Foto Blues Historie - Pre-war blues deel 45 Tampa Red

Tampa Red (1903 – 1981)
Samengesteld door Hans Ros

Hudson Whittaker, bekend als Tampa Red, was een Amerikaanse bluesmuzikant in Chicago. Tampa Red is bekend als een bluesgitarist die met zijn songwriting en zijn bottleneck-techniek andere toonaangevende Chicago blues-gitaristen beïnvloedde, zoals Big Bill Broonzy, Robert Nighthawk, Muddy Waters en vele anderen, waaronder Elmore James en Mose Allison. Zijn bekendste opnames zijn “Anna Lou Blues”, “Sweet Little Angel”, “It Hurts Me Too” en “Love Her With A Feeling”.

Tampa Red werd geboren Hudson Woodbridge in Smithville, Georgia. Zijn ouders stierven toen hij een kind was en hij verhuisde naar Tampa, Florida waar hij werd opgevoed door zijn tante en grootmoeder en nam hun achternaam, Whittaker. Hij werd vooral geïnspireerd door een oude straatmuzikant genaamd Piccolo Pete, die hem voor het eerst leerde blueslicks op de gitaar te spelen. In de jaren 1920, nadat hij zijn slidetechniek al had geperfectioneerd, verhuisde hij naar Chicago, Illinois, en begon zijn carrière als muzikant, met de naam “Tampa Red”, met verwijzing naar zijn ouderlijk huis en zijn lichtgekleurde huid.

Zijn grote doorbraak kwam toen Tampa Red werd aangenomen om Ma Rainey te vergezellen. Hij begon met opnemen in 1928, met “It’s Tight Like That”, in een schunnige en humoristische stijl die bekend werd als hokum. In 1928 werd Tampa Red de eerste zwarte muzikant die een National steel-body resonator gitaar speelde, de luidste en meest showy gitaar die beschikbaar was voor versterking en verwierf er een in het eerste jaar waarin ze beschikbaar waren.

Tampa Red werd veel gevraagd als sessiemuzikant en werkte samen met John Lee “Sonny Boy” Williamson, Memphis Minnie, Big Maceo en vele anderen. Hij tekende bij Victor Records in 1934 en bleef tot 1953 bij het bedrijf. Hij was een vriend van Big Bill Broonzy en Big Maceo Merriweather en hij kreeg commercieel succes en enige welvaart. Zijn huis werd een centrum voor de bluesgemeenschap en bood repetitieruimte, boekingen en onderdak voor muzikanten die vanuit de Mississippi-delta in Chicago aankwamen naarmate het commerciële potentieel van bluesmuziek groeide en de werkgelegenheid in de landbouw in het Zuiden afnam.

Zijn opname uit 1949 “When Things Go Wrong with You (It Hurts Me Too)”, een andere R & B-hit, werd gecoverd door Elmore James. Hij werd “herontdekt” in de blues-revival van de late jaren vijftig, net als vele andere, eerder opgenomen bluesartiesten, zoals Son House en Skip James. Tampa Red maakte zijn laatste opnames in 1960. Na de dood van zijn vrouw in 1953 raakte hij aan de drank en stierf berooid in Chicago, 77 jaar oud.

Tampa Red - It Hurts Me Too

 
Meer van Tampa Red luister, check dan deze link


Ook op Blues Magazine ...