Boekbespreking

Too busy to be blue

biografie van Shakey Sam door Sjoerd J. de Boer

Tekst: Harry Pater

Vermoedelijk zullen veel van de huidige bluesliefhebbers niet of nauwelijks gehoord hebben van de Friese blueszanger en -gitarist Shakey Sam, de artiestennaam van Simon Vlietstra uit Franeker, zoon uit een beroemd kaatsgeslacht. In de nacht voorafgaand aan zijn 31e verjaardag in 1981 maakte hij een eind aan zijn leven.
Toen ondergetekende over dit boek hoorde was de eerste gedachte ‘die heb ik toch ooit live gezien en gefotografeerd? Mijn fotoarchief raadplegend klopt dit: op 19 mei (Hemelvaartsdag) 1977 op de Popmeeting in Lochem trad hij solo op, voorafgaand aan het optreden van Chuck Berry en ruim drie maanden later, op 26 augustus 1977 als voorprogramma van folkrockband Fungus op het jaarlijkse Goeroe Festival in Schoonebeek met de Shakey Sam Bluesband.
Zoals op de foto op de omslag van het boek, zo herinner ik me hem ook, grote hoed, lange haren, snor en baard en z’n mooie semi-akoestische Gibson gitaar, die ook met hem is begraven.

Too busy to be blue - biografie van Shakey Sam door Sjoerd J. de Boer

Schrijver Sjoerd de Boer, die ook docent en muziekliefhebber is, leerde de muziek van Shakey Sam pas in zijn pubertijd kennen, ergens halverwege de jaren tachtig. Hij kon eerst niet geloven dat dit geen Amerikaan was die hij hoorde zingen en spelen. Iets dergelijks gebeurde ooit toen de blinde donkere Amerikaanse mondharmonica spelende bluesmuzikant Sonny Terry (van het duo met Brownie McGee) de muziek van Shakey Sam voor het eerst hoorde en toen vroeg ‘Is he black?’

De Boer publiceerde tot nu toe voornamelijk over de Tweede Wereldoorlog.
Voor dit boek interviewde hij heel veel mensen die Simon Vlietstra persoonlijk hebben gekend, waaronder zijn jongere broer Jan, zijn zus, zijn vader, zijn moeder, zijn zoon, zijn ex-vrouw, zijn vriendin, verdere familieleden en vrienden, mensen uit de muziekwereld als roadies, boekers, zaaleigenaren en natuurlijk de muzikanten uit Shakey Sam’s Blues Band en uit andere bands waarmee hij heeft gewerkt, zoals het nog altijd actieve Barrelhouse, waarin Simon in de beginjaren speelde, na de komst van zangeres Tineke Schoemaker stopte hij daarmee, vooral omdat hij vond dat het allemaal te strak georganiseerd was geworden, terwijl vooral de vrijheid wilde hebben om datgene te doen wat hij zelf wilde. Overigens speelde hij nadien toch regelmatig met de band als ze toevallig op dezelfde affiche stonden.

Het boek vertelt niet alleen het levensverhaal van Simon ‘Shakey Sam’ Vlietstra, maar ook zijn familiegeschiedenis, vanaf zijn grootvader Simon Vlietstra, waarnaar hij vernoemd is, maar omdat zijn opa in de Tweede Wereldoorlog is omgekomen, hebben ze elkaar nooit ontmoet.

Het is een vlot geschreven boek, gelardeerd met veel foto’s, dat je haast in één ruk uitleest. Liefst met muziek van Shakey Sam als soundtrack natuurlijk. Wat ondergetekende betreft: een aanwinst voor de boekenkast van de echte bluesliefhebber!

Too busy to be blue – biografie van Shakey Sam door Sjoerd J. de Boer
164 pagina’s, uitgeverij Trivium

Te bestellen bij deze online winkels:
– Boekhandel Van der Velde
Bol.com


Ook op Blues Magazine ...