Foto Blues Historie: Post-war Blues deel 9, Sonny Terry

Sonny Terry (1911 – 1986)
Samengesteld door Hans Ros

Saunders Terrell, bekend als Sonny Terry, was een Amerikaanse Piemonte-blues- en folkmuzikant, die bekend stond om zijn blues-mondharmonica-stijl. Hij combineerde zijn blaastechniek met typische stemgeluiden.Terry werd geboren in Greensboro, Georgia. Zijn vader, een boer, leerde hem de bluesharp te spelen. Hij liep verwondingen op aan zijn ogen en werd blind toen hij 16 was, waardoor hij geen boerderijwerk kon doen en werd gedwongen om muziek te spelen om de kost te verdienen. Hij begon blues te spelen in Shelby, North Carolina. Nadat zijn vader stierf, begon hij te spelen in het trio van Piedmont blues-style gitarist Blind Boy Fuller.

Toen Fuller stierf in 1941, had Terry een langdurige muzikale relatie met Brownie McGhee en namen ze samen diverse albums op. Het duo werd bekend bij het witte publiek tijdens de heropleving van de volksmuziek in de jaren vijftig en zestig. Hij speelde o.a. samen met Mississippi John Hurt, Lead Belly en Woody Guthrie.

In 1938 werd Terry uitgenodigd om in Carnegie Hall te spelen voor het eerste From Spirituals To Swing Concert en later dat jaar nam hij op voor de Library of Congress. Hij nam zijn eerste commerciële nummers op in 1940. Een van zijn beroemdste werken is “Lost John”, die zijn verbazingwekkende adembeheersing demonstreert. Ook nam hij klassiekers als “Easy Rider”, “Crow Jane Blues” en “Diggin’ My Potatoes” op. Terry was ook in de originele cast van 1947 van de Broadway muzikale komedie Finian’s Rainbow. Hij verscheen ook in de film The Color Purple, geregisseerd door Steven Spielberg. Met McGhee verscheen hij in de Steve Martin-komedie The Jerk uit 1979. T

Sonny Terry werkte samen met Ry Cooder aan “Walkin’ Away Blues”. Hij voerde ook een cover uit van “Crossroad Blues” van Robert Johnson voor de film Crossroads uit 1986. Terry stierf een natuurlijke dood in Mineola, New York in maart 1986, drie dagen voordat Crossroads werd uitgebracht in theaters. Hij werd in hetzelfde jaar ingewijd in de Blues Hall of Fame.

 
Meer van Sonny Terry luisteren, check dan deze link


Ook op Blues Magazine ...