RYAN MCGARVEY

Blues In The Schools  met Ryan McGarvey  voor leerlingen van De Driemark In Winterswijk.

Door Andre Wittebroek / Foto’s: Marco van Rooijen

Maandag 14 november was de Amerikaanse bluesgitarist en zanger Ryan Mc Garvey te gast op onze school  De Driemark in Winterswijk voor een Blues In The Schools (BITS). In navolging van Joe Bonamassa, Marcel Scherpenzeel  (Wolfpin), en  Michael Burks  was nu Ryan McGarvey aan de beurt om 110 VWO leerlingen te komen vertellen over de blues in het algemeen, zijn eigen voorbeelden, zijn ambities en  natuurlijk ook de blues te laten horen.

De voorgeschiedenis van de Blues In The Schools.

Vijf  jaar geleden hoorde ik van Joe Bonamassa, die toen bestuurslid was van de Bluesfoundation in Amerika, van het bestaan van de BITS. De BITS is een landelijk project in Amerika waar beroepsmuzikanten in het kader van het  cultuuronderwijs,  de leerlingen laten kennismaken met de blues in het algemeen. Het doel is om te laten zien en horen dat de bluesmuziek de basis is van alle  populaire muziek die  jongeren vandaag de dag beluisteren zoals rock, hardrock maar ook housemuziek en rap. De BITS wordt daar gesubsidieerd en is een onderdeel van het lesprogramma. De artiesten doen dit erg graag en… gratis. Omdat ikzelf in het Voortgezet Onderwijs werk leek het mij leuk en erg nuttig om dit op onze school te gaan doen. Joe Bonamassa  toen gevraagd of hij dat eens bij ons wilde doen en dat was meteen goed. Veel pers, TV erbij en dat is dan ook weer reclame voor de blues. Later volgden Marcel Scherpenzeel en Michael Burks. Het mooie is dat de artiesten zelf kunnen bepalen wat ze gaan doen:  de een praat meer, de ander speelt meer, interactie met de leerlingen is telkens anders. De artiest geeft zijn persoonlijke noot aan het geheel. Wat wel hetzelfde is, is onze ( muziekdocente Henrike van de Veer en ondergetekende  , ikzelf  geef nl.  geen muziek) werkwijze. Als de artiest bekend is gaan wij aan de slag. Wij maken een project Blues waarin de leerlingen  opdrachten moeten maken over de blues en de te komen artiest. Men krijgt er  ook een cijfer voor, de live-muziekles van de artiest is dan de afsluiting.  De BITS is rond november en eenmaal per jaar. Welke artiest er komt ligt vooral aan beschikbaarheid zoals toerschema . Andere artiesten die reeds toegezegd hebben te willen komen zijn  Philip Sayce, Lance Lopez, Ana Popovic, Henrik Freischlader, Joanne Shaw Taylor, Stoney Curtis, Eric Steckel en Hans Theessink. Nog geen enkele artiest heeft negatief gereageerd!

RYAN MCGARVEY

Ryan McGarvey’s Blues In The Schools.

Nu was het dus de beurt aan Ryan McGavey. Voor het eerst hadden we nu een andere locatie nl. muziekschool Boogie Woogie. Dit heeft  vele voordelen boven ons schoolgebouw zelf waar het eerst werd gehouden. Boogie Woogie beschikt over  alle faciliteiten,  zoals een prachtig klein theater met 230 zitplaatsen, een mooi groot podium , alle benodigde apparatuur en een geweldige akoestiek. Een ander groot voordeel is dat de BITS en de andere lessen gescheiden zijn. Geen muzikale overlast voor de lessen van de andere klassen, geen gymlokaal of kantine die niet gebruikt kan worden door de BITS. Voordat Ryan naar Europa kwam hadden we het een en ander al doorgesproken en wisten we in grote lijen wat we zouden gaan doen.                                                                                                                                               Samen met Johan Maatman van Boogie Woogie hebben we de benodigde apparatuur opgesteld want Ryan wilde graag  met de band  spelen. Om 11.00 zaten de 110 VWO klas 2 leerlingen in de zaal en konden we beginnen. (Meestal komen de derdeklassers maar i.v.m. verplichte toetsen lukte dat niet. Die beheersen het Engels beter). Nu stond ikzelf ook achter een microfoon om een en ander te vertalen.

RYAN MCGARVEY

Ryan begon met het introduceren van zichzelf, gevolgd door bassist Justin Mc Lauchlin en drummer Bjorn Hamre. Hij vertelde over de blues in het algemeen en wie hem zoal beinvloed hebben  en dat nog doen, zowel uit het verleden als uit  het heden. Hij begon met het nummer Crying Over You omdat de leerlingen dit ook in het bluesproject moesten analyseren. Hij vertelde waarom  en hoe het geschreven is. Daarna speelde hij diverse verschillende bluesaccoorden en eindigde met de Texasblues waarna   de band  het nummer Texas Special speelde. De verschillen in bluesstijlen werden zo erg duidelijk. De leerlingen moesten ook vragen maken in het Engels en konden die dan stellen. Uit voorgaande BITS was gebleken dat ze dat niet goed durfden en daarom hadden wij 15 vragen van de leerlingen zelf genoteerd en kon ik ze aan Ryan stellen indien nodig. Ryan beantwoordde die erg goed en met veel humor, men hing aan zijn lippen.

RYAN MCGARVEY

Leerlingen die gitaarles hebben mochten hun gitaar meenemen en dan zou Ryan samen met hen wat kunnen spelen, uitleggen e.d. Helaas durfde niemand en public maar na afloop wilden enkele leerlingen graag met hem jammen en dat is ook gebeurd en ze vonden het prachtig. Aangezien wij daar op hadden gerekend hadden we de 17 jarige Nikolai Neeven uitgenodigd om samen met Ryan en band te spelen en te jammen. Nikolai is een groot Joe Bonamassafan en mocht met hem in Carre jammen bij de soundcheck, waar  we elkaar  ontmoetten. Daar vertelde ik hem over Ryan, die hij nog niet kende en over de BITS. Hij is toen naar Ryan’s show in The Nix in Enschede gegaan en was diep onder de indruk. De volgende dag was hij present met gitaar in Winterswijk, met de trein vanuit Amersfoort!

RYAN MCGARVEY

Men besloot de BITS met drie nummers die ze samen speelden, ik was zo geboeid dat ik de titels ben vergeten. Men eindigde met een  bluesrockknaller .Dit was geweldig om te zien en te horen. Nog nooit samen gespeeld maar het klonk direct als de bekende klok. De leerlingen keken hun ogen uit, zo’n jonge knaap die dit al kan: “Dat wil ik ook wel” hoorde ik veel leerlingen zeggen. Ryan gaf Nikolai alle ruimte en credits en ze hadden er zichtbaar plezier in. Hun optreden werd beloond met een daverend applaus onder groot gejoel en staande ovatie!   Alle complimenten voor Nikolai.

Na afloop werden de bandleden beloond met een doos wijn en 10 pakken stroopwafels, zijn ze gek op! Ze vertelden dat ze het geweldig vonden en het in de toekomst direct weer zouden doen. Daarna werden vele foto’s gemaakt van leerlingen met bandleden en gejamd en na 2 uur was het helaas voorbij.

RYAN MCGARVEY

Enkele opmerkingen van Nikolai:

-super leuk                                                                                                                                                              —               -heel goed initiatief van Andre want  weinig jongeren kennen de blues                                                                                -leuk dat veel leerlingen handtekeningen wilden (ook van mij!) en op de foto wilden                                             -ik vond Ryan erg ontzettend aardig en relaxt                                                                                                 – –het geeft mij nog meer inspiratie voor mijn eigen spel                                                                                 —het was heel succesvol en is erg goed verlopen                                                                                                         -ik hoop dat er nu leerlingen zijn die zich in de blues gaan verdiepen , zeker nu ze gezien hebben dat een 17 jarige ook de blues speelt.

RYAN MCGARVEY

RYAN MCGARVEY

Als afsluiting deze opmerking van een van de leerlingen;

Toen ik de eerste keer op You Tube het nummer Crying  For You hoorde vond ik er niet veel aan. Tijdens het project hoorde ik het vaker en  vond ik het steeds beter. Nu ik het livegehoord heb en dit allemaal heb gezien denk ik: De blues is zo gek nog niet, ga er toch vaker naar luisteren!!

En dat is nou precies de bedoeling van de BLUES IN THE SCHOOLS!!

RYAN MCGARVEY

RYAN MCGARVEY

RYAN MCGARVEY

RYAN MCGARVEY

RYAN MCGARVEY

Fotoalbum Blues in the Schools 2011

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157628149873987″]

Ook op Blues Magazine ...