Bombino

Nieuw album Azel verschijnt 1 april

Op 1 april verschijnt Azel, het nieuwe album van zanger en gitarist Bombino. Het album werd in 10 dagen opgenomen met producer David Longstreth (Dirty Projectors) in de Applehead Studio in Woodstock, New York. Azel laat zich beluisteren als een mix waarin tuareg, bluesrock en een aan reggae refererende off beat gitaar moeiteloos samenkomen. Door de nummers op subtiele wijze van vocale harmonieën te voorzien, heeft Longstreth meer diepgang en kleur aan het album toegevoegd. Het resultaat is een prachtig en hypnotiserend album. Azel is misschien wel het meest evenwichtige album van Bombino tot nu toe.

bombino

Bombino groeide als Toureg, een nomade-stam uit Noord –Afrika, op in Agadez in Niger. Wegens de gewapende onafhankelijkheidsstrijd in Niger werd hij gedwongen zijn geboortestad op twaalfjarige leeftijd te ontvluchten. In Algerije leert de politieke vluchteling zichzelf gitaarspelen en komt hij voor het eerst in aanmerking met de muziek van Tinariwen, Ali Farka Touré, Jimi Hendrix en John Lee Hooker.

Als in 1995 de ban op toareg-muziek opgeheven wordt en de gitaar niet langer als een symbool van verzet wordt gezien, begint Bombino met het ontwikkelen van zijn eigen mix van traditionele muziek uit zijn jeugd en elektrische blues en psychedische rock.

In 2010 keert Bombino terug naar Niger, waar hij een groot vredesconcert organiseert. Het concert wordt vastgelegd in de documentaire Agadez, the Music and the Rebellion. Niemand minder dan Keith Richards (The Rolling Stones) ontdekt dankzij deze documentaire de jonge gitarist en werkt met hem samen aan zijn debuutalbum Agadez, dat in 2011 verscheen. Zijn tweede album Nomad werd in de studio van Dan Auerbach (The Black Keys) opgenomen in Nashville en zette Bombino definitief wereldwijd op de kaart. Sindsdien toert de jonge Toareg met zijn psychedelische desert rock over de hele wereld.

BOMBINO Azel

Bombino – Azel

Label: V2
Release datum: 1 April 2016
Bestel bij Bol.com

Tracks

01 Akhar Zaman (This Moment)
02 Iwaranagh (We Must)
03 Inar (If You Know The Degree Of My Love For You)
04 Tamiditine Tarhanam (My Love, I Tell You)
05 Timtar (Memories)
06 Iyat Ninhay / Jaguar (A Great Desert I Saw)
07 Igmayagh Dum (My Lover)
08 Ashuhada (Martyrs Of The First Rebellion)
09 Timidiwa (Friendship)
10 Naqqim Dagh Timshar (We Are Left In This Abandoned Place)

Op vrijdag 27 mei speelt Bombino in de Melkweg in Amsterdam en op vrijdag 17 juni op Best Kept Secret Festival in Hilvarenbeek.

Bekijk hier de live video van Inar, de eerste single van het nieuwe album:


Ook op Blues Magazine ...