Bintangs – “Fire and Iron”
Label: CoraZong Records
Formaat: CD
Datum release: Mei 2009

bintangs-fire-and-ironWelkom bij een zeer heugelijk feit, nl. de release van het nagelnieuwe album van Nederlands Oudste Bluesrock formatie, jawel De Bintangs dus. Werden we een paar weken verrast door een hernieuwde uitgave van een klassieker van de boys – Genuine Bull (Deluxe Edition) -, nu is er dan het nieuwe album “Fire And Iron”. Nou, de titel geeft precies weer wat je kan verwachten op dit album nl. stevige tracks die staan als een huis en menige jongeling weer laten fonkelen denk ik. Zanger en boegbeeld Frank Kraaijveld geeft aan dat de muziek klinkt alsof de duivel hem op de hielen zit. In dit verband ga ik zeggen dat zijn stem af en toe als Alice Cooper klinkt, maar natuurlijk altijd zijn eigen aparte wending heeft in de muziek. De Bintangs werden vroeger wel eens de Nederlandse Stones genoemd, want hun optredens waren heftig, en nu de mannen al wat langer onder ons zijn, is dat nog steeds zo, kan ik je melden, en dat verdient alleen maar heel veel respect.

Binnenkort kunnen we weer nieuwe (klassiekers) toevoegen aan nummers als Traveling In The U.S.A , en dat doet me echt wel deugd. De nieuwe single “Lick My Sweat” klinkt gewoon lekker “oudejongens Krentenbollen Goede Rock And Roll” met een Bluestouch. De nummers luisteren heerlijk weg vind ik en de band laat horen dat ze het nog steeds kunnen, en ik denk dat de presentatie op 15 mei in Het Patronaat te Haarlem weleens een “happening” kan worden, en hoop daar vooral ook bij te kunnen zijn. De bezetting van de band is als volgt Dagomar Jansen-Vocals-guitar-lap steel-baritone guitar-bluesharp, Gerben Ibelings-drums, Maarten ibelins-guitar, slide guitar, baritone guitar, en dan natuurlijk boegbeeld en entertainer eerste klas Frank Kraaijeveld-vocals-bass guitar. Zij zorgen voor een heel dampende schijf kan ik je melden. De sessies voor dit album vonden plaats in 2008 op een koude herfstdag, met een gevelkachel die nog steeds dienst deed en al 30 jaar, dus in die kou zijn deze prima tracks ontstaan. aldus Frank.

Oke de tracks dan: opener “Trembling Fever”, pure Rocksong en bevat de kenmerken van deze band, “Show Me”- Bluesrock van de bovenste plank met ee pittige drive, Single “Lick My Sweat-” Lekkere rocksong, die lekker blijft hangen, heerlijk en mag zo de hitlijst in van mij, en dan track 7- “Secret And Lies” – duistere bluesrock ballade, die huiveringwekkend klinkt met dramatisch gitaarwerk en uit dit nummer blijkt maar weer eens wat voor een songs deze mannen kunnen schrijven. Ik hoor trouwens ook een beetje Fatal Flowers hierin, en dat is niet zo gek, want de producer van dit album Martijn Cramer heeft toevalligerwijs ook gewerkt met deze band , maar ook met Sjako en The jack Of Hearts, maar dat even ter zijde. “Charming Charlene” het begin doet denken aan Herman Brood, weer zo een lekker rocksong waar het album mee gevuld is, en ook de backingvocals mogen er zijn, helemaal goed vind ik. “Heavy Street” is een van de wat langere nummers, want de meeste track zijn vrij kort, tussen de 2 en 5 minuten. Ook hier weer de vergelijking met Alice Cooper, nu ook qua stijl een beetje, Dark and demon, helemaal goed, want dat vereist wel iets eigens van een band, wil je dat kunnen, want Alice Cooper was een kei in composities bedenken, en zijn bandleden spraken spreken werkelijk boekdelen.

Afsluiter “Outskirts of Town” is weer een acoustisch juweeltje, en dat geeft dan maar weer eens aan dat we hier met een band temaken hebben, die vooral nog steeds erg mee telt en ik ben blij dat ze er weer zijn, ook al zijn de opnames dan op de dertiende maart vervaardigd, voor hun was dit dus een geluksdag volgens Frank. Koesteren deze hap- zeg ik dan Heel Luid- “Keep Them Rocking Boys” en dat het titelnummer – Fire And iron – versterker op 10 gewoon!!!!! Het album is uitgebracht bij Corazong- binnenkort in de winkel.
(Frank van Engelen)

———-

In het begin van de jaren zeventig waren de Bintangs samen met andere bands uit die tijd, zoals Cuby and the Blizzards, Carlsberg, Herman Brood and his Wild Romance groepen waar ik al liftend of met de fiets flinke afstanden voor aflegde. Om de grondleggers van de Nederlandse rock’n’roll te kunnen zien optreden moest je er wel wat voor over hebben en daar waar mijn vrienden toen liever aan hun brommer sleutelden ging mijn hart uit naar alles wat met deze muziek te maken had en mijn zakgeld ging dan ook op aan singles en lp’s. Tot op de dag van vandaag nog geen spijt van. Al deze herinneringen komen weer boven bij het beluisteren van de nieuwe Bintangs cd ‘Fire and Iron’. Er lijkt weer niets veranderd te zijn en Frank Kraaijeveld en kompanen gaan weer tekeer als vanouds. Al bijna vijftig jaar maken de Bintangs recht toe recht aan muziek die recht uit het hart lijkt te komen en ‘Fire and Iron’ vormt daar geen uitzondering op. Gelijk vanaf het begin met ‘Tremblin Fever’ zit het tempo er goed in en de titelsong ‘Fire and Iron’ knalt je huiskamer binnen met een intensiteit waar veel bandjes van nu nog een puntje aan kunnen zuigen. Het aanstekelijke ‘Lick My Sweat’ is vrij simpel van opzet en tekst maar dat is de juist de kracht van de Bintangs, geen ingewikkelde partijen maar gewoon recht voor zijn raap rock’n’roll. ‘The Riff’ (is gonna kill ye) valt ook in deze categorie. ‘Secrets and Lies’ is een lekkere ballad met goed gitaar werk en sterke vocalen. Je kan natuurlijk wel horen dat de jaren gaan meetellen maar dat is ook de charme van deze cd. Met het akoestische ‘Outskirts of Town’ sluiten we weer een hoofdstuk af uit het al zo indrukwekkend Bintangs verhaal. Een aanrader voor een ieder die de Nederlandse rock’n’roll een warm hart toe draagt.
(Bluesboy)

Tracks:
01. Trembling fever
02. Fire And iron
03. Show Me
04. Lick My Sweat
05. Fairytale Writers
06. The Riff (is Gonna Kill Ye)
07. Secrets And lies
08. Heartburn baby
09. Whole Lotta Pain
10. Charming Charlene
11. Heavy Street
12. Outskirts Of Town

Website Bintangs : www.bintangs.nl


Ook op Blues Magazine ...