Foto Blues Historie: Pre-war blues deel 37 Walter Vinson

Walter Vinson (1901 – 1975)
Samengesteld door Hans Ros

Walter Vinson was een Amerikaanse bluesmuzikant (zang, gitaar) en songwriter. Hij was lid van The Mississippi Sheiks, werkte samen met Bo Chatmon en zijn broers en schreef mee aan de bluesstandard “Sitting On Top Of The World”. Hij nam soms op als Walter Jacobs, de meisjesnaam van zijn moeder.

Hij werkte samen met Son Spand, Rubin Lacey en Charlie McCoy in de vroege tot midden jaren 1920. In 1928 vormde hij samen met Lonnie Chatmon de Mississippi Sheiks. De Sheiks en aanverwante groepen, zoals de Mississippi Mud Steppers, de Mississippi Hot Footers en de Blacksnakes, namen in de eerste helft van de jaren 1930 ongeveer honderd nummers op, waaronder het actuele “Sales Tax” en “She’s Crazy ‘Bout Her Lovin’”, “I’ll Be Gone, Long Gone”, “The New Shake That Thing” en “Don’t Wake It Up”. Enkele originele composities (waarschijnlijk van Vinson) zoals “The World Is Going Wrong” en “I’ve Got Blood In My Eyes For You” werden opgenomen door Bob Dylan.

Nadat de Sheiks in 1933 uit elkaar gingen, trok Vinson door de Verenigde Staten en nam hij op met verschillende muzikanten, waaronder Leroy Carter en Mary Butler. Hij verhuisde van Jackson (Mississippi) naar New Orleans en uiteindelijk naar Chicago. Tegen het midden van de jaren 1940 waren zijn optredens in bluesclubs afgenomen. Na een lange onderbreking verscheen hij in 1960 weer als artiest. Hij speelde op muziekfestivals en nam het volgende decennium nog meer nummers op, voordat het begin van de verharding van zijn slagaders zijn openbare optredens beknotte.

Een slechte gezondheid dwong hem in 1972 naar een verpleeghuis in Chicago te verhuizen. Walter Vinson overleed in april 1975 op 74-jarige leeftijd in Chicago. Hij werd begraven op het Holy Sepulchre Cemetery in Alsip, Illinois, in een graf dat tot 2009 ongemarkeerd bleef.
In 2004 werden de Mississippi Sheiks opgenomen in de Mississippi Musicians Hall of Fame. Sitting On Top Of The World werd in 2008 opgenomen in de Grammy Hall of Fame.

Sitting On Top of the World

 
Wil je meer horen van The Mississippi Sheiks, check dan deze link


Ook op Blues Magazine ...