Foto Blues Historie - Pre-war blues deel 58 Yank Rachell

Yank Rachell (1910 – 1997)
Samengesteld door Hans Ros

James “Yank” Rachell was een Amerikaanse country-bluesmuzikant. Rachell groeide op in Brownsville, Tennessee. In 1958, tijdens de heropleving van de Amerikaanse volksmuziek, verhuisde hij naar Indianapolis. Hij nam op voor Delmark Records en Blue Goose Records.

Yank Rachell was een capabele gitarist en zanger, maar was beter bekend als een meester in de bluesmandoline. Yank Rachell’s eerste ontmoeting met de mandoline is een van de grootste blueslegenden. De achtjarige kreeg van zijn moeder een varken toevertrouwd, dat in de herfst zou worden geslacht. Hij ruilde het varken voor een mandoline, die hij had gehoord en die hij absoluut wilde hebben. Zijn boze moeder zou hebben gezegd: “Als wij allen in de volgende herfst varkensvlees eten, dan kun jij je mandoline opeten”.

Yank Rachell leerde zich het spel op de mandoline zelf. Hambone Willie Newborn, die in 1929 als eerste “Rollin’ And Tumblin’” opnam, gaf hem de laatste ‘finishing touch’. Beiden traden samen op in de omgeving van Brownsville, waar Rachell ook de gitarist Sleepy John Estes ontmoette, die zijn langjarige partner zou worden. Rachell en Estes formeerden met de jug-speler Hammie Nixon een jugband-trio, dat midden jaren 1920 arriveerde in Memphis. Hier waren Rachell en Estes later met de pianist Jab Jones en de Three J’s Jug Band een van de succesvolle muziekbands van de Beale Street.

Vanaf 1929 maakten ze enkele opnamen, waarvan vooral “Divin’ Duck Blues” succesvol was en telt als bluesklassieker van de eerste orde. Andere bekende nummers zijn “Early in the Morning”, “Roll Me Over Baby” en “Sugar Mama”. Met de depressie kwam een einde aan het Memphis-bluescircuit en ging Rachell terug naar Brownsville, waar hij trouwde en voor de spoorwegen ging werken. In de weekends maakte hij muziek. Het was bij zo’n gelegenheid dat hij Sonny Boy Williamson II ontmoette, met wie hij vanaf dan vaak samen speelde. In 1938 gingen beiden naar Chicago om daar opnamen te maken. Hun samenwerking eindigde pas in 1948 met het overlijden van Williamson.

Yank Rachell verhuisde naar St. Louis en in 1958 dan naar Indianapolis. Begin jaren 1960 volgde een bluesrevival, in wiens zog ook Rachell, Estes en Nixon weer samen optraden. Kort voor zijn overlijden in 1997 nam Rachell zijn laatste album Too Hot For The Devil (1996) op, waarmee het tijdsverloop tussen zijn eerste en laatste opnamen 67 jaar behelsde. Laat in zijn leven leed Rachell aan artritis, die zijn speelsessies verkortte.

Yank Rachell-Diving Duck Blues

Meer van Yank Rachell luisteren, check dan deze link


Ook op Blues Magazine ...