Brainbox
22 Mei 2010
De Buitenpoort, Huissen

Door Thomas de Ruiter

Waar Brainbox in menig geheugen staat gegrift als een stereotype kind van de jaren 70, lijkt de tijd zijn sporen te hebben achter gelaten. De weelderige haardossen hebben plaats moeten maken voor kortere en grijzere varianten en de (net iets te) strakke kledingsstukken zijn ingeruild voor degelijkheid. Gelukkig wist zanger Kaz Lux met de woorden “vanavond wordt een reis terug in de tijd” het publiek bij aanvang gerust te stellen dat de muziek wél de dans des tijds had ontsprongen, en dat het louter klassiekers zouden zijn die de avond zouden vullen.

De uiting van Lux was absoluut niet gelogen en de daad werd al snel bij het woord gevoegd. Traktaties in de vorm van eigen nummers als het timide Sinner’s Prayer en intieme en bezielende The Smile werden de zaal in geworpen. En kersverse interpretaties van andermans juweeltjes als Train kept a rollin’ werden ook niet achtergehouden voor het publiek. Dit tot erg grote tevredenheid van het gros van de toeschouwers dat luid applaudisserend en joelend de band wist toe te juichen.

Het echte feest van herkenning lag voornamelijk in de vertolking van het eerste album. Ook de ogen van de mindergrote fans lichtte namelijk op toen de vijfmansformatie een zeer verrassende versie van Summertime ten gehore bracht en uitgebreid de tijd nam om Dark Rose tot nieuwe hoogten te laten stijgen. De kers op de taart voor zowel de band als het publiek was de afsluiter Gloria. Hoewel officieel van Them met vocalen van Van Morrisson deed het abstracte geluid van Brainbox het lied goed recht en wist ook Kaz Lux de juiste noten te raken, vooral met ondersteuning met een volmondig meezingende groep aanschouwers.

Maar, de avond werd wel onderstreept met een maar. Het kunne van de artiesten mag absoluut niet in twijfel worden getrokken en de cultstatus mag de groep ook zeker worden toegewezen. Maar, Brainbox is in al die jaren erg dicht bij zichzelf gebleven en weet ook nu een erg unieke mix van stijlen te brengen. Voor fans en tijdgenoten betekent dit een stroom

van herinneringen aan een langvervlogen tijd. Voor de wat minder betrokken bezoekers betekent dit echter een hoge drempel en moeite met inleving. Het abstracte, progressieve geluid van Brainbox is een stijl op zich en kan mogelijk de algemene blues en rock liefhebber niet bekoren.

Daarnaast stond het geluid in de zaal bijzonder hard en waren vaak de verschillende kanalen niet van elkaar te onderscheiden, wat natuurlijk de beleving niet ten goede kwam.

We mogen dus blij zijn dat Brainbox er toen was en ook nu opnieuw de moeite neemt om hun karakteristieke muziek aan de man te brengen. Wel lijkt het zijn van een liefhebber of een tijdgenoot een vereiste om de avond tot een glansrijk succes te maken. Ben je echter een jongere oudere, of nemen de Amsterdamse klanken je mee naar waar je wilt zijn, zorg dan dat je ze nog te pakken krijgt voor de tijd haar laatste tol eist en ze de podia afzweren.

Band

Kaz Lux                        gitaar en vocalen
Rudy de Queljoe           gitaar
John Schuursma           gitaar
Cees van der Laarse     basgitaar
Pierre van der Linden    drums

Komende optredens:

Maandag 14 juni 2010   Eindhoven        Theater v/h Sentiment
Vrijdag 18 juni 2010      Drachten          Poppodium Iduna
Zaterdag 19 juni 2010    Purmerend        P3
Zaterdag 26 juni 2010    Harderwijk        Estrado

Website Brainbox : www.brainboxmusic.nl


Ook op Blues Magazine ...