Zaterdag 26 november 2022 is de 10e editie van de Blueskroegentocht in de binnenstad van Wijk bij Duurstede.

10 locaties, 13 bluesacts, één groot Bluesfeest!
Na een noodgedwongen Corona-stop van 2 jaar staan 26 november 2022 de cafés in de Wijkse binnenstad weer bol van de blues. Voor de 10e keer organiseren Stichting Blues in Wijk en horeca samen de inmiddels traditionele Wijkse Blueskroegentocht. Al vanaf de eerste editie in 2010 is dit bluesevenement een groot succes met inmiddels rond de 1200 bezoekers uit Wijk en de verre omtrek. Bluesfans ervaren de variatie in blues soorten, ontspannen sfeer en de korte loopafstanden als bijzonder aantrekkelijk. Blues in het E&E Gasthuis, theater Calypso, restaurants, cafés en op het carillon. Genoeg te doen dus. In de deelnemende horeca liggen flyers met speeltijden en locaties. Toegang is gratis.

Blueskroegentocht Wijk bij Duurstede 2022 (flyer)

Blues op het carillon en DJ’s in Calypso.
Het stadscarillon op het oude stadhuis op de Markt doet ook mee aan de kroegentocht. In 2015 maakte de Utrechtse stadsbeiaardier Dick van Dijk enkele bluesnummers geschikt. Elk kwartier is er een vrolijk bluesliedje te horen. DJ’s Bas & Toon zijn de hele middag en avond te vinden in theater Calypso. Ze draaien lekkere blues tussen de optredens van de drie bands daar. Bezoekers kunnen ook verzoeknummers bij hen aanvragen.

Blues in de middag.
De blueskroegentocht steekt om 14.30 uur van wal met een optreden van Stef Woestenenk in het grand café van het E&E Gasthuis. Stef is gitarist, zanger, liedjesmaker en schrijver. Hij was al eerder te gast in het E&E met leuke anekdotes en veel herkenbare blues, pop- en rock klassiekers uit de 60 en 70. Om 16.00 uur opent theater Calypso haar deuren met Veldman, de band die voortkomt uit de landelijk bekende “The Veldman Brothers”. Na het uiteengaan van de broers ging zanger/gitarist Gerrit verder. Met nieuwe nummers, nieuwe website en nieuw management laat de band zien dat ze nog steeds bij de absolute blues top van Nederland behoren. In 2023 stoppen ze er helaas alweer mee. Unieke kans dus om ze nog een keer live in Wijk aan het werk te zien.

Blues tijdens het eten.
Op vier plekken kan er tussen 18.00 en 21.00 uur food&blues met elkaar worden gecombineerd. In Café Ome Ko speelt het Stones-duo Spider & the Fly, een semi-akoestisch Stones blues-duo met alle megahits als Satisfaction, Honky Tonk Woman en Gimme Shelter afgewisseld met minder bekende pareltjes en blues nummers van de illustere Rolling Stones. Wegens groot succes zijn ook the Bluetails weer terug in de Veldpoort om daar het bluesdiner te larderen met heerlijke en herkenbare blues. In Grieks restaurant Mazi Mas spelen Duketown & Freddy. Hun muziek laat zich het beste omschrijven als blues, roots en songwriting met een gevoel voor intimiteit en eerlijkheid. Mr. Moan speelt in restaurant de Engel. Een bluesman met prachtige ingetogen liedjes en finalist bij de Dutch Blues Challenge 2022. Er gaan in de blues zoveel teksten over eten en dat is mooi want hij wil ze eens gaan gebruiken bij het optreden in Wijk bij Duurstede. Eens zien of dat iets aan het eten toevoegt. Vooraf reserveren in de restaurants wordt aanbevolen.

Blues in de avond.
Om 19.00 uur staan de Electric Hollers op het podium in theater Calypso. Een stevige blues/rock-sensatie uit Noord-Nederland. De band laat zich inspireren door bands als Led Zeppelin, Santana & Ten Years After. Na vijf jaar stoppen ze er begin 2023 mee. Unieke kans dus om ze nog een keer live te zien. Vanaf 19.30 uur is Ralph de Jongh solo aan zet in café de Malle Molen. Één van de hardst werkende songwriters van Nederland met originele en authentieke muziek rechtstreeks vanuit het hart. Dat voel je, dat beleef je en dat vergeet je nooit meer. Om 21.00 uur steekt Ticket West van wal in café ’t Hoff. Twee broers die ruim 30 jaar hun eigen muzikale weg gingen, maar nu weer bij elkaar zijn om zich te richten op wat ze het liefste doen: gewoon lekkere bluesmuziek maken met hun band! Om 22.00 uur kunnen de liefhebbers van Chicagoblues hun hart ophalen in Calypso met de Amerikaanse bluesdiva Sugar Queen.

Blues tot in de nacht.

Tot ca. 01.00 uur kunnen de echte diehards nog terecht in de Maleborduurstraat. Café Ome Ko heeft Mo & the Stage Animals staan. Als er iets is wat je aan Mo en haar mannen over kan laten is het wel het in een mum van tijd een sfeertje van ongekend genoegen neer te zetten. Van begin tot het einde gaat ‘t gas er op. De muziek van Fat Harry & the Fuzzy Licks in eethuys Dorestad is waarschijnlijk het best te omschrijven als Contemporary blues. Soms klinkt er funk, soul en rhythm & blues, om uiteindelijk weer terug te keren bij de old school blues. In café Altijd Gezellig komen de Country-liefhebbers aan hun trekken met K.C. Credit and the Cashiers. Een tributeband die gewoon Johnny Cash nummers speelt zoals ze bedoeld zijn met natuurlijk de bekende hits San Quentin, Ring Of Fire, I Walk The Line en Folsom Prison Blues.


Ook op Blues Magazine ...