Bettye LaVette – “Thankfull N’ Thoughfull”
Format : CD en Vinyl
Label: ANTI-Records
Release: 24 september 2012

Tekst: Hananja Verduyn

2012 is een memorabel jaar voor Betty Lavette. De dame is druk bezig geweest, niet alleen een nieuw album, ´Thankful n’ Thoughtful, ´ maar ook de uitgave van een autobiografie is afgelopen week uitgekomen. Dit jaar viert ze nl haar 50 jarig jubileum in de show bussines.

Het nieuwste album van LaVette bevat  covers van klassieke artiesten variërend van  Bob Dylan, Tom Waits en Neil Young tot Sly & the family Stone.  Maar ze heeft ook songs van nieuwere bands haar eigen gemaakt zoals die van de Black Keys en Gnarls Barkley.  Zoals met de meeste stemmen heeft ook haar stem een verandering doorgemaakt in de loop de jaren. Maar zeker niet ten nadele.

Met een stem, die qua power te vergelijken is met Etta James,  geeft ze op dit album meesterlijke interpretaties  weg van deze covers en ze is zeker niet bang om emotie te tonen en uit de grond van haar hart te zingen, waardoor het duidelijk is waarom Lavette zo’n uithoudingsvermogen heeft als zangeres.

Maar dat twee projecten, een album en een autobiografie,  tegelijk uitkomen is niet zo raar. Zelf zegt Miss LaVette dat deze projecten corresponderen met elkaar: “As i wrote my life, I was singing my life”. Ze heeft dus covers gekozen die qua tekst bij haar leven passen.

Het nummer “Crazy” zoals zij het zingt geeft een autobiografisch gevoel.  “The More I Die” laat de donkere momenten in haar leven zien. Wat me vooral raakte, was de manier waarop ze sommige songs neerzet ,zoals  het moment waar ze kreunt in de song van Bob Dylan “Everything is Broken”, laat horen hoe ze heeft geleden, gevochten en overleefd heeft tijdens een zwaar leven.

Gelukkig voor de liefhebbers doet Bettye LaVette tijdens haar europese tour ook Nederland aan:
16 december : MC theater Amsterdam en 17 december: Tivoli – Utrecht

Ga dit album beluisteren en samen met het lezen van haar autobiografie is het een mooi stukje emotie.

Track list

1. Everything Is Broken
2. I’m Not The One
3. Dirty Old Town
4. The More I Search (The More I Die)
5.  I’m Tired
6.  Crazy
7.  Yesterday Is Here
8.  Thankful N’ Thoughtful
9.   Fair Enough
10.Time Will Do The Talking
11.Everybody Knows This Is Nowhere
12.Dirty Old Town (slow version)


Ook op Blues Magazine ...