HET AFTELLEN IS BEGONNEN VOOR BLUESROUTE HELMOND

Bluesroute Helmond editie 2019 wordt dit jaar op vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 oktober gehouden in het centrum van Helmond. Het inmiddels flink uit de kluiten gewassen festival beleeft haar 9e editie en bestaat sinds 2017 uit drie dagen en is geheel gratis toegankelijk.

Niet minder dan vijfenveertig bands zullen hun opwachting maken op één van de vijftien podia die het festival dit jaar telt. Ten op zichten van 2018 zijn dit welgeteld 9 bands meer wat grotendeels voor rekening komt van de nieuwe locaties Grandcafé De Vijfhoeck, Fairtrade Markt, Bioscoop Pathé en Theater Het Speelhuis.

De organisatie heeft bands uit Nederland, Frankrijk, Engeland, Schotland, Verenigde Staten en België vast weten te leggen om de line up compleet te maken, waaronder vele blues-award-winnaars. Zowel nieuw talent (o.a. Meryn Bevelander Band, The Cards) als legendarische acts (o.a. Flavium, Juke Joints, Ben Poole) mogen zich tot de grootste line up ooit van dit festival rekenen.

Bluesroute Helmond is al enkele jaren geen lokaal evenement meer aangezien vele bluesfans ook elders vanuit Nederland naar deze peelgemeente komen, maar ook uit o.a. België, Duitsland worden vele liefhebbers verwacht.

Uniek aan Bluesroute Helmond is dat alle acts gratis te bewonderen zijn en dat vrijwel alle podia indoor zijn. Alleen de podia bij Café De Bascule en bij Café de Vlegel en Stadsherbeghe De Kei staat buiten. Op zondag zijn er overigens ook een aantal buitenacts en er is deze dag zelfs gratis vervoer tussen de locaties.

Niet alleen is er een festivalkrant die in Helmond huis-aan-huis verspreid wordt, maar de bezoekers kunnen ook op elke locatie een gratis 48-pagina tellend programmaboekje te bemachtigen waarmee de route bepaald kan worden.

Omdat het festival ook veel gasten van buiten de regio trekt, zijn in samenwerking met diverse hotels in de omgeving verschillende aantrekkelijke bluesarrangementen samengesteld zodat meerdaagse bezoekers een comfortabel verblijf kunnen boeken.

Alle info op http://www.bluesroutehelmond.nl/

Deelnemende Bands:

RAW BLUES EXPERIENCE (BE)

Logistic Force Vol Gas Stage: Muziekcafé, Zuid Koninginnewal 39, 5701 NS, Helmond
Vrijdag 25 oktober 2019 van 22:30 – 00:30

Raw Blues Experience staat voor pure, maar rauwe blues in de traditie van de groepen uit de British blues boom in de jaren ’60. Denken we hierbij aan John Mayall & the Bluesbreakers, the Yardbirds, de prille Rolling Stones, Chicken Shack en later the Cream, Ten Years After en Rory Gallagher. Deze muzikanten vonden hun inspiratie in de zwarte blues van Muddy Waters, Howlin’ Wolf, Elmore James, Willie Dixon, John Lee Hooker en menig andere zwarte bluesmuzikant.

RBE brengt, naast eigen werk, niet zomaar covers van de klassieke blues songs, maar hun eigen interpretatie zonder de blues te verloochenen. Vanzelfsprekend is de muzikale invloed niet beperkt tot hetgeen de sixties hebben gebracht. Latere bluesgrootheden zoals ZZ Top, Tab Benoit, Omar & the Howlers, … passen perfect in het plaatje.

MERYN BEVELANDER BAND
Logistic Force Vol Gas Stage: Muziekcafé, Zuid Koninginnewal 39, 5701 NS, Helmond
Zaterdag 26 oktober 2019 van 17:00 – 18:30

Meryn Bevelander Band is een alternatieve blues ’n rock ’n roll-formatie uit Nijmegen rond gitarist Meryn Bevelander. Hij wordt begeleid door zijn broers Florian op drums en Aron op bas.
De Meryn Bevelander Band speelt meest zelfgeschreven tracks maar ook valt werk van o.a. Joe Bonamassa en Gary Clark jr. op.

In 2015 won Meryn de publieksprijs in de finale van de Sena Young Talent Guitar Awards, dé grootste Nederlandse muziekprijs voor getalenteerde muzikanten die elektrische gitaar spelen en speelde Meryn samen met Douwe Bob in de Oosterpoort in Groningen waarvan een tv-registratie te zien was op NPO3.

Op eigen kracht stonden de broers op vele festivals waaronder Culemborg Blues, Texel Blues, Hongerige Wolf, Polderpop en in België op het prestigieuze Delirium Blues Festival. Maar ook in een groot aantal clubs : o.a. Paradiso en Doornroosje. Als support deelden zij o.a. het podium met European Blues Award winnaar Leif de Leeuw en zijn band en de rising star van de blues uit Engeland, Laurence Jones.

In 2014 stond de destijds 11-jarige (!) Meryn met band al op Bluesroute Helmond. Uiteraard zijn we erg benieuwd hoe deze 3 getalenteerde broers zich ontwikkeld hebben.

LIVING ROOM HEROES
Logistic Force Vol Gas Stage: Muziekcafé, Zuid Koninginnewal 39, 5701 NS, Helmond
Zaterdag 26 oktober 2019 van 19:30 – 21:30

Living Room Heroes speelt Southern Soul Rock met duidelijk te traceren invloeden uit New Orleans. Ze voelen zich verwant met bands en artiesten als The Wood Brothers, The Black Crowes, Tedeschi Trucks Band en Dr John.

Het Nijmeegse viertal gaat live van klein en zoet naar opzwepend en energiek, van rauw en vuil tot melodieus en virtuoos maar blijft te allen tijde echt en intens.

Op 9 juni stonden ze op de officiële afterparty van Eddy Vedder (Pearl Jam) in een uitverkocht AFAS Live!

BAND OF FRIENDS (UK/NL)
Logistic Force Vol Gas Stage: Muziekcafé, Zuid Koninginnewal 39, 5701 NS, Helmond
Zaterdag 26 oktober 2019 van 22:45 – 00:30

Band of Friends is inmiddels niet meer weg te denken uit de bluesrock scene.

In 1995 overleed de Ierse bluesrockgitarist Rory Gallagher, op 47 jarige leeftijd. Rory was een legendarische muzikant. Met zijn band toerde hij de wereld over en was overal ongekend succesvol.

In 2011 richtten de oud-bandleden van Rory Gallagher Gerry McAvoy (basgitaar) en Ted McKenna (drums, 19 januari 2019 overleden) Band of Friends op en maakte de bezetting compleet met meestergitarist Marcel Scherpenzeel.

Bands of Friends is geen eerbetoon aan Rory Gallagher, maar een viering van het leven en de muziek van Rory, door muzikanten die erg dicht bij hem stonden. Marcel Scherpenzeel groeide op met de muziek van Rory en dat is zeker te horen. Gerry McAvoy belooft dan ook: “This is the closest guitarist to Rory you will ever hear”. Band of Friends, een must voor fans van Rory Gallagher en een enorme aanrader voor liefhebbers van blues en bluesrock.

Als Winnaars van European Blues Awards “Band of The Year” in 2013, Beste gitarist Marcel Scherpenzeel 2017, en met lovende kritieken van elke show, is het duidelijk waarom de band zo populair blijft. In het tijdperk van de tribute-acts die perfecte vertolkingen van het repertoire van hun helden leveren, is de Band of Friends iets anders. Ze kunnen de noten spelen die worden gespeeld door het icoon van de elektrische blues Rory Gallagher. Maar ze kunnen ook het geluid, de energie en het gevoel overbrengen, dit resulteert in dé beleving voor de echte fans.

BLACK CAT BISCUIT (BE)

Logistic Force Vol Gas Stage: Muziekcafé, Zuid Koninginnewal 39, 5701 NS, Helmond
Zondag 27 oktober 2019 van 14:00 – 15:30

Black Cat Biscuit zag het daglicht in 2015. Geen plat getreden paden of grijs gespeelde covers maar een verrassende, bij wijlen hitsige cocktail van frisse nummers gemarineerd in een ‘special gumbo hot sauce’, gebracht door vijf gedreven muzikanten, die over de jaren hun strepen verdiend hebben bij verschillende bands.

De groep werd geselecteerd voor de Belgian Blues Challenge-finale in 2017 en won de Belgian Blues Challenge in 2018. Invloeden van West Coast Swing, Shuffle, Jazz, Boogie, rauwe Slide en Texas Blues, om er maar een paar te noemen, zijn ontegensprekelijk in hun muziek aanwezig. Daar boven op vormt het schrijven en vertolken van eerlijke nummers, die recht uit het hart komen, de rode draad bij Black Cat Biscuit. Die impuls is zo sterk, dat het publiek deze energieke vibes ervaart. Zelfs al is blues niet ‘your cup of tea’, toch zal je er zeker door gegrepen worden! Dus, leun lekker achter over, hou je aan je sokken vast en geniet van elke seconde!

JUKE JOINTS

Logistic Force Vol Gas Stage: Muziekcafé, Zuid Koninginnewal 39, 5701 NS, Helmond
Zondag 27 oktober 2019 van 16:15 – 17:45

De Zeeuwse bluesrockers en winnaars van de 2012 en 2016 Dutch Blues Foundation Award for ‘Best Dutch Blues Band’ zetten nu al inmiddels 35 (!) jaar de internationale podia in vuur en vlam.

The Juke Joints stonden op festivals en club podia in Ierland, Engeland, Frankrijk, Zweden, Duitsland, Letland, Zwitserland, Noorwegen, Polen, Curaçao, Oostenrijk , Roemenië, USA, en uiteraard op een zeer groot aantal festivals in Nederland en België o.a. North Sea Jazz, Moulin Blues Ospel, Blues Night Oosterpoort Groningen, Ribs & Blues Raalte, BRBF Peer België, Bluesrock Tegelen, Trandal Blues Festival Noorwegen, Bospop Weert, Hell Blues Festival Noorwegen, en deelden de affiche met o.a., Kim Wilson, Buddy Guy, Alvin Lee, Van Morrisson, The Paladins, Roomful of Blues, Walter Trout, BB King, Rod Piazza & the Mighty Flyers, The Nighthawks, George Thorogood, Bernard Allisson, Ten Years After, Jan Akkerman, Bonnie Raitt, Eddy Clearwater, Johnny Winter, Joe Bonamassa.

DETONICS
Logistic Force Vol Gas Stage: Muziekcafé, Zuid Koninginnewal 39, 5701 NS, Helmond
Zondag 27 oktober 2019 van 18:30 – 20:15

Zodra Detonics speelt ontstaat de sfeer van prostitutie, illegale casino’s, zelf gestookte whisky en Al Capone. Dat dit bij het grote bluespubliek aanslaat blijkt wel uit de dampende optredens in internationale gelegenheden en festivals zoals: BB Kings club Memphis USA, Moulin Blues, Ribs & Blues, Breda Jazz, Culemborg Blues in Nederland, Swing Wespelaar (België), St Maria Bluesfestival (Azoren), Zyflich Blues (Duitsland) etc.

De hoge kwaliteit en verfrissende performance is ook door internationaal gerenommeerde vakjury’s erkend: Detonics heeft in 2016 de Dutch Blues Challenge gewonnen en in 2017 de halve finale van de International Blues Challenge in Memphis bereikt.

Geïnspireerd door de vroege West Coast blues speelt Detonics vooral Swing en Boogie, maar een uitstapje naar een Rumba of slow blues wordt niet geschuwd. Dit natuurlijk zonder te veel op de West Coast sound in te leveren.

“Detonics” are ready to rock!

BEN POOLE (UK)
Logistic Force Vol Gas Stage: Muziekcafé, Zuid Koninginnewal 39, 5701 NS, Helmond
Zondag 27 oktober 2019 van 21:00 – 23:00

“F*cking amazing!”, “A REALLY good player”, “So amazing!”, dat zijn de reacties van respectievelijke Jeff Beck, Gary Moore en Beth Hart over Ben Poole.

Gitarist en singer-songwriter Ben Poole uit Brighton wordt beschouwd als het meest veelbelovende talent van de Britse blues-rock scene. Ben deelde al het podium met legendes als Beth Hart, John Mayall, Gary Moore en Jeff Beck.

Begin 2013 bracht Ben zijn indrukwekkende debuut album “Let’s Go Upstairs” uit die een zeer gevarieerde mix van blues, blues rock en soul songs bevat en geproduceerd werd door sterproducer Isaac Nossel (Jeff Beck, Tina Turner, Robin Trower, Jack Bruce, Roger Daltrey, Def Leppard). Zijn tweede album “Live at Royal Albert Hall” is live opgenomen door de BBC, oogstte lovende kritieken in heel Europa en versterkte zijn status van uitzonderlijke kunstenaar met een gevarieerd repertoire en een heel eigen handschrift op de gitaar. Vorig jaar bracht Poole zijn derde studioalbum ‘Anytime You Need Me’ uit. Het album heeft meer pop en soul invloeden dan zijn voorganger ‘Time Has Come‘, maar heeft ook genoeg te bieden voor de fans van zijn eerdere werk’ – aldus Bluesmagazine.

De artiest brengt een gloednieuw dubbel live album uit getiteld “LIVE ’19”, officiële releasedatum is 31 januari 2020, maar het goede nieuws is dat de band al fysieke exemplaren alle shows van de komende herfsttour kan aanbieden.

Hij stond al enkele jaren op het verlanglijstje van Bluesroute Helmond maar wegens verplichtingen elders lukte het steeds niet, maar de aanhouder wint.

THOMAS TOUSSAINT BAND

Blues Kitchen: Lokaal42, Markt 42, 5701 RL, Helmond
Vrijdag 25 oktober 2019 van 21:30 – 23:30

“Thomas Toussaint is één van de weinige jonge harmonicaspelers die loyaal blijft aan de blues traditie, maar met een ruimdenkende geest. Hij doet me aan mezelf denken toen ik zijn leeftijd had – ontzettend geboeid door het blues genre waarbij ik alles wat ermee te maken had opnam als een spons. Met talent kan Thomas niets anders doen dan groeien!” – Mark Hummel, Castro Valley, CA

De gemeenschappelijke passie voor blues- en rootsmuziek heeft ertoe geleid dat vier jonge muzikanten uit verschillende windstreken elkaar hebben gevonden met als resultaat de ‘Thomas Toussaint Band’. De bronnen waaruit deze vierkoppige formatie hun inspiratie tappen zijn Chicago blues, swing, Louisiana swamp, rock ’n roll en New Orleans R&B.

De band speelt met een ontembare gedrevenheid de blues zoals die bedoeld is maar voegen hier ook hun eigen interpretatie aan toe. Vanuit hun passie voor de blues wil deze band laten zien dat blues actueel is voor iedere leeftijd van 18 tot 80.

THE CHESS MASTERS
Blues Kitchen: Lokaal42, Markt 42, 5701 RL, Helmond
Zaterdag 26 oktober 2019 van 17:00 – 19:00

The Chess Masters voelen zich verbonden met de rijke historische periode van Chess Records, met legendarische namen als Muddy Waters, Little Walter, Howlin’ Wolf, Willie Dixon, Etta James, Chuck Berry, Sonny Boy Williamson, Freddy King, Albert King en vele anderen en spelen daarom met veel plezier en toewijding de Chicago Blues uit de jaren ‘50 en ‘60. De bandleden hebben allen jarenlange ervaring met het spelen van blues en aanverwante muziek, wat garant staat voor een avond boogie, tumble, swing, shake and roll op hoog niveau!

BIRDS THAT CHANGE COLOUR (BE)
Blues Kitchen: Lokaal42, Markt 42, 5701 RL, Helmond
Zaterdag 26 oktober 2019 van 21:00 – 23:00

“Small Faces meets The Kinks, meets Buffalo Springfield, Love, David Crosby en The Grateful Dead. (…) Een wilde rit met af een toe een puur en simpel countryliedje tussendoor om de gemoederen te bedaren.” HUMO over ‘Nova Albion’

De songs baden in een ongehoord spectrum klankkleuren. Opwindende fuzzy riffs gaan samen met doorleefde country ballads, scheve blues verbroedert met melodieuze rock en funky grooves. Het derde hoofdstuk van Kohlbachers muzikale ontdekkingsreis klinkt weer helemaal anders dan al het voorgaande, maar tegelijkertijd blijft het onmiskenbaar en zonneklaar Birds That Change Colour.

Birds That Change Colour zeilt over de horizon met ‘Nova Albion’ (Fons Records, 2018). Het materiaal voor het nieuwe album schrijft een nieuw hoofdstuk in de immer onvoorspelbare kroniek van Koen Kohlbachers muzikale exploten. Het eerste album ‘On Recording The Sun’ lonkte naar de psychedelische folkrock uit de UK, de opvolger ‘On Recording Birds’ was een pastorale, akoestische luisterplaat opgenomen in de openlucht.

OCOBAR
Blues Kitchen: Lokaal42, Markt 42, 5701 RL, Helmond
Zondag 27 oktober 2019 van 15:00 – 16:30

Ocobar, legendarisch trio uit Rotterdam van de gebroeders Bart en Rob Wijtman op bas en drums en gitarist Cok van Vuuren. Bekend van het tv-programma Holland Sport; het podium gedeeld met Wilfried de Jong, Leo Blokhuis, Nico Dijkshoorn, Ricky Koole, Frank Lammers e.v.a. Sinds een jaar of twee ook op diverse podia te zien met een opwindende en dampende Rhythm & Blues set. Gebaseerd op de legendarische Amerikaanse muziek uit de jaren 50. Sun studio, Chicago Blues, New Orleans Fun. Maar dan met de eigentijdse onmiskenbare OCOBAR touch!

De laatste 3 jaar reisde Ocobar langs de theaters met het concert De oerknal van rock-‘n-roll, waarin de band naar de oorsprong van de rock-‘n-roll gaat; daar waar het begon in de Sun Studio te Memphis. In 2019 – 2020 maken ze Holland-Amerika Lijn, waarin ze de muziek spelen van succesvolle Nederlandse muzikanten die door middel van deze scheepvaartmaatschappij de States bereikten.

SUNFIRE
Blues Kitchen: Lokaal42, Markt 42, 5701 RL, Helmond
Zondag 27 oktober 2019 van 17:30 – 19:00

De alternatieve Western Folk van Sunfire heeft een onmiskenbaar eigen geluid, een unieke en krachtige mix van folk, americana, roots, rock en bluegrass. De vijfkoppige band groeide in de afgelopen 2 jaar uit tot een populaire en geliefde live act met maar liefst 70 optredens in Nederland, België en Duitsland.

De filmische kracht van hun muziek, de rauwe vocals en onweerstaanbare energieke ritmes en melodieën op viool, gitaar, banjo, bas en drums zorgen voor live optredens van buitenklasse.

Al met al een combinatie die geen muziekliefhebber onberoerd laat. Dit optreden mag je zeker niet missen!

KING OF THE WORLD
Blues Kitchen: Lokaal42, Markt 42, 5701 RL, Helmond
Zondag 27 oktober 2019 van 20:00 – 21:45

King of the World is terug en hoe! Een nieuwe gitarist, nieuwe songs en een nieuw album. Een band die zichzelf heeft herontdekt en waar de klasse en energie vanaf druipt!

Stef Delbaere is de vierentwintigjarige gitarist uit Gent België die opgroeide tussen de jazz-en blues platen van zijn vader. Als jonge gitarist was hij actief in de Belgische blues en rock scene waarna hij ging studeren aan het Rotterdams Conservatorium waar hij Cum Laude afstudeerde. Hij begeleidde o.a. artiesten als Jared Grant, Belle Perez, Shirma Rouse.

In de nieuwe bezetting deed King of the World enkele try-outs in Duitsland en Nederland en trok zich daarna terug in een boerderij in het Oosten van het land om nummers te schrijven voor de hun vijfde CD “Connected”. De invloeden van het nieuwe bandlid zijn duidelijk te horen op deze bevlogen plaat. In de King of the World traditie weer veel meerstemmige zang en invloeden uit de blues, rock en New Orléans. Een heel pure productie die een zeer volwassen en gretige band laat horen. Voor de opnames werd gebruik gemaakt van de Woodstock Studio en de grote collectie vintage apparatuur daar aanwezig.

King of the World bouwde in de afgelopen 7 jaar een dijk van een reputatie op. Alle vier albums vielen louter lovende reviews ten deel, zowel in de binnen- als buitenlandse muziekpers. Ook de live-reputatie, die de band heeft opgebouwd middels optredens op onder meer festivals als North Sea Jazz Festival, Ribs ’n Blues, R & B Night Groningen en Bluesrock Tegelen, heeft aan het succes bijgedragen. Daarnaast wordt de groep geboekt in Nederpoptempels als Paradiso, Hedon, De Boerderij, en vele andere. De band heeft er ook al verscheidene TV en radio-shows op zitten waaronder Pauw en Witteman (TV 2x), Vrije Geluiden (TV), Derksen on the Road (TV), Jongens van het Noorden(TV), Spijkers met Koppen (radio) en TROS-muziekcafé (radio).

De verder toegenomen landelijke waardering voor KOTW heeft zich geuit in het winnen van diverse Blues Awards: beste drummer, beste toetsenist, beste bassist (3x), beste gitarist en beste band en maar liefst 6 noteringen in de 2017 Dutch Blues Top 100 aller tijden. De band toerde in hun 7 jarig bestaan door Nederland, Duitsland, België, Oostenrijk, Zwitserland en Tsjechië.

FAT HARRY & THE FUZZY LICKS
Bavaria Bascule Stage: Café-Bar De Bascule, Havenweg 8-14, 5701 RS, Helmond
Vrijdag 25 oktober 2019 van 21:00 – 22:45

Contemporary blues is waarschijnlijk de beste omschrijving van de muziek van deze geroutineerde band uit Rotterdam. Deze laat zich namelijk niet rangschikken onder een bepaalde categorie. Het laatst verschenen album “Hard Lovin” Man” (Continental Records) staat bol van de diversiteit en zelfgeschreven songs. Op het album zijn gastbijdragen van “The King Of Beale Street” Preston Shannon en Henry Oden op bas.

Soms klinkt er funk, soul en rhythm & blues, om uiteindelijk weer terug te keren bij de old school blues. De binnen- en buitenlandse pers schreef met superlatieven.

Ook is de band niet onopgemerkt gebleven aan de andere kant van de oceaan. In 2007 verscheen het nummer “Drivin” Machine” op de sampler cd van het toonaangevende magazine “Big City Blues” en imponeerde Fat Harry’s spel in befaamde Chicago bluesclubs als Buddy Guy’s Legends en de Kingston Mines.

Inmiddels is de band dan ook niet meer weg te denken uit de top van de vaderlandse blueswereld en een graag geziene gast op festivals en clubs. Zo won in 2015 Jan de Ligt de Dutch Blues Award voor saxofonist en werd Fat Harry reeds twee maal genomineerd in de categorie gitarist.

Ook wordt de band vaak gevraagd door andere gerenommeerde Amerikaanse artiesten om hen te begeleiden tijdens Europese tournees. De afgelopen jaren werd er samengewerkt met o.a. wijlen Preston Shannon, Lurrie Bell, Rip Lee Pryor en Joey Gilmore.

ELECTROPHONICS
Bavaria Bascule Stage: Café-Bar De Bascule, Havenweg 8-14, 5701 RS, Helmond
Zaterdag 26 oktober 2019 van 18:00 – 20:15

De swingtrain van The Electrophonics dendert het ene na het andere station binnen, en hoe… Vol overtuiging en overgave stonden deze mannen reeds op menig groot en klein podium waaronder Europese hoofdpodia als Moulin Blues in Ospel, Belgium Rhythm & Blues Festival in Peer en North Sea Jazz in Ahoy Rotterdam. De recensies zijn lovend, en dat is niet voor niets: The Electrophonics is een van Nederlands beste swing-jump- r&b band in retro style, met een vette knipoog naar de jaren 50.

The Electrophonics gaan forward, hun oude liefde 50’s swing ligt aan de basis, echter de tijd heeft nieuwe inspiratie geven met als resultaat hun laatste EP “Restless” uitgebracht eind 2017. Bereidt je voor op een nieuwe sound, passioneel muziek maken met een open mindset naar alles wat als “Roots” kan worden omschreven.

DEDE PRIEST & JOHNNY CLARK’S OUTLAWS (USA/NL)
Bavaria Bascule Stage: Café-Bar De Bascule, Havenweg 8-14, 5701 RS, Helmond
Zaterdag 26 oktober 2019 van 21:15 – 23:30

DEDE PRIEST, opgegroeid in Texas, heeft door jarenlang optreden een internationale naam opgebouwd. Deze muzikante beweegt zich met haar imposante stem, gitaar én viool tussen authentieke Blues, (Southern) Rock, Soul, Jazz en Folk en roept herinneringen op aan Sister Rosetta Tharpe, Big mama Thornton, Etta James, Don
Sugarcane Harris, Freddie King en T-Bone Walker. JOHNNY CLARK’S OUTLAWS is een klassieke 3 man’s band uit Nederland met de wortels diep in de Amerikaanse muziek traditie. Dede Priest & Johnny Clark’s Outlaws hebben een unieke en herkenbare stijl ontwikkeld die Blues combineert met elementen uit de Rock, Soul, Gospel, Folk en Country.

SHAKEDOWN TIM AND THE RHYTHM REVUE (BE)

Bavaria Bascule Stage: Café-Bar De Bascule, Havenweg 8-14, 5701 RS, Helmond
Zondag 27 oktober 2019 van 15:00 – 17:00

Shakedown Tim & the Rhythm Revue brengt zowel down home blues als uptown jump, swing & boogie.
Deze muzikanten ademen the blues alsof ze uit de Mississippi Delta komen en van daar naar Chicago reisden.

Zanger-gitarist Shakedown Tim Ielegems is de oprichter van de band Fried Bourbon (met Steven Troch), waarmee hij een graag-geziene gast was op vele blues- en jazzfestivals in de Benelux en Frankrijk. Hij stond ook vaak op het podium met Gene Taylor, James Harman, Roland Van Campenhout, Steven De Bruyn, Jo’ Buddy, Little Victor, Bill Sheffield… Nu treedt hij naar voor als lead zanger met een bezetting van drums, contrabas, gitaar en saxofoon.

Het geluid van een vintage fat body gitaar, saxofoon en een strakke rhythm sectie geeft een mix van low down blues, happy blues, wilde Memphis boogie, juke joint stomp met hier en daar een gospel.
Deze band mikt op je heupen én op je ziel!

FLAVIUM
Bavaria Bascule Stage: Café-Bar De Bascule, Havenweg 8-14, 5701 RS, Helmond
Zondag 27 oktober 2019 van 18:00 – 20:00

Flavium behoort tot de meest toonaangevende bluesbands van Nederland. Al jaren is de band actief op blues- en festivalpodia in ons land en onder andere Duitsland, België, Engeland en Ierland. Bluesklassiekers ‘Nightlife’ en ‘Nobody Knows You When You’re Down and Out’ bezorgden de band noteringen in de hitlijsten.

Wie denkt dat blues vrij statisch is komt bedrogen uit want deze band swingt als geen ander. Spetterende solo’s, oorstrelende blue(s) notes, zeer fanatieke treinblues, het komt allemaal langs tijdens een optreden en werd vastgelegd op bijna 20 lp’s en cd’s. Gitarist Anne-Geert Bonder richtte FLAVIUM op in 1969 ,bassist Eric Bagchus doet sinds 1973 mee en de huidige line-up wordt gecompleteerd door : Bert Vrieling / vocals , Tim de Wijk / drums en Willem Swikker / Hammond .

De band deelde het podium onder meer met BB King, Albert King en Freddie King, John Lee Hooker, Dr. Ross en the Climax Bluesband, maar ook met Nederlandse coryfeeën als Eelco Gelling en Jan Akkerman .

Dit jaar bestaat Flavium 50 jaar! Voor Bluesroute Helmond een ideale gelegenheid om deze legendarische groep in de programmering op te nemen.

STEVEN TROCH BAND (BE)
Five Corner Stage: Grandcafé De Vijfhoeck, Kamstraat 26, 5701 PW, Helmond
Vrijdag 25 oktober 2019 van 21:45 – 23:30

Hohner ambassadeur Steven Troch is een muzikaal polyglot, hij zingt zoals hij het meent, blaast badass-harmonica en schrijft zijn eigen songs. Deze winnaar van twee internationale harmonica wedstrijden haalt zijn inspiratie van de oude bluesmasters en muzikanten zoals Gary Primich, William Clarke, Steve Baker en Joe Filisko. Steven omhelst de opwindende akoestische en versterkte bluessounds van Chicago en combineert ze met verschillende invloeden waar hij altijd nog een persoonlijke touch aan toevoegt. Hij verbaasde critici en publiek met zijn rechttoe rechtaan muziek en wordt opgemerkt voor zijn eigen interpretaties van bluesmateriaal. Hij heeft verschillende internationale artiesten begeleid (Gene Taylor, Ina Forsman, Rene Trossman, Roland, James Harman, Bill Sheffield, enz.) en speelde harmonica op meer dan 15 albums.

Zijn nieuwe groep, simpelweg “Steven Troch Band”, bestaat uit topmuzikanten en samen zetten ze een dijk van een sound neer. Het is rootsmuziek vanuit een klassiek uitgangspunt maar daar wordt vervolgens wel een heel originele draai aangegeven. Gitarist Matt T Mahony durft met zijn spel buiten het geijkte bluesstramien gaan, Liesbeth Sprangers legt de vetste bas grooves neer en drummer Bernd Coene schudt een variatie aan solide ritmes uit zijn polsen. Zonder twijfel maakt Steven Troch Band deel uit van de Europese bluestop.

THE GOSHAWKS
Five Corner Stage: Grandcafé De Vijfhoeck, Kamstraat 26, 5701 PW, Helmond
Zaterdag 26 oktober 2019 van 19:15 – 21:15

Een avond met “The Goshawks” staat garant voor een avondvullend programma met een energieke mix van Blues (Texas, Chicago), Swing, Rock ’n Roll / Rock a Billy. De band laat zich inspireren door namen als Jimmie Vaughan, B.B King, Little Walter, Red Devils, Fabulous Thunderbirds en veel anderen. De rijke muzikale ervaring van alle bandleden en het enthousiasme waarmee ze deze muziek spelen geeft de band een geheel eigen karakteristieke sound. Ieder optreden wordt hierdoor een unieke muzikale beleving die je als bezoeker beslist niet mag missen!!

Voor de Bluesroute was het zo klaar als een klontje om deze band te boeken. Als je o.a. Richard Koster (Cuban Heels) en Jules van Brakel (ex-King Mo) ziet staan bij de bandleden, dan is het bij voorbaat al goed.

CC JEROME BAND
Five Corner Stage: Grandcafé De Vijfhoeck, Kamstraat 26, 5701 PW, Helmond
Zondag 27 oktober 2019 van 14:30 – 16:15

Eigenlijk heeft CC Jerome geen introductie nodig. Hij speelde over de hele wereld en woonde 10 jaar in de USA. CC Jerome speelde met bands als: Lee Rocker, Pep Torres, Levi Dexter, The Specials en Gene Loves Jezebel. Daarnaast trad hij op met rockabilly legenden als Chuck Berry, Joe Houston, Billy Lee Riley, Larry Donn, Big Al Downing, Joe Clay, Don and Dewey, Johnny Powers, Rudy “Tutti” Grayzell, Gene Summers, Sanford Clark, The Coasters, The Calvanes, Johnny Vallis, Charlie Gracie, Glen Glenn, Roman Self, Roy Gaines, Mac Curtis etc..

CC Jerome kwam in 2007 terug in Nederland, waar hij ‘The Jetsetters’ een blues en soul geïnjecteerde rock & roll/rockabilly band.

GEORGINA PEACH & THE SAVOYS
Five Corner Stage: Grandcafé De Vijfhoeck, Kamstraat 26, 5701 PW, Helmond
Zondag 27 oktober 2019 van 17:15 – 19:00

Gezegend met een prachtig, authentiek stemgeluid laat Georgina Peach zich begeleiden door haar Savoys, een uit gelauwerde muzikanten samengestelde band. Het opzwepende repertoire bestaat uit meer en minder bekende klassiekers van artiesten als Rufus Thomas (Walkin’ The Dog), Dolly Lyon (Palm of your Hand) en zelfs Etta James (I’d Rather Go Blind!). Ook worden enkele zeer funky gospels gespeeld.

Opgericht in 2018 gaat deze formatie als een komeet, met optredens oa. op Sjock (BE), Screamin'(SP), Paradiso Amsterdam, Vlissingen Vintage, Back To The 50’s (Roosendaal), Firebirds (DL), Pacific Parc (Amsterdam) en Rock Around Atomium (BE) , overal waar ze spelen staat de zaal op zijn kop!

Het debuut album van Georgina Peach & The Savoys “I’m On My Way” (LP/CD) werd begin 2019 op El Toro Records uitgebracht en is door pers en publiek goed ontvangen. Inmiddels wordt alweer aan een 2e plaat gewerkt!

Bluesroute is zeer gecharmeerd door de zang van Cheri en de stijl van de band. Deze band zit midden in hun doorbraak en gaat naar onze verwachting hoge ogen gooien in de toekomst.

SPIDER & THE FLY
Books, Bites & Blues Stage: Lunch- en Leescafé De Bieb, Watermolenwal 11, 5701 RV, Helmond
Zondag 27 oktober 2019 van 14:30 – 16:30

“It’s Only Rock & Roll, But We Like It !!!”

Het semi-akoestische Stones blues-duo Spider & the Fly brengt het repertoire van ’s werelds Greatest Rock & Roll Band terug naar de essentie met 2 gitaren en 2 stemmen. Tijdens een optreden worden megahits als Satisfaction, Honky Tonk Women en Brown Sugar afgewisseld met minder bekende pareltjes en bluesnummers van de afgelopen vijf decennia.

Beide muzikanten hebben, net als The Rolling Stones, een blues achtergrond en hebben hun duo logischerwijs genoemd naar een bluesy Jagger & Richards compositie.

BLUES AVENUE
Plan B Stage: Plan B Horeca, Havenweg 18, 5701 RS, Helmond
Zaterdag 26 oktober 2019 van 21:00 – 23:00

‘The Blues had a baby and they called it Rock ‘n’ Roll’

Blues Avenue speelt energiek, vanuit het hart en weten bijna niet van ophouden. Net zoals vroeger in de juke joints van de Mississippi Delta gaat het dak er af en swingt de hele tent.

De band is al jaren een begrip in het noorden van Nederland en maakt af en toe ook een uitstapje naar de oosterburen. Sinds 2001 bestaat de band onder de huidige naam, in diverse samenstellingen. Harry Venema, drummer vanaf ’t eerste uur. Harry’s zoon Jeroen is de band als gitarist komen versterken in 2005, bassist Bram van de Lelij is in 2016 de gelederen komen versterken. Het vertrek van frontman Bert Hoezen in het voorjaar van 2016 wordt opgevangen door de jonge Jacco Siegers. Met zijn krachtige vocalen en imponerend gitaarspel, geeft hij Blues Avenue een nieuwe dimensie, rauwer, moderner.

Blues Avenue speelt covers van bekende en minder bekende bluesartiesten. Ze geven elk nummer hun eigen saus en creëren daarmee een eigen sound. Rauw en ‘onder uit de kast’.

THE MARBLETONES
Plan B Horeca: Havenweg 18, 5701 RS, Helmond
Zondag 27 oktober 2019 van 16:00 – 18:00

The MarbleTones is een rocking muziek fenomeen uit Nederland. Ze spelen authentieke jaren 50 en 60-stijl rhythm en blues, rock & roll en stevige funk grooves. Een soulvolle zanger, virtuoze blues harp meester, een Smokin ‘gitarist en een stevige rockende ritmesectie maken samen dit dynamische Blues kwartet.

De MarbleTones hebben shows geopend voor bekende Amerikaanse bluesbands waaronder, The Imperial Crowns (LA), Sean Costello (Atlanta) en Henry Butler (New Orleans).

Vele honderden optredens hebben ze op hun naam staan waaronder diverse uitgebreide Europese en Amerikaanse tours. De MarbleTones speelden onder andere op blues festivals, zoals Drijf Inn Festival, De Koninck Festival, Brielle Blues, Blues 89 Leerdam en in toonaangevende clubs waaronder de Meisenfrei in Bremen (Duitsland), Ain’t Nothin but the Blues Club in London (U.K.) Maloe Melo in Amsterdam, J.J’s Blues Club San Jose (CA), Lou’s Pier 47, Biscuits and Blues San Francisco (CA).

Bluesroute Helmond waardeert de authentieke bluesy sound van zo’n 60 jaar geleden. Zo’n typische blues waarbij je je gewoon mee kan laten drijven op de tunes en de waan van de dag kan laten vieren.

MIKE’S ELECTRIC MUD
Castle Street Stage: Stadsherberghe De Kei + Café De Vlegel, Kasteellaan 8 + 7, 5701 PR, Helmond
Zaterdag 26 oktober 2019 van 18:30 – 20:15

De frontman Maikel van Bogget is niet alleen zanger maar ook blues-harpist. Maikel is al meer dan 20 jaar te vinden in de bluesscène. Hij stond als gastmuzikant met diverse artiesten in binnen- en buitenland de sterren van de hemel te spelen op zijn bluesharp. Zelf heeft hij als idool Lester Butler. In deze nog vrij jonge band rondom Maikel worden klassieke en minder klassieke nummers vertolkt van o.a. Lester Butler & the Red Devils, the Fabulous T-birds, Sonny Boy Williamson, Guitar Slim, en Cuban Heels

Mike’s Electric Mud timmert flink aan de weg en ontwikkelt zich razendsnel tot een veelgevraagde act in de regio en inmiddels ook daarbuiten.

DYNAMITE BLUES BAND

Castle Street Stage: Stadsherberghe De Kei + Café De Vlegel, Kasteellaan 8 + 7, 5701 PR, Helmond
Zaterdag 26 oktober 2019 van 21:15 – 23:00

De Dynamite Blues Band – winnaar van de Dutch Blues Challenge 2018 – staat voor een explosieve cocktail van Blues, Rhythm & Blues, swing en rock’n’roll; rauw, verfrissend en opwindend tegelijk! Opgericht in februari 2013 en voortgekomen uit de succesvolle bluesformatie “Big Blind”.

In 2014 nam de band haar debuutalbum “Shakedown & Boogie” op in de Amsterdamse IJland-studio met lovende recensies in de relevante muziekbladen tot gevolg. 13 eigenzinnige nummers met een verfrissende en gewaardeerde veelzijdigheid. De band werd gevraagd voor de populaire talkshow “De Wereld Draait Door” en maakte haar energieke livestatus, met het kenmerkende vette, rauwe bluesgeluid, helemaal waar op diverse festivals als “Ribs & Blues”, “Kwadendamme Blues” en in België op “HookRock” en het “Belgian Rhythm & Blues Festival” in Peer.

Een nieuw hoofdstuk volgt in 2016 met het tweede studio-album “Kill Me With Your Love”. Nu nóg veelzijdiger klinkend met een meer volwassen sound, zonder aan energie en speelplezier in te boeten. Met shows op (o.a.) Het Zwarte Cross Festival en tijdens Countdown Café (Radio Veronica), laat de band horen nog steeds vol bruisende energie en dynamiek te zitten. Tevens wordt in 2016 voor de eerste keer Duitsland aangedaan wat smaakt naar meer!

Naast de eigen optredens in het clubcircuit en festivals door heel het land, speelde de band in de afgelopen jaren ook supports voor (o.a.) The Hoax, Guy Forsyth, The Fabulous Thunderbirds, T99, DVL en The Paladins.

In 2018 wint de band de “Dutch Blues Challenge” waardoor het Nederland mag vertegenwoordigen tijdens de “International Blues Challenge” in Memphis (USA) en op De Azoren voor de “European Blues Challenge”.

MOONDAZE

Castle Street Stage: Stadsherberghe De Kei + Café De Vlegel, Kasteellaan 8 + 7, 5701 PR, Helmond
Zondag 27 oktober 2019 van 15:30 – 17:00

“De energie die de band weet over te brengen naar het publiek is fantastisch.” – 3VOOR12

Geïnspireerd door blues/rock bands uit de jaren ’70 maken ze furore met energieke liveshows, catchy hooks en sexy riffs. Marja Boender, Sebas Fledderman en Tom Beemster zijn Moondaze.

Aan creativiteit en ambitie geen gebrek bij dit jonge powertrio, Moondaze is hard op weg om een gevestigde naam te worden binnen de Nederlandse blues/rock scene, en lijkt klaar om de rest van Europa te veroveren.

Het maakt niet uit wat ze doen, het maakt niet uit hoe ze het doen.. Het belangrijkste is dat mensen er van genieten! Ze hebben een ontembare drang om te spelen.

Begin 2020 zullen ze hun debuut album releasen. De naam zal nog even geheim blijven. Maar eerst releasen ze een paar singles: de eerste daarvan is ‘Creature of the Night’ en deze is 6 augustus uitgebracht. 6 oktober komt hun tweede single ‘Alive’ uit.

LAURA COX BAND (FR)
Castle Street Stage: Stadsherberghe De Kei + Café De Vlegel, Kasteellaan 8 + 7, 5701 PR, Helmond
Zondag 27 oktober 2019 van 18:15 – 19:45

Bij southern hardrock blues wordt algauw gedacht aan namen als ZZ Top, Blackberry Smoke en de beginjaren van Joe Bonamassa. Voeg daar het temperament van AC/DC en Nashville Pussy aan toe en dan wordt het een duivels gemene rock & roll sound! Echter gaat het nu niet om een nieuwe Amerikaanse hardrock bluesband, maar om een piepjonge Française met haar band.

In 2008 begon Laura Cox al op jonge leeftijd met het posten van YouTube video’s. Nu, dik tien jaar later behoort ze tot de best bekeken vrouwelijke gitaristen op het internet. Maar liefst 70 miljoen views en 300.000 subscribers op YouTube, daar kan menig gitarist een puntje aan zuigen. Tel dan hier nog eens haar buitengewoon energieke live performance bij op en dan mag er best gezegd worden dat het hier om een headliner gaat.

Bluesroute Helmond werd enkele jaren gelden al getipt door een bezoeker en meteen wordt duidelijk dat het om een unieke band ging die op dat moment nog niet eens in Nederland opgetreden had. Door tourverplichtingen kon ze niet in 2018 komen, maar dit jaar is ze eindelijk van de partij!

MOJO BLUES GANG (BE)
Logistic Force Harbour Stage: Café Franske, Havenweg 4, 5701 RS, Helmond
Vrijdag 25 oktober 2019 van 21:00 – 23:00

Filip Verbeke,”Mojo Hand Taylor” een man met een eigenzinnige kijk op de Blues en sinds jaar en dag een vaste waarde op vele podia. Waar hij zich vertoond, is de Blues nooit ver weg en deze keer pakt hij uit met een opnieuw een soort van onverwachte band. Onverwacht id de zin dat dit Bluestrio met een eigenzinnige Play-list bestaande uit eigen nummers en covers gaande van Joe Louis walker, Buddy Guy , Bernard Allison !! ……

Voor deze missie laat Filip zich omringen door de “Blues Gang “ , een duo klasse-muzikanten die reeds jaren geleden hun ziel verkochten op de Crossroads en hun sporen verdienden onder het motto , “Just the Blues”

Bij elke optreden laat dit Bluestrio hun visitekaartje achter en zorgen ze steevast voor een onvergetelijke avond met blues dat vanuit het hart komt.

FUSS BENDER (BE)
Logistic Force Harbour Stage: Café Franske, Havenweg 4, 5701 RS, Helmond
Zaterdag 26 oktober 2019 van 19:30 – 21:15

Een geweldige bluesrockformatie waar de groove, funk en blues vanaf druipt. Zeker zullen herinneringen aan Jimi Hendrix, The Cream en Gary Clarck Jr. boven komen wanneer je hun bruisende live-performance ziet. Maar riffs van Rage Against the Machine of Led Zeppelin schuwen ze ook niet. Deze drie muzikanten hadden elders hun muzikale sporen al verdiend maar ze wilden iets anders waar ze hun passie in kwijt konden. Eigen nummers konden ze in eerdere bands niet kwijt, waarna deze mannen elkaar troffen in Fuss Bender alwaar de chemie vanaf het eerste moment top bleek te zijn. Het mooie van een powertrio is dat elke muzikant individueel kan excelleren ten behoeve van ‘The Bigger Picture’.

Fuss Bender bestaat nog maar een dik jaar en de kwaliteit van deze band maakte het voor Bluesroute Helmond heel interessant om ze vast te leggen.

BIG MACK BLUES (NZ/NL)
Logistic Force Harbour Stage: Café Franske, Havenweg 4, 5701 RS, Helmond
Zaterdag 26 oktober 2019 van 22:30 – 00:30

Blues vanuit de Mississippi Delta-modder tot Chicago. Meeslepende blues met de uit Nieuw Zeeland afkomstige zanger Tuhirangi Hawtin. In combinatie met één van Nederlands top bluesgitaristen, Thijs Westenberg en de begeleiding van het ervaren bluesritme-tandem Marco Groen en Wilco Jansen wordt optreden een echte bluesparty.

Zo zal het zijn geweest in vroegere tijden, in juke joints en in Chicago bars en clubs. Urenlang in de ban van de blues!

ERNEST VAN AAKEN BAND
Logistic Force Harbour Stage: Café Franske, Havenweg 4, 5701 RS, Helmond
Zondag 27 oktober 2019 van 14:00 – 15:30

“Open monden bij het optreden van Ernest van Aaken. De man plukt, trekt, duwt, slaat en tokkelt op de snaren van zijn gitaar en vertolkt traditionele blues op geheel eigen wijze. Twee keer trok hij de snoer uit zijn gitaar, maar hij is zó bezig met zijn muziek, dat ‘ie het amper merkte: klasse.”

Ernest van Aaken is een echte selfmade guitarman en hij speelt de country-blues als geen ander. Met zijn vele verschillende gitaren weet hij de originele sferen goed aan te voelen. Zijn rauwe stem en snerpende mondharmonica doen verlangen naar een reis naar de Mississippi delta. Verwacht veel Blind Willie Johnson, Robert johnson, Son House, Fred McDowell,Charlie Patton, etc

DAVE CHAVEZ BAND
Logistic Force Harbour Stage: Café Franske, Havenweg 4, 5701 RS, Helmond
Zondag 27 oktober 2019 van 16:30 – 18:15

Dave Chavez Band komt uit Jeneverstad Schiedam. Dave Chavez Band neemt je mee op reis langs Chicago, Texas, de Westcoast, echter zonder vliegticket. Het repertoire is beïnvloed door o.a.. James Harman, Fabulous Thunderbirds, Johnny Guitar Watson en Rick Estrin. Grote namen als Big Pete en Gene Taylor waren de afgelopen jaren te gast bij deze band.

Gitarist / zanger Dave Chavez is met zijn bandleden al meer dan 30 jaar bezig in de bluesscène en deze mannen spelen de blues zoals het gespeeld dient te worden. De band wist meerdere nominaties voor de Blues Awards van de Dutch Blues Foundation in de wacht te slepen.
Gevoel, passie en liefde voor de muziek zijn onmisbaar voor de groep. Eerlijk en recht in het gezicht.

RAY STEPIEN TRIO

Logistic Force Harbour Stage: Café Franske, Havenweg 4, 5701 RS, Helmond
Zondag 27 oktober 2019 van 19:15 – 21:15

Ray Stepien Trio, een vurige blues band uit Eindhoven en tevens winnaar van The Texelblues Challenge en deelnemer van the Dutch Blues Challenge.

Het gitaarspel van frontman Ray Stepien wordt nu al vergeleken met dat van grootheden als Hendrix en Stevie Ray Vaughan. Naast covers van onder anderen deze heren, speelt de band ook eigen nummers die eveneens goed in de smaak vallen bij het publiek.

Ieder optreden gaan deze heren uit het dak en nemen hun publiek daarbij mee.

BIG RITCH FT. THE DEMOLITION BROTHERS

Sligro House of Blues: Cacaofabriek, Cacaokade 1, 5705 LA, Helmond
Zondag 27 oktober 2019 van 15:30 – 16:45

Gewapend met een snoeiende ritmesectie en een rauw gitaargeluid huren de Brothers sterspelers in om de boel flink op te schudden en wakker te blazen. Dit keer Big Ritch.

Z’n naam zegt het al, Big Ritch, een enorme rauwe kerel met een volle harmonicasound en een fantastische stem. De band rond frontman Richard van de Elzen, Big Ritch and the Blacksmith Company, speelt een mix van 50’s & 60’s Style Blues. Met een voorliefde voor oa. Howlin’ Wolf, Freddie King en Little Charlie & the Nightcats.

The Demolition Brothers – bestaande uit Eric Labadie drums, André Dieterman gitaar en Kristian van Daalen bas – hebben hun sporen aardig verdient in de blues waaronder Kingsnakes. Afzonderlijk trappen ze al zo’n 25 jaar de planken van het podium.

Kortom, een set harde blues aangevuld door de subtiele sound van Big Ritch.

THE CARDS (UK/USA/NL)

Sligro House of Blues: Cacaofabriek, Cacaokade 1, 5705 LA, Helmond
Zondag 27 oktober 2019 van 17:30 – 18:45

Dit gloednieuwe internationale blues/rock power trio is opgericht door de Brit Paul Quinn (Saxon) waar hij gitaar en harmonica verzorgt.

Paul Quinn (UK) begint zijn muzikale carrière als gitarist in de band “Son of A Bitch” en na de fusie met “Coast” ontstaat in 1977 Saxon, waarin hij tot de dag van vandaag speelt. Saxon hoort, net als Motörhead, Iron Maiden en Def Leppard, bij de “New Wave of British Metal”, een van de populairste Metal stromingen in de jaren 80.

Harrisson Young (USA) is een zanger en multi-instrumentalist. In 2010 debuteerde hij op het Detroit International Jazz Festival en bracht in 2012 zijn eerste Jazz album “Live in Shea 101” uit. Sinds 2016 speelt hij als solo artiest over de hele wereld in clubs en concertzalen. In 2018 speelde hij tijdens de openingsceremonie van “The One World Global Peace Conference” waarbij ook koningin Máxima aanwezig was. Daarnaast werkte hij samen met hip hop legende Talib Kweli, Udo Dirkschneider ( U.D.O. en Accept) en metal queen Doro Pesch. Met Doro stond hij onder andere op Graspop en Wacken.

Koen Herfst (NL) is een veelzijdige drummer die behoort tot de wereldtop. Door zijn drumwerk met DJ Armin van Buuren speelde hij in meer dan 40 landen en zalen met 180.000 bezoekers. Anderen kennen hem van zijn werk met Epica, I CHAOS of After Forever. Lezers van Slagwerkkrant kiezen hem al 5 jaar op rij als beste Hardrock\Metal Drummer Benelux. Daarnaast is hij de man achter het drumfestival Herfstfest.

Drie erg verschillende achtergronden, maar ook veel overeenkomsten. Dit komt samen in de nieuwe bluesrock formatie The Cards.

HERMAN BROCK JR.
The Church of Blues: Theater Het Speelhuis, Speelhuisplein 2, 5707 DZ, Helmond
Zondag 27 oktober 2019 van 15:00 – 16:45

Herman Brock Jr. is een linkshandige bluegrass-, americana- en bluesmuzikant, multi-instrumentalist en singer-songwriter uit Terneuzen. Het begin 2015 op cd en vinyl verschenen bluegrass-album ‘The Old World’ heeft hij opgenomen met medewerking van the Blue Grass Boogiemen, Joost van Es, Janos Koolen, Jeroen Schmohl, Herman Brock Sr, The Brockettes, The Blue Grass Bunch, Laurens Joensen en vele andere groten uit de top van de Nederlandse bluegrass scene. Het bevat veertien nummers van zijn eigen hand en twee van zijn vader Herman Brock Sr.

Herman Brock Jr.: “Ik had het idee om iets te doen met verhalen van vroeger uit de streek van waar ik ben opgegroeid. De titel ‘The Old World’ gaat over iemand die zijn heil gaat zoeken in Amerika. Mijn opa en mijn vader vertelden vroeger dat in de jaren ’20 veel mensen uit Zeeland met de boot naar Amerika gingen om een beter leven te vinden. En dan vertelde mijn opa dat er mensen terug kwamen met pakken geld. Ze hadden keihard moeten werken, maar ze hadden wel een beter leven dan ze hier hadden achtergelaten. Dat intrigeerde mij als klein mannetje al.”

Verschillende nummers op het album “The Old World” zijn tekstueel op dit thema gebaseerd, Weer andere teksten zijn meer persoonlijk of gaan over Zeeuwse legendes, zoals het nummer ‘Flyin’ Dutchman’s Curse’, dat verhaalt over Willem van der Decken alias de Vliegende Hollander die volgens de overleveringen in Terneuzen zou hebben gewoond.
‘The Old World’ leverde Herman Brock Jr. een stortvloed aan lovende reacties op uit de media en optredens op onder meer Lowlands, Naked Song, Roots in the Park en Mañana Mañana.
Er wordt gepassioneerd gemusiceerd en dat gecombineerd met de enthousiaste en vermakelijke presentatie maken de show moeiteloos van begin tot eind boeiend.

THE MEN UNPLUGGED
Movie Meets Music Stage: Bioscoop Pathé, Frans Joseph van Thielpark 5, 5707 BX, Helmond
Zondag 27 oktober 2019 van 13:30 – 14:30 + op de Fairtrade & Global Goals Markt 15:15 – 16:15

The Men – Unplugged bestaat uit Gerrit van der Spaan (gitaar en zang) en George Reijnders( Bluesharp). Dit duo brengt een mix van blues traditionals en eigen composities.

Gerrit van der Spaan is een gitaar virtuoos uit Amsterdam en speelt sinds zijn 12e jaar gitaar. In de loop der jaren toerde hij door Nederland met de “Mean Town Blues Band”, “A Crossroad Deal ” en “de Beaverhunt Bluesband”.

George Reijnders uit Hoofddorp, speelt sinds 2005 onafgebroken bluesharp en is organisator van de Amsterdam Harmonica Meetup Groep. Hij werd geinspireerd door oude meesters als Little Walter en Sonny Boy Williamson.

In 2013 verscheen het debuut album “Weekend” met daarop eigen werk maar ook vertolkingen van o.a. Rory Gallagher’s “Western Plane”, de traditionals “House of the Rising Sun” en “Going Up the Country”. Met de uitbreiding van het repertoire werd het tijd om weer een aantal nieuwe nummers vast te leggen op de nieuwe CD “On the Road”.

The Men – Unplugged staan garant voor een (h)eerlijke set semi-akoestische blues.

FREE MOVIE: MILES DAVIS: BIRTH OF THE COOL
Movie Meets Music Stage: Bioscoop Pathé, Frans Joseph van Thielpark 5, 5707 BX, Helmond
Zondag 27 oktober 2019 van 14:30 – 16:30

Eindelijk is er dan dé film over Miles Davis, een creatief genie, die de muziekcultuur ingrijpend beïnvloedde en de belichaming werd van alles wat ‘cool’ is. Miles Davis was truly larger than life. Niet alleen werd hij de belangrijkste en invloedrijkste jazzmuzikant van de twintigste eeuw, maar ook was hij met zijn lyrische stijl en goed getimede vernieuwingen enorm succesvol. Wat hij uiterlijk weer uitdroeg door prachtige pakken en dure sportwagens. Hij was een ware stijl-icoon en een magnetische persoonlijkheid, waar man én vrouw voor vielen.

En tegelijkertijd was hij een zwarte man in een nog diep racistisch Amerika, raakte hij verslaafd aan zo’n beetje elke substantie en mishandelde hij zijn geliefden. Zo overweldigend divers en fantastisch zijn muziek is, zo vol en dramatisch is zijn leven. Miles Davis leeft zoals hij zijn creativiteit exploreert. Hij verkent elke uithoek, experimenteert en wisselt net zo snel van muzikanten als van vrouwen. Dat zij allemaal vol overgave meewerkten aan deze film en zelf ook al zulke fascinerende persoonlijkheden zijn, maakt deze film tot een must-see waar je elke minuut van gekluisterd op je stoel zit.

WILLIE B
Zondag 27 oktober 2019
13:00 – 14:00 Veestraat Stage: Kruising Veestraat / Oude Aa te Helmond
14:30 – 15:30 Shopping Blues Stage: Elzas Passage Watermolenwal 1, Helmond

Al meer dan 20 jaar is Willie B. solo of in duo-verband actief op podia van bluesfestivals, kroegen en straatmuziek-festivals in Nederland, Duitsland en België. Hij staat garant voor kwaliteitsblues uit de jaren ’30,’40 en ‘50.

Willie B. begeleidt zijn eigen soulvolle zang met een unieke fingerpicking-stijl waarbij groove en solo’s centraal staan. Zelfs als hij op zijn one-string gitaar speelt krijgt hij menigeen aan het dansen.
Zijn repertoire bevat nummers van o.a. Muddy Waters, Big Bill Broonzy, Sonny Terry & Brownie McGhee, John Lee Hooker, Robert Johnson, Lightnin’ Hopkins, maar ook Tom Waits en eigen nummers.
In het verleden heeft hij het podium gedeeld met artiesten als Kenny Neal, James Harman, Elisha “Blue” Murray, Long John Baldry, Monti Amundsen en Gene Taylor. In 2018 was hij de winnaar van NK Straatmuzikanten.

TOON VLERICK (BE)
Zondag 27 oktober 2019
14:15 – 15:15 Veestraat Stage: Kruising Veestraat / Oude Aa te Helmond
16:00 – 17:00 Shopping Blues Stage: Elzas Passage Watermolenwal 1, Helmond

Toon Vlerick is een Gentse gitarist / zanger die zich oorspronkelijk met Jazz bezig hield.

Na een aantal jaren toeren door Europa met Guy Verlinde & the Mighty Gators rolde bij de Blues in. Niet veel later werd bij muzikant bij Absynthe Minded en werkte hij ook steeds vaker met bands en artiesten als OSTYN, Tiny Legs Tim, Tom Dice en vele andere.

Zijn solowerk is een reis doordrenkt van blues, maar gaandeweg komen er meer rock en psychedelische invloeden om de hoek kijken. Veel van zijn teksten bestaan uit persoonlijke verhalen. Ook als trio is Toon Vlerick beschikbaar, waarbij er meer ruimte is voor improvisaties ten opzicht van zijn solo-optredens. Zo zie je dat de jazz-invloed ook bij de blues de kop op steekt.

HERBIEBLUES
Zondag 27 oktober 2019
13:00 – 14:00 Shopping Blues Stage: Elzas Passage Watermolenwal 1, Helmond
16:00 – 17:00 Veestraat Stage: Kruising Veestraat / Oude Aa te Helmond

Al 25 jaar speelt Herbie (Harbert Grezel) mondharmonica. Als muzikant speelde Herbie o.a. in High Temperature en The Blues Kings. Geïnspireerd door o.a. Louis Jordan, Little Walter en Sonny Terry, speelt en zingt Herbie de Blues!

In 2013 was Herbie de winnaar van de Dutch Blues Challenge en in 2015 won hij het NK Straatmuzikanten. De muziek van Herbie laat zich het beste kenmerken als New Old Stock Blues.

Dat Herbie “in de muziek” zou gaan, is eigenlijk al in zijn genen bepaald. Zijn betovergrootvader was Melle Zwerver (02-08-1845, Wolvega). Melle Zwerver was wellicht één van de eerste straatmuzikanten in Nederland. Hij deed zijn naam eer aan en werd ontelbare malen veroordeeld voor het spelen zonder vergunning.

ROLLING BEAT MACHINE
Zondag 27 oktober 2019
13:00 – 14:15 Market Stage: Kop van de markt te Helmond
15:45 – 17:00 Market Stage: Kop van de markt te Helmond

Rolling Beat Machine is echt uniek. Als enige band op aarde treden zij op met zo’n speciale, magische machine. Het is een soort antieke STEAMPUNK-MUZICOPTER waar alle benodigdheden voor een professionele live-act in zijn ondergebracht.

Deze machine wordt aangestuurd door 5 fantastische muzikanten, die samen met dit apparaat een ongekend mooie sound produceren. Ze spelen vrij, en alles wat er om ze heen gebeurd kan worden meegenomen in de show. Qua muzikale stijlen mag gedacht worden aan o.a.: Sunny Humpska, Spring ’n Blues en Soul Swingin’ Funk

De nieuwe Rolling Beat Machine, is behalve met een compleet drumstel ook nog uitgerust met een antiek maar toch totaal vernieuwend geluidssysteem. Dit systeem bestaat uit 5 koperen toeters, die op verschillende hoogte en verschillende snelheid ronddraaien. Hierdoor weet je niet wat je hoort. De toeters kunnen zelfs tot 5 meter hoogte worden gebracht door simpel aan het stuurwiel te draaien!
Dit oogstrelende geheel is vanzelfsprekend ook nog eens volledig mobiel. Rolling Beat Machine kan in combinatie met zijn geweldige muzikanten op elke locatie zijn originele vintage sound ten gehore brengen. De machine wordt in delen naar de gewenste plek gerold, in – no time – in elkaar gezet, de instrumenten worden ingeplugd nadat er slechts één stekker in het stopcontact is gestoken en er wordt direct een groot feest gemaakt.