Foto Blues History: Contemporary blues (1980-present): Albert Cummings

Albert Cummings
Samengesteld door Hans Ros

Albert Cummings (1967) is een bluesmuzikant uit Massachusetts die bekend staat om zijn soulvolle stem en virtuoze gitaarspel. Hij begon op jonge leeftijd met gitaarspelen en raakte al snel geïnspireerd door bluesgrootheden als Stevie Ray Vaughan en B.B. King.

Albert Cummings begon een vijf-snarige banjo te spelen op de leeftijd van twaalf omdat de gitaar van zijn vader te groot was voor zijn handen. Hij begon basisakkoorden te leren en werd een fan van bluegrassmuziek. In zijn late tienerjaren kwam hij de vroege opnames van Stevie Ray Vaughan tegen en werd gevloerd door de virtuositeit.

Toen hij in 1987 studeerde, zag hij Vaughan optreden en keerde hij terug naar de gitaar met een nieuwe kijk en vastberadenheid. Zijn eerste openbare gitaarspel kwam in 1997, toen hij speelde op de bruiloftsreceptie van zijn vrienden. In zijn late jaren twintig vormde hij een band, Swamp Yankee, en in 1999 bracht hij een onafhankelijk geproduceerd album uit, “The Long Way”. Het trio bracht twee uur door in een opnamestudio om de negen nummers voor het album op te nemen. Bluesprint magazine zei dat het “een spervuur ​​van gitaar was dat doet denken aan een grootse mix van stijlen van vroegere meesters zoals Albert King, Freddie King, Stevie Ray Vaughan en Jimmie Hendrix.”

Dat op zijn beurt bood hem de gelegenheid om te werken met Double Trouble, de ritmesectie van wijlen Stevie Ray Vaughan. Bassist Tommy Shannon en drummer Chris Layton speelden mee met zijn solo-debuutopname “From The Heart” dat in 2003 werd uitgebracht. Met dit album trok hij meteen de aandacht van bluesliefhebbers en critici.

Albert Cummings soulvolle en explosieve benadering van blues en rock, trok de aandacht van Blind Pig Records, die hem contracteerde voor een deal met meerdere albums die begon in 2004. Alleen Shannon bleef de bassist voor het volgende album van Cummings, “True To Yourself” in 2004.

In 2008 bracht Cummings een live-album “Feels So Good” uit, opgenomen in het Colonial Theatre in Pittsfield, Massachusetts. Het publiek was zo geboeid en ondersteunend dat ze deel uitmaakten van de voorstelling op een manier die zelden wordt gehoord. Met nummers als “Hootchie Cootchie Man”, “Barrel House Blues” en “Rock And Roll” verwoorde AllMusic het als : “Het klinkt alsof het een geweldig feest was die nacht.”

In 2011 bracht Albert een instructie-dvd uit voor de Hal Leonard Corporation getiteld “Working Man Blues Guitar”. Zijn album “No Regrets” uit 2012 debuteerde op nummer 1 in de VS, Canada en Frankrijk op de iTunes Blues-hitlijsten en op nummer 5 op de Billboard blues-hitlijsten.

Wat Albert Cummings onderscheidt van andere bluesmuzikanten is zijn unieke mix van traditionele blues met moderne invloeden. Hij combineert klassieke bluesritmes en licks met krachtige rock en funk elementen, waardoor zijn muziek tegelijkertijd vertrouwd en fris klinkt. Hij heeft een solide reputatie opgebouwd als een van de meest getalenteerde en veelzijdige bluesmuzikanten van zijn generatie. Zijn muziek spreekt tot zowel oude bluesfans als een nieuw publiek dat openstaat voor vernieuwing en energie in het genre.

Albert Cummings - Lonely Bed -Live on Don Odells Legends

Wil je meer luisteren van Albert Cummings, check deze link

Foto Blues History: Contemporary blues (1980-present): Albert Cummings


Ook op Blues Magazine ...