Foto Blues Historie - Pre-war blues deel 59 Washboard Sam

Washboard Sam (1910 – 1966)
Samengesteld door Hans Ros

Washboard Sam, geboren als Robert Brown was een Amerikaanse wasbordspeler eind jaren 1930/1940, een zanger en een voortreffelijk songwriter, waar honderden opnamen blijk van geven.

Brown, een halfbroer van Big Bill Broonzy, verhuisde tijdens de jaren 1920 naar Memphis (Tennessee), waar hij als straatmuzikant speelde met Sleepy John Estes en Hammie Nixon. In 1932 ging hij naar Chicago en trad daar regelmatig op met Broonzy. Hij begeleidde Broonzy, Memphis Slim, Tampa Red en diverse anderen bij opnames voor Lester Melrose van Bluebird Records.

Vanaf 1935 maakte Washboard Sam opnamen onder zijn eigen naam voor Bluebird en Vocalion Records, vaak begeleid door Broonzy. Zijn halfbroer en zijn vrienden Jazz Gillum en Tampa Red namen ook op voor Bluebird. Broonzy werd genoemd als de componist van veel van hun meest populaire opnames van die tijd. Naar verluidt speelde hij gitaar op de meeste nummers van Washboard Sam. Vanwege zijn exclusieve arrangementen met zijn platenlabel, zorgde Broonzy ervoor dat zijn naam alleen als componist op de platen van deze artiesten zou verschijnen. Enkele opnames zijn o.a. “Diggin’ My Potatoes”, “Never Never” en “Jacqeline”.

Spoedig was Washboard Sam een van de gevestigde sterren van het bluescircuit van Chicago. Na de Tweede Wereldoorlog verminderde het succes. Brown trok zich terug, maar had tijdens de jaren 1960 een comeback, die hem ook leidde naar Europa. Washboard Sam overleed in november 1966 op 56-jarige leeftijd, na een lange ziekbed, aan hartfalen.

Washboard Sam - Diggin' My Potatoes

Meer van Washboard Sam luisteren, check dan deze link


Ook op Blues Magazine ...