Calypso and Folk zijn allemaal terug te horen, maar vooral echte oude New Orleans Blues, gemengd met Afrikablues is de wat er op deze CD te vinden is.
Veelvuldig maakt C.W. Stoneking gebruik van Banjo, Dobro en blazers.
Ruim veertig minuten kunnen we genieten van een reisverhaal door de Jungle.

De tien nummers zijn allemaal meer dan het beluisteren waard. Behalve ‘Brave Son Of America’, dat is geschreven door Wilmouth Houdini, heeft C.W. Stoneking alle nummers zelf geschreven. De met een typisch stemgeluid gezegende artiest begint op z’n elfde gitaar te spelen en op z’n dertiende speelt hij al in een bandje.
De eerste bandjes eindigen nogal tragisch, zo sterft de basspeler van z’n Highschoolband aan een hartkwaal en de madolinespler van de band met de fraaie naam ‘The Blue Tits’ overkomt hetzelfde. Als je na geïnspireerd te zijn door Blind Willie McTell en Memphis Minnie, dergelijke zaken meemaakt , dan heb je zeker de blues ondervonden.

Tijdens het beluisteren van deze CD waan je, je in New Orleans, waar op de hoek van de straat een echte ouderwetse bluesband zit te spelen.
Het nummer ‘Talking Lion Blues’ begint met een stukje slidegitaar en een onvervalste jodelvoorstelling.
‘Housebound Blues’ start met een huilende baby, waarna we weer verder kunnen genieten van z’n verhaal, ditmaal gezongen door z’n partner Kristy Fraser.
‘Jungle Lullaby’is een ode aan de bekend Amerikaanse generaal Mac Arthur.
Er komen allerlei thema’s voorbij, zoals een drinkende echtgenoot die z’n vrouw alleen thuis achterlaat en typische jungleproblemen zoals grote spinnen en gevaarlijke slangen. Als dat al de bedoeling zou zijn, dan is het in ieder geval voor deze CD echt niet mogelijk, namelijk hem in een zogenaamd hokje te stoppen.

Samengevat is het een heerlijk ouderwets bluesgeluid, met een verhaal dat over de jungle van West Afrika gaat, verder zou ik zeggen, kopen, luisteren en de concerten bezoeken en je zult geen spijt hebben.

Tracks

01. Jungle Blues
02. Talking Lion Blues
03. Jungle Lullaby
04. Brave Son Of America
05. Jailhouse Blues
06. Housebound Blues
07. I Heard The Marching Of The Drum
08. The Love Me Or Die
09. Early In The Morning
10. The Greatest Liar

C.W. Stoneking – Tour Data

4 september 2010 : Into The Great Wide Open – Vlieland
5 september 2010 : Brandend Zand, Eindhoven

Internet : www.cwstoneking.com


Ook op Blues Magazine ...