Blues in Wijk voorjaar 2022

De Wijkse bluesclub pakt dit voorjaar goed uit

Na twee jaar Corona lijkt het nu gelukkig wel zo’n beetje gedaan met alle beperkingen. De Wijkse bluesclub pakt dit voorjaar dan ook maar gelijk goed uit met maar liefst acht evenementen in het theater, café’s, scholen en woningen, een film, een blueswandeling en een radioprogramma. Een veelzijdig en fors programma waarbij ze weer als vanouds honderden bluesliefhebbers kunnen ontvangen en laten genieten van heerlijke blues. Van harte welkom! Het complete programma is te zien op www.bluesinwijk.nl.

Film Summer of Soul bij Blues in Wijk, Wijk bij Duurstede

Film.

De voorjaarscyclus begint al op 4 maart met Summer of Love, een indrukwekkende en sprankelende muziekfilm in theater Calypso waarbij stilzitten geen optie is. Een twee uur durende samenvatting van 6 weekenden zinderende blues, soul, gospel en funk in Harlem Park – New York 1969. Iedereen die er toen toe deed in de zwarte Amerikaanse muziekwereld was erbij op het gratis Harlem Cultural Festival, ook wel bekend als het ‘Zwarte Woodstock’. B.B. King, Nina Simone, Sly & the Family Stone, Stevie Wonder, Mahalia Jackson, Gladys Knight & the Pips, je ziet ze allemaal. Tickets (9,-) via www.calypsotheater.nl

Blueswandeling.

De in 2020 gecancelde Blueswandeling staat op 15 april opnieuw gepland. De deelnemers vertrekken al wandelend vanuit café Ome Ko de binnenstad in. Onderweg vertellen oudere Wijkenaren over de armoedige tijden uit de vorige eeuw en de worsteling van onze (groot)ouders om er tóch nog wat van te maken. Via de verhalen en diverse bluesoptredens onderweg wordt de link gelegd tussen die tijd, de erbarmelijke slaventijden in Amerika en het ontstaan van de blues begin 1900.

Bluesradio.

Dertig jaar geleden startte in Leersum de streekomroep Heuvelrug. Het zondagse radioprogramma ‘Highstreet Jazz & Blues’ was vanaf het begin één van de vaste programma’s met Evert Wybenga aan de knoppen. Jos du Floo nam na het overlijden van Evert het stokje over en zondag 24 april is de 1500e uitzending. Vanaf de oprichting van BluesinWijk is er een meer dan warme band en samenwerking met elkaar. Voldoende redenen om dit jubileum feestelijk te vieren met een live-uitzending vanuit café ’t Hoff, dé bakermat van oude (15e eeuw) en moderne muziek (jazzconcerten en blues matinees 20e eeuw).

Blues bij de Buren.

De 3e editie van de uitermate succesvolle formule BluesbijdeBuren staat gepland op zondag 19 juni. Een uniek festijn met live-optredens in zo’n 25 huiskamers in Wijk, Cothen en Langbroek. Huiskamer- eigenaren stellen hun woning open en bluesmuzikanten treden er op. De bezoekers belonen de muzikanten met een gift in de hoed. De toegang is gratis. Er is nog plek voor woonkamers en blues acts. Aanmelden kan via een mail naar info@bluesinwijk.nl.

Blues4Kids.

Een hartewens, die ook al twee keer in de Corona-koelkast belandde. Op 17 en 24 mei gaat het naar verwachting wél door en ontvangen zo’n 250 leerlingen van de Horn en de Wegwijzer een leerzame bluesles van blues muzikant Big Bo en zijn vriendin Vera van Faassen. Een project samen met de scholen en ondersteund door het K.F. Heinfonds en Cultuurfonds Wijk bij Duurstede.

Bluesoptredens.

Vanzelfsprekend staan er ook nog ‘gewone’ bluesbands op het podium, zoals Chris Bergson & Ellis Hooks. Een Amerikaans/Franse band die tijdens hun EU-toer op zondag 20 maart Wijk aandoen. Een vijf-mans formatie die hun sporen inmiddels ruim hebben verdiend met een mooie mengeling van blues en soul. Een geweldig middag uit in theater Calypso.
Vrijdag 15 april spelen Thomas Toussaint & Friends in café Ome Ko. Na de blueswandeling verzorgen ze vanaf 22.00 uur een geweldige afterparty.
Zondag 24 april is Big Bo niet alleen te gast bij de live-radio-uitzending, maar is hij vanaf 16.00 uur het stralend middelpunt van een gezellige blues matinee in café ’t Hoff.


Ook op Blues Magazine ...