Op 28 maart 2020 zal de 17e editie van Bluezy Bluesfestival in Ridderkerk plaatsvinden.

Line up:
Bill & The Burners (B).
Dave Warmerdam Band (NL).
Little Geneva (UK).
Juwana Jenkins (USA/B)
Saron Crenshaw & Blind B & The Visionairs (USA/NL).
Mike Zito (USA).

Dave Warmerdam Band
Het lukt deze band moeiteloos verschillende stijlen en sferen te combineren tot een sound die ook een jonger publiek aanspreekt. Een reis door de tijd van blues en jazz. Respect voor hoe het was maar ook ruimte voor vernieuwing en eigen interpretatie. Deze band is een must voor de liefhebber van blues, jazz en fusion.
Dave Warmerdam won in 2016 op 16 jarige leeftijd samen met blueszanger Robbert Fossen, de Dutch Blues Challenge. Op de daaropvolgende International Blues Challenge in Memphis (USA) kwamen ze tot de halve finale. Zijn favoriete muzikanten zijn o.a. Otis Spann, Pinetop Perkins, Oscar Peterson en Cory Henry.

Janne Timmer is een veelzijdige dame met de nodige podiumervaring. Haar stem wordt wel vergeleken met Janis Joplin. Sonny Ray kwam in 2013 tot de halve finale in de SENA Guitar Talant awards. In 2017 speelde hij onder andere samen met MC Miss Bunty de Prince-tribute in Paradiso en met Jan Akkerman. Lars Hoogland, een virtuoos bluesbassist levert zijn medemuzikanten een sterke basis maar schroomt zeker niet om ook een solo te pakken. Rick van de Voort is samen met Lars de groovende fundering van de band. Zijn interesse, naast de blues, is breed, met Phil Collins en Steve Jordan als inspiratiebronnen.

Eind december 2017 bracht de band de eerste CD uit: “A Tribute To The Masters Of The Blues” en voor 2019 staat de release van een live album op de planning.

Bill & the Burners (B)
‘Smokin’ hot blues with a traditional twist’
Blues… en kruispunten… het is al van bij het prille begin dat deze combinatie tot de verbeelding spreekt. En ook al is het al een hele poos geleden dat Robert Johnson op zo’n kruispunt op zijn knieën viel, voor heel wat muzikanten en liefhebbers is de blues een blijvende bron van inspiratie. Zelden kruisten de wegen van vier ervaren bluesmuzikanten – die de laatste jaren actief waren in bands als Slow Burners en Howlin’ Bill – onder zo’n positief gesternte. En deze keer hebben ze een missie.

Terwijl de bandleden geregeld teruggrijpen naar hun roots en op tekstueel vlak vanuit de puurste traditie de mensen de blues willen laten beleven, staan ze evengoed met beide voeten in het heden. Dit vertaalt zich in een resolute keuze voor eigentijdse muzikale arrangementen waar de vonken en het spelplezier vanaf spatten. Het blijkt een combinatie waarmee Bill and the Burners hun publiek niet warm, maar gloeiend heet maken voor hét muziekgenre dat aan de basis ligt van alles wat tegenwoordig nog wordt geproduceerd: de Blues. Mét hoofdletter!

Kid Ramos zei ooit: “It’s not retro. It’s just unfinished business” Wat ons betreft is dat geen mening… Het is een belofte!

Little Geneva (UK)
De band is afkomstig uit Bristol en is eind 2018 ontstaan na een discussie tussen de Doherty broers Dave en Chris. Besloten is om samen weer op het podium te gaan als onderdeel van een oprechte en energieke blues band. Niet zomaar blues, nee, het uitgangspunt moest en zou zijn de British Blues Boom van de midden 60-er jaren vorige eeuw.

Tijdens de eerste repetitie werd er gelijk een EP opgenomen die de aandacht trok van niemand minder dan Chris Kimsey (producer van Rolling Stones). De reacties hierop waren zo overweldigend dat er direct besloten werd om een cd op te gaan nemen: Eel Pie. Dit album werd in 1 dag opgenomen.

Guy Forsyth, is meteen al een grote fan van Little Geneva geworden en heeft al een Scandinavische tour met Little Geneva als backingband in de planning staan.

Juwana Jenkins (USA/B)
Zangeres en songwriter Juwana Jenkins is afkomstig uit Philadelphia USA maar is tegenwoordig woonachtig in Praag. Naast eigen werk nemen Juwana en haar band je mee op een reis door Amerika van originele liedjes, waarbij ze je onderdompelt in de diepe historische traditie van blues met gospel, Memphis soul en een beetje Motown. Ervaar het authentieke geluid en voel de kracht van de old-school blues met “The Blues Queen” Juwana Jenkins (VS)

SaRon Crenshaw & Blind B’ & the Visonairs (USA/NL).
Bij heel veel blueshebbers zeer geliefd. Dit word zeker een feestje.
SaRon Crenshaw is een Amerikaanse gitarist en zanger. Hij leerde op tienjarige leeftijd gitaar spelen en met die jaren ervaring is hij momenteel een zeer getalenteerde gitarist. In de jaren zeventig en tachtig was hij bassist bij diverse bands in New Jersey, New York en South Carolina. SaRon deelde het podium met heel wat getalenteerde artiesten, zoals Lee Fields, Roy Roberts, Denise Lasalle, Bobby Rush, Jessie James, Tyrone Davis en Chuck Roberson.

SaRon Crenshaw & Blind B and The Visionairs

Het afgelopen decennium was SaRon heel actief in blues clubs en festivals langs de Oostkust van de USA. In 2010 en 2011 mocht SaRon openen voor B.B. King en Robert Cray. Zijn liefde voor de blues muziek is geïnspireerd door B.B. King, Albert King, Albert Collins, Stevie Ray Vaughan en Buddy Guy, om de voornaamste te noemen. SaRon speelt op een Gibson Lucille gitaar, die door B.B. King eigenhandig ondertekend is. Crenshaw is een krachtige entertainer die nooit bang is om zich in het publiek te mengen.

Mike Zito behoeft onder de blues- & bluesrock liefhebbers eigenlijk geen uitgebreide introductie. Zito, van 1970 St. Louis, Missouri, startte zijn carrière zo’n 20 jaar geleden en bracht inmiddels al een veertiental albums uit daarnaast won hij al tweemaal een Blues Music Award en werd hiervoor nog ettelijke malen genomineerd – waaronder afgelopen jaar voor contemporary blues male artist en rock blues album.

Mike Zito

Tijdens zijn bewogen carrière vond hij zelf ook de nodige blues op zijn pad, Zito overwon de nodige verslavingen maar gelukkig is hij tegenwoordig weer helemaal in topvorm. Verwacht van Mike Zito een kenmerkende stevige portie (Texas) blues & bluesrock: rauwe zang, een hechte funky ritmesectie en het spijkerharde, gierende gitaarwerk. Muziek waarbij je met veel plezier de volumeknop naar rechts draait.

Tickets vvk € 25.00. Deur €30.00
Info: www.bluezybluesfestival.nl

28 maart 2020
17e Bluezy Blues Festival Ridderkerk.
De Fakkel
Sportlaan 8-10
Ridderkerk


Ook op Blues Magazine ...