T-Bone Walker T-Bone Jumps Again More Singles As Bs

T-Bone Walker (1910 – 1975)
Samengesteld door Hans Ros

Aaron Thibeaux Walker, beter bekend als T-Bone Walker, was een Amerikaans bluesgitarist en tevens een van de meest invloedrijke muzikanten van het begin van de 20e eeuw. Walker was de zoon van een Afrikaanse Amerikaan en een Cherokee. Als jonge man ontmoette hij Blind Lemon Jefferson, een andere grote blueslegende. Walkers debuut was “Wichita Falls Blues” / “Trinity River Blues”, opgenomen in 1929 voor Columbia Records. Zijn kenmerkende geluid ontdekte hij zelf pas in 1942, toen Walker “Mean Old World” opnam voor Capitol Records. Zijn elektrische gitaarsolo’s waren een van de eerste die men kon horen op moderne bluesopnames, en zijn vandaag nog een standaard.

Veel van Walkers muziek is opgenomen van 1946-1948 voor het label Black & White Records, zoals zijn “Stormy Monday” uit 1947 met de beroemde openingszin “They call it stormy Monday, but Tuesday’s just as bad.” Hij vervolgde met zijn “T-Bone Shuffle”: “Let your hair down baby, let’s have a natural ball.” Beide liedjes worden beschouwd als bluesklassiekers. B.B. King zegt dat “Stormy Monday” hem inspireerde om gitaar te leren.

Na zijn werk voor Black & White, werkte hij van ’50 tot ’54 voor Imperial Records. Walkers enige opname in de vijf daarop volgende jaren was T-Bone Blue, opgenomen over drie wijdverspreide sessies in 1955, 1956 en 1959 en uiteindelijk uitgegeven door Atlantic Records in 1960. In de vroege jaren 60 vertoonde Walkers carrière enige vertraging, ondanks zijn verschijning op het Amerikaanse Folk Blues Festival in 1962 met onder andere Memphis Slim en Willie Dixon.

Enkele albums volgden nog, zoals I Want a Little Girl, en Good Feelin’, waarvoor hij een Grammy Award won in 1970. Van het album Feelin’ The Blues komen o.a. de klassiekers “I Hate To See You Go”, “Confessin’ The Blues” en “Kansas City”. Walkers spel beïnvloedde onder andere artiesten zoals Chuck Berry en was zelfs Jimi Hendrix’ grootste held toen deze nog kind was. Zijn bijzonder expressieve spel, hij kon bijvoorbeeld gitaar spelen met zijn tanden, heeft Jimi sterk beïnvloed. Walker is in 1980 opgenomen in de Blues Hall of Fame en in 1987 in de Rock and Roll Hall of Fame. T-Bone Walker stierf in 1975 op 64-jarige leeftijd en werd begraven in Inglewood Park Cemetry, Inglewood (Californië).

T-Bone Walker w/ Jazz At The Philharmonic - Live in UK 1966

 
Meer van T-Bone Walker luisteren, check dan deze link


Ook op Blues Magazine ...