Adele - 21

Adele – 21

Format: CD / Label:XL / Release: januari 2010
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen


Tekst: Hananja Verduyn

Twee jaar geleden kwam Adele met haar debuutalbum ”19” en afgezien van haar stem en Dylan’s cover die ze prachtig vertolkte was ik niet onder de indruk van de rest van haar album.  Maar dat is dus een persoonlijke smaak want ze heeft er verschillende prijzen mee in de wacht gesleept, zowel in Engeland als in de USA.
Maar hoe anders beleef ik het tweede album “21”.  Bij de introductie van haar single “Rolling in the Deep” zei Giel Beelen dat het een mega hit is (zie Adele live bij Giel). Ik dacht, gezien mijn beleving van het eerste album, dát moet ik nog zien. Een lekker up tempo nummer dat zowel disco als bluesy/gospel klinkt,en met een stem die weer fantastisch klinkt. En toen ik de rest van het album hoorde was ik verkocht! Staat al dagen in de repeat.

21 werd grotendeels opgenomen in Malibu met de legendarische producer Rick Rubin (bekend van Johnny Cash, Jay Z en Red Hot Chilli Peppers) en gedeeltelijk in Londen met producer Paul Epworth. Voor de totstandkoming van 21 werd Adele vooral geïnspireerd door artiesten als Wanda Jackson, Mary J Blige en Tom Waits. Maar ook vooral door de verbroken relatie met haar vriend. Uit de teksten, die dus van haarzelf zijn, blijkt hoe boos, verdrietig en zelfreflecterend ze met dit album bezig is geweest.

Het is doordrenkt in Zuid-blues, country en soul. Adele maakt het materiaal en geluid zo echt, vooral omdat het perfect is voor haar. Waar ze dus op haar vorige album door de lichte nummers  nauwelijks in staat leek om haar krachtige stem te laten horen heeft de emotionele en muzikale toon van deze stijlen haar in staat gesteld haar  vocale vleugels wijd uit te spreiden. En hoe!! Ze klinkt emotioneel, boos en gevoelig. Er is warmte, kracht en kwetsbaarheid in haar stem. Het overslaan van haar stem op sommige momenten is bloedstollend mooi.

Blues?  Jazeker, “21” is een blues album, misschien niet voor de puristen zoals iemand al had opgemerkt n.a.v het geplaatste interview van Adele, maar dit album raakt me in mijn romantische blues hart. Het is het aanschaffen zeer zeker de moeite waard. Er is zowel een gewone versie van het album te koop als een limited editon met 2 bonus tracks en een tekstboekje. Op 8 april 2011 staat ze in een uitverkocht Paradiso.

Tracklist:
1. Rolling In The Deep 
2. Rumor Has It 
3. Turning Tables 
4. Don’t You Remember
5. Set Fire To The Rain 
6. He Won’t Go 
7. Take It All 
8. Ill Be Waiting 
9. One & Only 
10. Lovesong 
11. Someone Like You 

Website artiest: www.adele.tv


Ook op Blues Magazine ...