Foto Blues Historie: Pre-war blues deel 36 Alec Seward

Alec Seward (1901 – 1972)
Samengesteld door Hans Ros

Alec Seward was een Amerikaanse Piemontese blues- en countryblueszanger, gitarist en songwriter. Zijn muziek was typisch East Coast style, met verschillende ragtime-kenmerken. Sommige van zijn platen werden uitgebracht onder pseudoniemen, zoals Guitar Slim, Blues Servant Boy, King Blues en Georgia Slim.

Seward, een van de veertien broers en zussen, werd geboren in Charles City County, Virginia. Net als Gabriel Brown, Ralph Willis en Brownie McGhee verhuisde hij in 1924 van het zuiden naar New York.Seward raakte bevriend met Brownie McGhee en Sonny Terry en behield zijn Piemontese bluesstijl ondanks veranderingen in muzikale trends. Hij en de bluesmuzikant Louis Hayes traden samen op, afwisselend aangekondigd als de Blues Servant Boys, Guitar Slim en Jelly Belly en de Back Porch Boys.

Tijdens de jaren 1940 en 1950 speelde en nam Seward op met Lead Belly, Woody Guthrie, McGhee en Sonny Terry. Rond 1947 namen Seward, Guthrie en Terry verschillende nummers op, waaronder “Chain Gang Special”. Onder zijn eigen naam bracht Seward Creepin’ Blues uit, met harmonicabegeleiding door Larry Johnson. Op dit album staan o.a, “Evil Woman Blues” en “Little Annie Blues”, maar zijn bekendste opname is “Creepin’ Blues”.Later in het decennium speelde Seward op concerten en op folkbluesfestivals.Seward stierf een natuurlijke dood in mei 1972, op 71-jarige leeftijd, in New York City.

Alec Seward Creepin' Blues (1965)

 
Wil je meer horen van Alec Seward, check dan deze link


Ook op Blues Magazine ...