IMG_6895

CD Presentatie Michael de Jong
Kleine Zaal Paradiso, Amsterdam
4 september 2016

Tekst: Paul Scholman / Foto’s: Bert Lek, album alle foto’s.

Maanden geleden al zag ik op Facebook voorbij komen dat Michael in de kleine zaal van Paradiso zijn cd presentie gaat houden als start van zijn laatste tour van zijn carrière. Wanneer precies zijn allerlaatste gig zal zijn weet niemand, niet in de laatste plaats Michael zelf. Als zijn gezondheid het toelaat… Er staan reeds een reeks optredens in gerenommeerde bluesclubs verspreid over het land gepland en ik verklap u nu al dat Paradiso niet mijn laatste optreden zal zijn in deze tour dat ik van deze, in mijn ogen zwaar onderschatte bluesman, heb mogen genieten.

Om 16.00 uur scherp vangt Michael de Jong aan met de woorden dat zijn laatste tour is begonnen. Hij maakt er verder weinig woorden aan vuil en vangt aan met Look What You Done het eerste van de elf nummers die op de nieuwe cd ‘Requiem For The Lonely‘ staan. Het is een song met het fijn besnaarde gevoel en venijn dat we van Michael gewend zijn.

Er staan weer drie ‘akoestische vriendinnen’ klaar in de vorm van zijn drie gitaren om zijn teksten te ondersteunen. Het is werkelijk doodstil in de kleine zaal waar ongeveer zestig mensen aanwezig zijn.

Hij roemt een van zijn speelkameraden waar hij al zo lang (30 jaar) op speelt en verontschuldigt zich bij haar omwille van zijn besluit dat dit de laatste tour is, maar ook de zelfspot is mooi als hij weer eens een video van zichzelf terugziet waarbij hij na een nummer naar adem zit te happen en zichzelf volledig voor joker vindt zitten.

IMG_6868

Michael zingt nog even vurig en venijnig als vroeger, de stem heeft iets aan kracht ingeboet misschien, maar is stevig genoeg. Hij neemt de tijd om te stemmen en is kritisch op zichzelf.  Hij verhaalt tussen het stemmen van zijn gitaar door en geeft zijn kijk op het leven, en ook zijn gezondheid wordt kort belicht. Michael is ironisch, soms cynisch en vooral humoristisch. Vaak gaat het over hoe hij tegen het leven aankijkt, wat hij voelt, wat hij meemaakt op het gebied van politiek, religie en pijn. Alles wordt even intensief gespeeld en ingetogen gezongen, uitbundig gezongen of fel als het moet, als er misstanden aan de kaak worden gesteld, door hem.

Michael vindt het geen fijn idee dat dit de laatste keer is dat hij in Paradiso staat (zit). Hij heeft er met enige regelmaat gestaan, in goede en slechte periodes van zijn leven. ‘Requiem For The Lonely’ wordt naadloos in dezelfde volgorde gespeeld als op de cd, waar gastmuzikanten Alan Sitar Brown, Willem Van Dullemen, Bobby Flurie, Toby Gray en Charlie Musselwhite op meespelen. De cd klinkt daardoor natuurlijk wat vollediger en vetter, maar ik vind zijn snarenspel er nog altijd mooi. Dus ik mis de heren mede muzikanten hier niet in Paradiso.

Na bijna twee uur en een toegift is de koek op. De Jong krijgt twee keer een staande ovatie. De volgende band staat al te wachten om op te bouwen. Dus moet de Jong razendsnel zijn gitaren in hun koffer doen en plaats maken. De cd’s gaan als zoete broodjes over de toonbank in onbekende binnenzakken, nadat er een handtekening door Michael de Jong op is geplaatst.

Een volgende toer zit er niet meer in, zijn gezondheid laat het niet meer toe, maar De Jong blijft muziek componeren en cd’s maken tot hij er bij neervalt, zo verzekerde hij een poosje terug. Een hele geruststelling. Ga er naar toe zo lang het nog kan, is mijn advies. Michael maakt gelukkig (kleine) foutjes. Dat vindt hij niet leuk, maar dat maakt zijn spel zo menselijk. De man blijft indrukwekkende muziek maken en spelen. Ik ga je zien Michael, houd nog ff vol!

Toerdata:
18 september 2016 – Roepaen, Ottersum
22 september 2016 – Patronaat, Haarlem
07 oktober 2016 – Ottoland
30 oktober 2016 – Het Dolhuis, Dordrecht
16 november 2016 – NixenMeeR, Enschede
18 februari 2017 – de Pluk, Geldermalsen
14 maart 2017 – het Cultuurhuis, Heerlen
16 juni 2017 – Muziektheater Wijk bij Duurstede

IMG_6907

IMG_6888


Ook op Blues Magazine ...