Bluesmagazine brengt de blues history tot leven, naast de Pre en Post war blues start er een nieuw serie over de hedendaagse blues vanaf grofweg 1980, de Contemporay blues genaamd. Als eerste in deze nieuwe serie Albert Castiglia.

Blood Brothers: Mike Zito & Albert Castiglia

 
Albert Castiglia
Samengesteld door Hans Ros

Albert Castiglia is een bekende bluesmuzikant die geboren (1969) en getogen is in New York. Hij begon op jonge leeftijd met gitaar spelen en ontwikkelde al snel een passie voor de blues. Castiglia werd beïnvloed door grootheden als B.B. King, Buddy Guy en Muddy Waters. Na een hbo-opleiding werkte Castiglia vier jaar voor de staat Florida als inspecteur van de sociale dienst. Hij werd ontdekt door Junior Wells in 1996, hij voegde zich bij zijn band en werkte als leadgitarist van Wells tot diens dood in 1998.

Castiglia heeft op verschillende manieren samengewerkt met o.a. Pinetop Perkins, Phil Guy, Ronnie Earl, Billy Boy Arnold, Ronnie Baker Brooks, John Primer, Lurrie Bell, Larry McCray, Eddy Clearwater en Otis Clay. Na jarenlang als sessiemuzikant te hebben gewerkt, bracht Castiglia in 2004 zijn debuutalbum uit, getiteld “Burn”. Het album werd goed ontvangen door zowel critici als fans en zette Castiglia op de kaart als een veelbelovende talent in de bluesmuziek.

In april 2008 werd “These Are the Days” uitgebracht, waaronder Castiglia’s eerbetoon aan zijn voormalige werkgever Junior Wells genaamd “Godfather of the Blues”, evenals covers van Nappy Brown’s “Night Time Is the Right Time”, Fenton Robinson’s “Somebody Loan Me a Dime” en Little Willie John’s nummer “Need Your Love So Bad “. Op “These Are the Days” kreeg Castiglia een nominatie voor een Blues Music Award voor zijn zelfgeschreven nummer ‘Bad Year Blues’. Hij bleef toeren en ondersteunde zowel ZZ Top als Elvin Bishop.

“Keepin On” (2010), werd opgenomen in Dover, New Jersey, en bevatte vijf nummers geschreven door Castiglia, plus covers van liedjes van John Lee Hooker (“Goin ‘Upstairs”), Mack Rice (“Cadillac Assembly Line”), T-Bone Walker (“My Baby is Now On My Mind”), Peter Green (“I Could Not Ask More”), Robert Nighthawk (“Murderin’ Blues”) en Bob Dylan (“Till I Fell In Love With You” ).

In maart 2014 tekende Castiglia een platencontract bij Ruf Records. Zijn zevende album in totaal en zijn eerste op Ruf Records was “Solid Ground”. Het bevatte het met Lefty Dizz geschreven nummer “Bad Avenue” en een cover van de Rolling Stones, “Sway”. “Solid Ground” piekte op nummer 10 in de Amerikaanse Billboard Top Blues Albums chart en in 2020 kwam het album “Wild And Free” uit.

In 2023 gaat Albert Castiglia samenwerken met Mike Zito onder de naam ‘Blood Brothers’ waarbij ze hun krachten bundelen in een gezamenlijke inspanning van songwriting en optredens om een ​​totale luisterervaring te creëren die groter is dan de som der delen.

Albert Castiglia wordt geprezen om zijn authentieke benadering van de blues en zijn vermogen om emotie en passie in zijn muziek over te brengen. AllMusic merkte op dat “Castiglia hardcore blues combineert met soul-, rock- en country-smaken voor een geluid dat rockers en bluespuristen zal aanspreken”. Zijn vocale stijl wordt vergeleken met die van Van Morrison. Zijn energieke optredens en virtuoze gitaarspel maken hem een graag geziene gast op bluesfestivals en concerten over de hele wereld.

Kortom, Albert Castiglia is een getalenteerde en gepassioneerde bluesmuzikant die een grote indruk heeft achtergelaten op de blueswereld en nog veel meer moois belooft voor de toekomst.

Albert Castiglia - Loan Me A Dime - Don Odells Legends

Wil je meer luisteren van Albert Castiglia, check dan deze link


Ook op Blues Magazine ...