Geluiden uit het Diepe Zuiden
Auteur: Johan Spin
ISBN: 978-1-03-405088-9

johan spin geluiden uit het diepe zuiden

Op 7 september 2016 presenteerde Johan Spin zijn boek ‘Reizen door het land van de blues’, een reisverslag dat in boekvorm is uitgeven, waarin Johan Spin ons in 240 pagina’s laat meegenieten van zijn bijzondere reis door de zuidelijke staten van de Verenigde Staten waarbij hij Texas, Arkansas, Mississippi, Tennessee, Alabama en Louisiana aandeed. In persoonlijke gesprekken met passanten weet Johan ons te informeren over hoe er wordt geleefd in deze arme regio van Amerika, waarin religie, etnische achtergronden en politiek een grote rol spelen. En nu ruim vier jaar later ligt daar een vervolg op deze fraaie uitgave, de titel ‘Geluiden uit het Diepe Zuiden’ met als ondertitel ‘Verhalen over muziek en maatschappij’ geeft meteen aan wat we kunnen verwachten.

Tekst: Martin va der Velde

johan spin

Net als in de vorige uitgave is de muziek de rode draad door het boek, die hij met persoonlijke verhalen over maatschappelijke thema’s op smaakvolle wijze weet aan te vullen. In 24 korte hoofdstukken neemt Johan ons mee in verhalen over muziek, geloof, geschiedenis en cultuur die hij tijdens zijn reis heeft opgetekend. Ook nu begint zijn reisverhaal weer in Texas, in het kleine dorpje Centerville wel te verstaan, het dorpje waar Sam Lightnin’ Hopkins in 1912 ter wereld kwam. Smaakvolle anekdotes over Sam geven een mooi beeld over deze rudimentaire Texaanse muzikant geleefd heeft. En wat te zeggen over het verhaal van R.L. Boyce, een van de weinige bluesmuzikanten die heden ten dage nog de originele Hill Country blues stijl ten gehore brengt en waar tijdens zijn lokale optredens wasberen op de BBQ liggen. We spreken dan over de omgeving Oxford, Mississippi waar het hoofdkantoor van Fat Possum Records gepositioneerd is. In een uitgebreid hoofdstuk vertelt John ons over de vele artiesten die voor dit label hebben opgenomen. De reis eindigt weer in Texas, met nog een bezoek aan de Houston National Cemetery, waar het verhaal over Michael Struckey de man die meer dan 49.000 km heeft gelopen om de boodschap van Christus te verkondigen, waarmee John Spin het boek ‘Reizen door het land van de blues’ begint een waardig vervolg krijgt. Het was John ondertussen bekend dat Michael Struckey in 2018 is overleden en wanneer hij na lang zoeken de grafsteen op de begraafplaats vindt leest John de tekst ‘Finally Home In Gods Arms’. Het gaat te ver om alle hoofdstukken te bespreken, maar ik kan u zeggen het leest heerlijk weg. Mooie warm geschreven korte verhalen die je meenemen naar het diepe zuiden van de verenigde staten. Achterin het boek staat een fraaie sportify playlist met songs van de muzikanten die in het boek genoemd worden en bij het afspelen, tijdens het lezen extra cachet aan het boek geven. Het zal, wegens corona wel even duren voordat John weer naar Amerika zal afreizen, maar we kijken al weer uit naar een volgend reisverslag.

Geluiden uit het Diepe Zuiden is te bestellen door € 15,- over te maken op rekeningnummer NL71ASNB0707193710 ten name van Johan Spin te Dronten. De verzendkosten à € 4,- zijn al inbegrepen. Of mail naar: boek@yellowdog.nl. Vergeet niet je volledige adresgegevens te vermelden

www.yellowdog.nl


Ook op Blues Magazine ...