Foto Blues Historie - Pre-war blues deel 56 Papa Charlie McCoy

Papa Charlie McCoy (1909 – 1950)
Samengesteld door Hans Ros

Charles “Papa Charlie” McCoy was een Amerikaanse Delta-bluesmuzikant en songwriter. McCoy werd geboren in Jackson, Mississippi. Hij was vooral bekend onder zijn bijnaam, Papa Charlie. Als gitarist en mandolinespeler was hij een van de belangrijkste bluesbegeleiders van zijn tijd.

Hij speelde in de Mississippi-regio met zijn band, de Mississippi Hot Footers. Als slidegitarist nam hij op onder de naam Tampa Kid en bracht hij “Keep on Trying” en “Baby Please Don’t Go” uit. Onder eigen naam nam hij o.a. “Last Time Blues” en “Motherless And Fatherless Blues” op. Hij en zijn oudere broer Kansas Joe McCoy traden samen op in de jaren ’30 en ’40 en namen ze op als de McCoy Brothers.

McCoy en Bo Carter namen verschillende nummers op als de Mississippi Mud Steppers, waaronder twee variaties van Cow Cow Davenport’s “Cow Cow Blues” : de eerste, een instrumentaal, werd uitgebracht als “The Jackson Stomp”, en de tweede, met teksten en zang van McCoy, als “The Lonesome Train, That Took My Girl From Town”. Ze schreven en namen ook “The Vicksburg Stomp” op (waarvan een versie werd opgenomen door de mandolinisten Mike Compton en David Long in 2006).

Papa Charlie McCoy verhuisde naar Chicago, waar hij twee bands vormde, beide met zijn broer Kansas Joe – Papa Charlie’s Boys en de Harlem Hamfats – die eind jaren dertig optraden en opnamen maakten. McCoy’s carrière werd afgebroken door zijn dienst bij het Amerikaanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. In slechte gezondheid na de oorlog keerde hij nooit meer terug naar muziek. Hij stierf in 1950 in Chicago aan een hersenziekte, slechts een paar maanden nadat zijn broer stierf. Beiden zijn begraven op de Restvale Cemetery, in Alsip, Illinois.

Gypsy Woman Blues

Meer van Papa Charlie McCoy luisteren, check dan deze link


Ook op Blues Magazine ...