Brainbox- The 3rd Flood

Brainbox- The3rd Flood

Format: CD / Label: E-Sound Productions / Release: januari 2011
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Hans Wolven

Brainbox weer met een nieuw album, hoe is het mogelijk. Oude krasse knarren weer aan het werk. In eerste instantie denk je dat dat eigenlijk nooit het niveau kan halen van de klank die hen zo uniek maakte. Je haalt je nummers in je hoofd als Summertime of Dark Rose. Niets kan hier aan tippen.
Maar nu ik de klanken van hun nieuwste cd beluister, ben ik misschien wel terug in de tijd. Al heeft de stem van Kaz iets ingeleverd. Dat mag de pret niet drukken. Het geheel klinkt misschien wel beter dan de nummers die zij jaren geleden opnamen.
Voor alle zekerheid had ik nog een oude vinyl schijf uit mijn collectie opgezocht en beluisterd. Daar hoor je Jan Akkerman nog in zijn beste dagen.
Maar dat is hier fantastisch waargenomen door Rudie de Queljoe en John Schuursma. Ik kan niet anders zeggen. De bassist Cees van der Laarse, een voor mij onbekende bassist, speelt op een geweldige manier zijn partij. Niets op aan te merken. En dan natuurlijk de motor van de band, drummer Pierre van de Linden. Hij is zijn kunsten nog lang niet verleerd
Bij de eerste tonen van het openingsnummer 200% herken je het eigen geluid al van Brainbox. De krasse stem van Kaz Lux begint rustig zijn weg te vinden. De Brainbox sound draagt geweldig. Het is net of je elke moment Reason to believe hoort invallen. Maar dat is natuurlijk al van heel wat jaren geleden.
De gitaristen John Schuursma en Rudi de Queljoe doen de tonen van Jan Akkerman bijna vergeten.
The 3rd Flood, het tweede en het titelnummer is natuurlijk ook erg herkenbaar, maar hier zijn de gitaristen en de drums knap verweven in de swingende melodie. Pierre van de Linden is weer helemaal op zijn plek met zijn geweldige drum werk. Het lijkt wel of niet is aangetast door de tijd. Nee het tegendeel is waar. Het lijkt wel of hij beter is geworden.
Part of the land of no beyond, het derde nummer start heel ingetogen. Kaz Lux zweeft als het ware boven de instrumenten. Ik denk dat het heel wat studie uren heeft gekost om dit nummer goed op de cd te krijgen. De bassist Cees van der Laarse laat hier zijn stempel goed horen.Return to Intaca, nummer vier van deze cd, is eigenlijk het toonbeeld van Brainbox. Een rustige Kaz Lux, die zijn melodielijn perfect neerzet tussen de gitaren, drums en bassist. Het lijkt hier wel of de tijd heeft stil gestaan.
Burnadine, alweer nummer vijf, is een lekker in het gehoor liggende song. In eerste instantie dacht ik het ergens van te kennen, maar bij kritisch luisteren was het toch werkelijk nieuw.
Een onverwachte backing van de gitaristen, doet wat gospel achtig aan.
Spring, een echt puur Brainbox nummer. Met een slagvaste Pierre van der Linden. Hij stuwt de band als het ware naar een prachtige uitvoering
Deserter, alweer een eigen nummer, begint met een donker stemgeluid van Kaz. Maar gaandeweg leunt het nummer op de trage melodielijn. Een echt slow nummer van Brainbox.
Je zou bijna mee gaan zingen. Zo lekker ligt dit nummer inet gehoor.
My Babe, een Willie Dixon nummer, gaat als een trein. Hier hoor je dat de stem van Kaz niet meer is van wat die ooit was. In vroeger dagen kon hij nog net iets hoger. Maar het gitaarspel is hier werkelijk van een gigantisch hoog peil. Al had het nummer wat mij betreft wel iets rustiger gespeeld mogen worden. Het is net een sneltrein die voorbij komt.
Miners, alweer nummer negen. Hier hoor je Pierre van der Linden op zijn best. Zeker als je goed luistert naar zijn perfecte manier van drummen. Hij gebruikt het hele drumstel en niet alleen het alledaagse. Het is net of hij hier als het ware over de drums rolt.
Reincarnation het volgende nummer doet wat vreemd aan in het Brainbox euvre. Maar dit nummer moet je eigenlijk een paar keer achtr elkaar horen. Dat is bij de hele cd geval. Hoe meer je luistert, hoe meer je herkent en hoe mooier je het gaat vinden. Het gitaarspel doet hier Jan Akkerman helemaal vergeten.
Krontjong, een oud indonesiche melodielijn en goed in het gehoor liggend nummer. Maar ook hier vraag ik mij af of dit wel thuis hoort in het repertoire van Brainbox. Misschien op verzoek van Rudi de Qeuljoe?
See thru girl, gaat als vanouds van start. Een bijna opzeggende Kaz Lux en dan de melodielijn opbouwen in combinatie met de gitaren.
Not now. Het is in het begin wel wat te vergelijken met de sound van de vroegere Cream. Stuwende drums, een lopende baspartij en goed gitaarwerk
White Christmas, nummer veertien loopt rustig van start. Ook hier een slow start. Normaal zou dit het laatste nummer van de cd zijn, maar niet bij de Brainbox.
Hier staan vijftien nummers op het zilveren schijfje Het slotnummer Ice age is absoluut geen ijzig nummer, maar een echte Brainbox afsluiter. Al met al een echte AANRADER

Tracklist:

01. 200% 4:16
02. The 3rd Flood 4:44
03. Part Of The Land Of No Beyond 3:15
04. Return To Ithaca 5:01
05. Burnadine 2:44
06. Spring 3:52
07. Deserter 2:48
08. My Babe 2:02
09. Miners 2:50
10. Reincarnation 5:57
11. Krontjong E 3:01
12. See Thru Girl 3:04
13. Not Now 3:56
14. White Xmas Blues 5:26
15. Ice Age 4:59

Website artiest: www.brainboxmusic.nl


Ook op Blues Magazine ...