Photocredits: Rudi Ferder

Blues in Austria: Something’s goin’ on…

Sinds ruim een jaar is de Oostenrijkse blues-scene een absolute top-act rijker: the Blues Messengers. Een band die bij elk concert, ook over de grenzen van het Midden-Europese land, weet te begeesteren met sterke bluessongs gespeeld door improviserende top-muzikanten.

Ingezonden door: Tom Wouters.

The Blues Messengers ontstonden toen singer-songwriter en gitarist “Sir” Oliver Mally, al ruim 30 jaar een grootheid in de Oostenrijkse blues-scene, eind 2017 een aantal nieuwe songs wilde opnemen in de studio van blues-label Styx Records. Die studio behoort toe aan een andere blues-grootheid, drummer en producer Peter Müller. De derde muzikant die in de studio aanwezig was, was contra-bassist Alex Meik, een fenomeen op zich. Klassiek geschoold met een rijke ervaring in klassieke muziek, jazz en blues.

De plaat die live in de studio werd opgenomen (en in Blues Magazine als één van de beste bluesplaten van 2018 werd gerecenseerd) heeft de toepasselijke titel “Uncut” en is typerend voor de aanpak van de band: puur, semi-akoestisch en spontaan. Na het verschijnen van de plaat verbaasde de band publiek in Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Italië, Hongarije en Tsjechië met sterke in de bluestraditie gedrenkte songs, die al improviserend en door de open structuur een enorme diepgang en drive krijgen. En dat is een betrekkelijk nieuw geluid in de door blues- en bluesrock-clichés gedomineerde bluesscene.

“We spelen zonder setlist”, zegt Mally, “Geen optreden is daardoor hetzelfde. Elk optreden is een avontuur. Dat kan ook omdat Alex en Peter bij uitstek improviserende muzikanten zijn en omdat we regelmatig gastmuzikanten aan de line-up toevoegen. We oefenen ook nooit. Ik ben van mening óf je oefent goed óf je oefent niet. Als ik een nieuwe song aan het repertoire toevoeg, luisteren die gasten goed en bedenken ter plekke hun partij.”

Dat is de manier waarop Mally muziek wil maken, met de Blues Messengers of in andere formaties. Hij speelt regelmatig akoestische solo gigs en duo-gigs met muzikanten als de Duitse gitarist Peter Schneider (met wie hij het in Blues Magazine ook lovend besproken live-album “Folk Blues Adventures” opnam), bluesharp-grootheid Hubert Hofherr en jazztoetsenist Martin Gasselsberger.

Tijdens de laatste avond van de vierdaagse, door Mally georganiseerde, Leibnitzer Bluestage (in het zuidoosten van Oostenrijk) op 13 april 2019 presenteerden The Blues Messengers, met als gastmuzikant de Duitse saxofonist Stephan Holstein, zich voor een uitverkocht huis in topvorm. Na twee zinderende sets en drie toegiften besloten Mally en consorten de 10e Leibnitzer Bluestage op gepaste wijze.

The Blues Messengers zijn een absolute blues top-act, die het verdienen ook in de Lage Landen gehoord te worden!


Ook op Blues Magazine ...