blues-peer-2014

Het is feest in Peer, groot feest, want we vieren onze dertigste editie. Als dàt al geen aanleiding is om met een paar bijzonderheden uit te pakken, weten wij het ook niet meer. Dertig jaar…in termen van huwelijk  ben je dan aan de ivoren editie toe en dat materiaal lijkt ons zeldzaam en kostbaar genoeg om  maar meteen een vierde dag aan het festival toe te voegen en niet zomaar eentje: onze nationale feestdag wordt volgespeeld door The Johnny Cash Roadshow, de allereerste coverband in dertig jaar Peer, maar wel de enige die de uitdrukkelijke goedkeuring meedraagt van de erfgenamen van The Man in Black. Da’s een omschrijving, die ook geldt voor Le Chevalier Arno, die, net als wij, iets bijzonders te vieren heeft. Hij blaast 65 kaarsjes uit, wij 30. Mooi toch, dat we dat samen kunnen doen? Ook Admiral Freebee is er terug, voor de derde keer al en met reden, want Tom is een van de onzen geworden. Het blinde Malinese koppel Amadou & Mariam, staat symbool voor de weg die de blues de voorbije jaren gegaan is: eindelijk komen wij hier te weten waar het allemaal vandaan komt en hoe het in Afrika geëvolueerd is.

Feesten doe je ook met goeie vrienden en ondermeer om die reden halen we enkele artiesten terug, die in het verleden memorabele momenten neerzetten op ons festival: Los Lobos,The PaladinsJimmie Vaughan, Guy ForsythJeff BeckAna PopovicSonny Landreth maar ook Rusty Roots…dat zijn allemaal fijne recidivisten op onze affiches en mensen die er voor ons absoluut moesten bij zijn. Al betekent dat natuurlijk niet dat we aan het recycleren geslagen zijn: er is de Hele Grote Elvis Costello, een man die vier decennia muziek in één repertoire weet te vatten, er is nieuwkomer Nikki Hill, die heel groot gaat worden, er is -dat kan ik u nu al op een blaadje geven- de absolute verrassing genaamd Nico Duportal en er zijn, als vanouds, een pak bands die volop aan de weg aan het timmeren zijn: The Engelse 45’s zijn echt nog piepjong, maar ze bulken van het talent, onze noorderburen van Stackhouse omvatten, net als wij, drie generaties en hun gitarist was er al bij op onze eerste editie, en dat The Bluesbones hier ooit zouden staan weten we eigenlijk al twee jaar.

Dit alles om maar te zeggen dat deze editie niet alleen 22 artiesten en een extra vierde dag omvat, maar ook dat we apentrots zijn dat we zover geraakt zijn en dat we op deze manier mogen terugblikken. Vorig jaar was er de grote verhuis naar een ruimer en comfortabeler terrein, dit jaar is het feest dat we samen met u willen vieren. We doen er nog een schepje bovenop door samen met Radio 1 en Warner Music ook een dubbel-CD op u los te laten: “30 jaar Blues Peer” geeft u de kans thuis onze bestaansgeschiedenis te overlopen: je zal er versteld van staan wie hier de voorbije drie decennia allemaal gepasseerd zijn!

Naar aanleiding van ons dertigjarig jubileum houden we nog een paar extra voordelen achter de hand die we in de komende weken via onze website zullen kenbaar maken!!
Geen idee hoe u uw feestjes inkleedt, maar wij hebben ons uiterste best gedaan om er een fraaie editie van te maken: dagje meer, vier extra bands, veel blij weerzien en tegelijk de blik naar de toekomst gericht en daar bovenop een overzichts CD… Nu u nog, beste bezoeker. Wij hebben een bijzonder dankbaar en vrolijk kennerspubliek. Daar zijn wij blij om en het is voor u dat wij dit feestje in elkaar gebokst hebben.

Meer info + tickets via WWW.BLUESFESTIVAL.BE