Foto Blues Historie - Pre-war blues deel 55 Willie Trice

Willie Trice (1908 – 1976)
Samengesteld door Hans Ros

William Augusta Trice was een Amerikaanse bluesgitarist, zanger en songwriter. Hij bracht twee singles en een album uit. Hij bleef loyaal aan zijn geboorteland North Carolina en de regionale bluesstijl, vaak aangeduid als Piemonte-blues, oostkust-blues of meer in het algemeen country-blues. Willie Trice werd geboren in Chapel Hill, North Carolina, waarschijnlijk in 1908; sommige bronnen vermelden 1910 of 1911. Het gezin was tegen 1920 naar Raleigh verhuisd.

Beide ouders van Willie Trice speelden muziek, zijn moeder speelde orgel in kerkelijke functies en zijn vader was muziekleraar, maar het was vooral zijn oom die Willie de beginselen van het spelen van bluesgitaar leerde. Zijn grootste invloed was dominee Gary Davis, ook bekend als Blind Gary Davis. Willie Trice vormde een duo met zijn jongere broer, Richard Trice, in Durham, North Carolina, in de jaren 1930. Ze begonnen met het spelen van een door ragtime beïnvloedde blues, wat gebruikelijk was in de Carolinas in die periode. De broers raakten bevriend met Blind Boy Fuller in 1933 en het was deze relatie die hen ertoe bracht een opnamestudio binnen te gaan.

In juli 1937 nam Willie Trice twee nummers op voor Decca Records in New York, met zijn broer Richard die tweede gitaar speelde: “Come On In Here Mama” en “Let Her Go God Bless Her “. Zonder commercieel succes nam Trice pas in de jaren 1970 opnieuw op. Hij stond er echter bekend om dat hij lokaal speelde in de jaren 1930 en 1940 in North Carolina.

Eind jaren zestig werden zijn beide benen geamputeerd onder de knie, als gevolg van de effecten van diabetes. In 1971 nam hij twee nummers op die hij schreef, “Three Little Kittens Rag” en “One Dime Blues”, voor Trix Records, die het jaar daarop als single werden uitgebracht. Tussen 1971 en december 1973 nam hij voldoende liedjes op (waarvan hij zelf enkele schreef) voor een album, Blue And Rag’d, uitgebracht door Trix in 1975. Het werd twintig jaar later opnieuw uitgebracht op CD. Op dit album staan o.a. de nummers “Going To The Country”, “Trying To Find My Baby” en “New Diddey Wah Diddey.

Willie Trice woonde zijn hele leven in hetzelfde gebied en bleef muziek spelen als tijd en financiën het toelieten. Trice stierf in zijn huis in Durham, North Carolina, in december 1976, op 68-jarige leeftijd. Hij werd begraven op de Mount Sinai Baptist Church Cemetery, Chapel Hill, North Carolina. Zijn broer Richard, die stierf in 2000, werd naast hem begraven.

Willie Trice New Diddey Wah Diddey

Meer van Willie Trice luisteren, check dan deze link


Ook op Blues Magazine ...