big-blind-circus-left-townBig Blind – “Circus Left Town”
Label: Cool Buzz / Sonic Rendezvous
Formaat: CD
Datum release: 30 mei 2009

In de Nederlandse blues-scene werd al reikhalzend uitgekeken naar het tweede album van deze rockende rhythm & bluesband uit Noordwijk. Het viertal is in korte tijd volwassen geworden en heeft als podium-act een uitstekende reputatie opgebouwd. Door de vele optredens in zowel binnen- als buitenland heeft het even geduurd maar nu is er dan eindelijk ‘Circus Left Town’. Het eerste dat opvalt bij beluistering van de 12 zelf geschreven tracks is dat de band nog hechter klinkt dan voorheen en dat er veel zorg is besteed aan het song-materiaal.

In de opener ‘Like Me’ wordt meteen een ijzersterk visitekaartje afgeleverd en vinden we alle facetten terug die Big Blind tot een ijzersterke in zijn soort maken: een zwaar pompende blues-groove door Duindam en de Van Duin-Brothers, en een ontketende Wesley van Werkhoven op zowel vocaal als blues-harp-gebied. ‘Freak Show’ is de track waarin gitarist JJ zich lekker laat gaan. Zijn riff in deze up-tempo-rocker is ‘catchy as hell’ en gaat vooral live knallen. ‘Hold On’ is een snelle maar tegelijkertijd logge, zuigende blues waarin Van Werkhoven aantoont vocaal sterk te zijn gegroeid. Pas in ‘3.45’ wordt even gas terug genomen om vervolgens met, wat wellicht één van de sterkste nummers van de plaat, ’13 Angels’ keihard toe te slaan. Deze door bassist Dirk van Duijn geschreven tribute aan Lester Butler klinkt als in de beste Red Devil/13-traditie en vormt een waardig eerbetoon aan deze ‘held’. De titel-track bevat een fijn jazzy intermezzo en in ‘Russian Roulette’ wordt het, hoewel de titel anders doet vermoeden, iets luchtiger. ‘Devil’s Laughin’ is daarentegen een slowe blues waarin een duistere en onheilspellende sfeer wordt opgeroepen. ‘My Ol’ Suitcase’, wederom een goed voorbeeld van de band’s muzikale ontwikkeling, gaat direkt over in ‘Rollin Your Way’ waarin de invloed van mede-componist en tevens producer Mischa den Haring goed te horen is. Juist die uitstekende produktie valt in ‘So Cold’ zeer goed waar te nemen.

Zo knallend als het begon, zo ingetogen klinkt de afsluiter ‘Just For You’. In deze akoestische parel gaat de band met de billen bloot maar bewijst het een grote diversiteit aan te kunnen en wordt tevens aangetoond dat het klaar is voor het echte grote werk.

In het jaar dat Cuby & The Blizzards met zijn album binnenkomt op nr. 14 in de album-charts (Cuby: ‘een nummer 13 was wellicht iets meer bluesier geweest’) kunnen we vaststellen dat het er met de ‘Nederblues’ en vooral met de toekomst ervan, prima voorstaat.
(Jeroen Bakker)

Tracks:
01. Like Me
02. Freak Show
03. Hold On
04. 3.45
05. 13 Angels
06. Circus Left Town
07. Russian Roulette
08. Devil’s Laughin’
09. My Ol’ Suitcase
10. Rollin’ Your Way
11. So Cold
12. Just for You

Website Big Blind : www.bigblindblues.com


Ook op Blues Magazine ...