CARO EMERALD
TROS Muziekcafé
Studio Plantage, Amsterdam
29 Augustus 2009

Door Jeroen Bakker

Tijdens het afgelopen North Sea Jazz Festival in Rotterdam kreeg BluesMagazine een cd-single aangereikt van Caro Emerald. Een vriendelijke promotie-dame refereerde aan het optreden van La Balançoire als geslaagde opwarmer voor Snowy White Blues Project in De Boerderij te Zoetermeer (voor verslag klik hier). Twee van de bandleden van dit alleraardigste gipsyjazz trio, Wieger en Martin, blijken nl. respectievelijk gitarist en contrabassist in de begeleidingsband van Cora Emerald te zijn.

caro-emerald-back-it-up

Het op het Grandmono Records uitgebrachte ‘Back It Up’ dreigt anderhalve maand later een groot succes te worden en datzelfde zou het later dit jaar te verschijnen debuut-album kunnen overkomen. TROS Muziekcafé, dat iedere zaterdagmiddag aandacht besteedt aan vier bekende maar ook minder bekende artiesten, nodigde het gezelschap uit voor een korte live-sessie en interview. Hoog tijd dus voor BluesMagazine om hier even bij stil te staan.

Caro mag het programma, dat rechtstreeks wordt uitgezonden, openen door met haar zevenmansband ‘Back It Up’ live uit te voeren. Hoewel dit slechts een radio-uitzending betreft blijken de muzikanten dit optreden zeer serieus te nemen door zich voor deze gelegenheid stijlvol te kleden. Iets wat eigenlijk als vanzelfsprekend beschouwd mag worden aangezien de muziek van Caro Emerald veel stijlvolle invloeden uit de muziek en films van de jaren 40 en 50 kent en bovendien een swingende jazzy sfeer uitademt.
De live-uitvoering van deze single klinkt, mede door het gebruik ‘echte’ instrumenten dan ook vol, warm en sfeervol. Het toevoegen van samples en scratches geeft het geheel echter een zeer eigentijds karakter.

caro-emerald-tros-muziekcafe

Dat succes van veel factoren afhankelijk is blijkt uit het gesprek dat volgt. Het door de bekende songwriter Vince Degiorgio geschreven nummer zou door een producers-duo aan een andere act worden toegekend maar er was op het moment niemand om de track ‘in-te-zingen’. Emerald bleek de juiste persoon op het juiste tijdstip en kaapte het nummer, met goedkeuring van de producers, voor de neus van die andere act weg. Toch heeft het nog lange tijd geduurd voordat het balletje ging rollen maar sinds een optreden bij AT5 en vervolgens airplay op o.a. Radio3 waar Caro tot Serious Talent werd gebombardeerd en waar de single tot ‘Megahit’ werd verkozen, lijkt het nu toch echt te gaan lukken.

In plaats van overhaast te werk gaan is gekozen voor een gestructureerde aanpak door o.a. een volledig album uit te brengen alvorens als ‘ééndagsvlieg’ in de anonimiteit te verdwijnen. Uit de sessie blijkt dat ieder nummer een heel eigen karakter kent en vormt de orkestrale begeleiding een essentieel onderdeel hiervan. Zowel ‘The Other Woman’ als het meer jazzy ‘That Man’ klinken authentiek maar catchy tegelijk en tonen aan dat er een en ander verwacht mag worden van deze prachtige dame met haar uitstekende band die op het podium het aanzien meer dan waard zijn. Wordt dus vervolgd!

Tip: Caro Emerald is maandagavond 31 augustus om 19.30 uur op Nederland 3 te zien in het populaire programma De Wereld Draait Door.

Website Caro Emerald : www.caroemerald.com


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.