Foto CD-recensie: Allen-Forrester Band – Allen-Forrester Band

Label: EBF records/Timezone-records
Release: 21-04-2023

Tekst: André Wittebroek

Als de beide New Yorkergitaristen, Josh Allen en Ben Forrester, elkaar na jaren in 2018 ontmoeten en na een gezamenlijke jamsessie ontdekken dat er een grote chemie tussen hen ontstaat, besluiten ze een gezamenlijk project te starten: de Allen-Forrester Band. Na drie jaar getoerd te hebben is er dan nu hun zelf getitelde debuutalbum. De stijl is southernrock/blues in de geest van Allman Brothers Band, Lynyrd Skynyrd, Blackberry Smoke e.d. De band wordt aangevuld met Hendrik Herder op basgitaar en drummer Matze Böhm. Op het album bespeelt Simon Oslender het Hammond-orgel.

Het album bestaat uit tien zelfgeschreven songs, alleen de tekst van ‘Phases of the Moon’ is door Eva Forrester geschreven, de echtgenote van Ben en gaat over hun emotionele vijfjarige transatlantische liefdesrelatie; met happy end.

Bij de opener ‘Knock me Down’ is meteen duidelijk waarheen de muzikale reis gaat: lekkere bluesrock en southernrock. Drummer Matze Böhn opent met stampende drums waarna de gitaristen invallen met lekkere riffs en Allen de leadzang doet met zijn hier wat iele stem, een wat krachtigere stem zou in dit nummer wat beter passen. De achtergrondzang is van Jade MacRae (Joe Bonamassa, Jimmy Barnes Band). Mooi gitaarwerk en orgel. ‘Stand Up’ begint met mooie gitaarriff en orgel, de zang is hier steviger. De solo in het middenstuk is heerlijk uptempo. De ballade ‘Hey Carolina’ wordt goed gezongen en mooi laidback gespeeld met ook akoestisch gitaar. Uptempo verder met de southernrocker ‘Burning Daylight’. Fijne groove en strak gespeeld met koorzang en lapsteel gitaar. ‘Forbidden Fruit’ is een slowblues waarin Allen’s stem goed tot zijn recht komt en heeft melodisch gitaarspel. Met diep orgelspel begint het emotionele, persoonlijke door Eva Forrester geschreven ‘Phases Of The Moon’ over hun transatlantische relatie. Gevoelig gitaarspel. ‘Soundtrack of the Summer’ gaat over de muzikale voorbeelden van Allen en Ben toen ze in hun jeugd de zomers doorbrachten op Long Island. Vrolijk nummer en poppy, radio-vriendelijk. Akoestisch gitaartje in intro van ‘Good Situation Gone Bad. Sterk orgelspel van Simon Oslender en mooie lapsteel van Ben Forrester en stevig gitaar op het eind. Tokkelende gitaarriff en sfeervolle tweede gitaar in het intro van ‘Running For Your Life’. Dromerige, melancholische sfeer tussen de rockige riffs. Mooi nummer. De laatste song She Knows What I’m All About’’ is een heerlijke akoestische old-school Mississippi Delta Blues met alleen zang en akoestisch gitaarspel van beide gitaristen. Heerlijk eind van een goed album.

 
Line-up:
Josh Allen: leadvocals, electric guitar, acoustic guitar, background vocals
Ben Forrester: electric guitar, lapsteel guitar, background vocals
Hendrik Herder: bass
Matthias Böhm: drums, percussion

Guests:
Simon Oslender: B3 Organ, Wurlitzer, piano
Jade MacRae; background vocals

Tracks:
01: Knock Me Down 02: Stand Up 03: Hey Carolina 04: Burning Daylight 05: Forbidden Fruit 06: Phases Of The Mon 07: Soundtrack Of My Summer 08: Good Situation Gone Bad 09: Running For Your Life 10: She Knows What I’m All About

Links:
allen-forresterband.com
ebfmusic.com
timezone-records.com


Ook op Blues Magazine ...