Gitarist in sneeuw

Tekst: Patrick Struijker Boudier (http://twitter.com/p_okee)

Blues lijkt bij Christmas te passen. Net als kerstmis kan het vol zijn met liefde en licht, maar ook schuren en janken van emotie en pijn. Niet zo gek dus dat de afgelopen decennia de nodige Christmasblues pareltjes op de plaat zijn gezet. Hieronder een top 10 van Christmasblues aller tijden. Volstrekt subjectief, maar open voor debat.

Drie mooie releases vol ‘early’ Christmasbluesclassics zijn Death Might Be Your Santa Claus, Blues, Blues Christmas, Volume 1 (1925-1955) en Blues, Blues Christmas, Volume 2 (1926-1958). Op de website BluesBites is een uitvoerige review van deze releases te vinden.

1. Merry Christmas Baby – Elvis Presley
Jaar: 1971. Te vinden op: Elvis Sings the Wonderful World of Christmas
Hoewel Santa Claus Is Back in Town van Elvis’ Christmas Album uit 1957 ook een prima Christmasblues is, maakt Merry Christmas Baby meer indruk omdat Presley een veel volwassener stemgeluid laat horen en meer stemcontrole heeft. Een classic met een ‘bluesy’, bijna ongedwongen sfeer, hoewel James Burton af en toe stevig losgaat op gitaar.

2. Christmas Tears – Freddie King
Jaar: 1961. Te vinden op: All His Hits
Kan het nog droeviger of schurender dan dit nummer? Kerst en je bent alleen. Wat doe je dan? Je speelt je verdriet van je af. Een pijnlijke slowblues vol verdriet waarbij je hoopt na beluisteren dat kerst snel voorbij is. Christmas Tears is later onder andere gecoverd door Eric Clapton.

3. Christmas Christmas Blues’ Charlie Jordan
Jaar: 1935. Te vinden op: Charlie Jordan Vol. 3, 1935 – 1937
Hoewel de klagelijke gitaar en zang anders doen vermoeden, is dit nummer tekstueel redelijk opgewekt. Een blues in de stijl van Robert Johnson.

4. Christmas Man Blues – Bertha ‘Chippie’ Hill
Jaar: 1928. Te vinden op: Complete Works, Vol. 1 (1925-1929)
Een nummer dat opent met een snijdende gitaar voordat Bertha Hill het nummer binnenstapt met een stem die lijkt op Bessie Smith. Geen vrolijk nummer, maar Hill maakt het dragelijk om naar te luisteren.

5. Christmas Is A-Coming (Chicken Crows at Midnight) – Lead Belly
Jaar: 1941. Te vinden op: Lead Belly Sings For Children
Het is kerst en dat zal men weten ook. Een explosie van vreugde dit nummer, met een jubelende gitaar en een uitzinnige Leadbelly op zang.

6. Lonesome Christmas (part 1 & 2) – Lowell Fulson
Jaar: 1950. Te vinden op: Bullseye Blues Christmas
Een aangenaam lome slowblues met een voortkabbelende piano en een (soms te) nadrukkelijk aanwezige sax. Lowell Fulson had altijd een ‘grote’ bluesstem die behoorlijk de boventoon voerde in zijn songs. Lonesome Christmas is daarop geen uitzondering. Geen zwoel gefluister maar volle kracht vooruit.

6. This Time of Year (When Christmas is Near) – Etta James
Jaar: 1998 . Te vinden op: 12 Songs of Christmas
Een van de beste blues en soulzangeressen, helaas overleden in januari van dit jaar. This Time of Year (When Christmas is Near) heeft een ongedwongen sfeer met een heerlijk beheerste zang van Etta James waar desondanks de emotie van afdruipt. Een nummer dat je fluisterend hard draait op de achtergrond terwijl je op de bank zit met warme chocolademelk en buiten de sneeuw valt.

8. Christmas Blues – Eric Clapton & John Popper
Jaar: 1999. Te vinden op: A Very Special Christmas Live
John Popper van Blues Traveler is een van de beste mondharmonicaplayers die ik ken. In deze live-uitvoering van Christmas Blues gaat Popper helaas af en toe gierend uit de bocht met zijn spel. Maar wat het nummer redt en zeer de moeite waard maakt, is dat Popper ‘ in toom’ gehouden wordt door een scheurende Clapton. Het nummer heeft veel energie en dat maakt het – ondanks de wat sombere tekst – een heerlijke Christmasblues om naar te luisteren.

9. How I Hate to See Christmas Come Around – Jimmy Witherspoon
Jaar: 1947. Te vinden op: Blues, Blues Christmas: 1925-1955
Het is kerst en je hebt geen geld om cadeaus te kopen. Dan moet je toch wat verzinnen om aan geld te komen, legaal of illegaal. How I Hate to See Xmas Come Around verhaalt over dat relaas. Helaas eindigt het nummer niet vrolijk, maar dat past wel bij een Christmasblues.

10. Blues for Christmas – John Lee Hooker
Jaar: 1959. Te vinden op: The Complete 50’s Chess Recordings
Geen geld, dronken en verlaten; hoe blues met kerstmis wil je het hebben? ‘I’m sitting here wasted with my head hung down, Santa Claus send my baby back’. John Lee Hooker was een meester in de spaarzame gitaarakkoorden en dat is in dit nummer niet anders. Af en toe een gitaarflard, aangevuld met een blazersectie en piano. De treurigheid druipt uit het nummer, de zang en tekst.


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.