Foto Blues Historie: Post-war Blues deel 5, Washboard Willie

Washboard Willie (1909 – 1991)
Samengesteld door Hans Ros

William Paden Hensley, bekend als Washboard Willie, was een Amerikaanse bluesmuzikant uit Detroit, die gespecialiseerd was in het bespelen van het wasbord. Hij nam nummers op, waaronder “A Fool On A Mule In The Middle Of The Road” en werkte afwisselend met Eddie “Guitar” Burns, Baby Boy Warren en Boogie Woogie Red.
Hensley werd geboren in Columbus, Georgia, in 1909. “Washboard Willie”, zoals hij bekend werd, begon pas op zijn dertigste met muziek. In 1948 was hij naar Detroit verhuisd en in 1952 zag hij Eddie “Guitar” Burns optreden en speelde hij mee met de begeleidingsgroep van Burns. Hij maakte indruk op Burns en bleef drie jaar bij de band.

Hij werkte fulltime met het wassen van auto’s voor de kost en besloot zijn eigen muzikale ensemble, Washboard Willie and the Super Suds of Rhythm, te noemen, werkend met de naam van een ooit populair wasmiddel. In 1956 maakte Hensley zijn eigen debuutopname van “Cherry Red Blues”, met “Washboard Shuffle;” en vervolgens “Washboard Blues Pt. 1”. Zijn opname carrière ging door tot 1962 met behulp van Boogie Woogie Red op pianobegeleiding. De opnames werden pas in 1969 uitgegeven op Barrelhouse Records. In 1966 bracht Willie echter wel een single uit met de nummers “Natural Born Lover” en “Wee Baby Blues”. Zijn band bleef een veelgevraagde band in zowel Detroit als Ann Arbor.

In 1973 toerde hij door Europa met Lightnin’ Slim, Moses “Whispering” Smith, Snooky Pryor, Homesick James en Boogie Woogie Red. Een compilatiealbum, American Blues Legends ’73, werd uitgegeven door Big Bear Records en Willie droeg de nummers “I Feel So Fine” en “Kansas City” bij. Zes jaar later stopte hij met professioneel spelen. Hij stierf in Detroit in augustus 1991.

Washboard Willie and his Super Suds of Rhythm - 1973 Ann Arbor Blues & Jazz Festival

 
Meer van Washboard Willie luisteren, check dan deze link.


Ook op Blues Magazine ...