Foto Blues Historie: Post war blues - deel 32 Big Mama Thornton

Big Mama Thornton (1926 – 1984)
Samengesteld door Hans Ros

Willie Mae Thornton, beter bekend als Big Mama Thornton, was een Amerikaanse Rhythm and blues blueszangeres en songwriter. Big Mama Thornton werd geboren in Ariton, Alabama en maakte kennis met muziek in een baptistenkerk, waar haar vader een predikant was en haar moeder een zangeres. Zij en haar zes broers en zussen begonnen op jonge leeftijd te zingen. Haar moeder stierf jong, en Willie Mae verliet school en kreeg een baan in een lokale taverne. In 1940 verliet ze het huis en voegde ze zich bij Sammy Green’s Hot Harlem Revue en werd al snel gekend als de “New Bessie Smith”.

Big Mama Thornton’s carrière begon toen ze in 1948 naar Houston verhuisde. In 1951 tekende ze een opnamecontract met Peacock Records en trad ze op in het Apollo Theater in 1952. In dat jaar nam ze “Hound Dog” op, de eerste plaat geproduceerd door de schrijvers Jerry Leiber en Mike Stoller. De plaat verkocht meer dan een half miljoen exemplaren en ging naar nummer één op de R&B chart en hoewel het nummer Big Mama Thornton tot een ster maakte, zag ze weinig van de winst.

Big Mama Thornton’s succes met “Hound Dog” werd drie jaar later gevolgd door Elvis Presley die zijn hitversie van het nummer opnam. Big Mama Thornton nam haar nummer “Ball ‘n’ Chain” op voor Bay-Tone Records in de vroege jaren 1960, maar het label bracht het nummer niet uit. In 1965 toerde ze met het American Folk Blues Festival in Europa, waar haar succes opmerkelijk was omdat in die tijd maar heel weinig vrouwelijke blueszangers ooit succes hadden gehad over de Atlantische Oceaan. Terwijl dat jaar in Engeland, ze nam haar eerste album op voor Arhoolie, Big Mama Thornton – In Europa.

In 1966 nam Big Mama Thornton haar tweede album op voor Arhoolie, Big Mama Thornton with the Muddy Waters Blues Band en trad op op het Monterey Jazz Festival in 1966 en 1968. Haar laatste album voor Arhoolie, Ball ‘n’ Chain, werd uitgebracht in 1968. Het bestond uit nummers van haar twee vorige albums(o.a. “Little Red Rooster” en “Bumble Bee”), plus haar compositie “Ball ‘n’ Chain” en “Wade In The Water”. Janis Joplin en Big Brother and the Holding Company’s uitvoering van “Ball ‘n’ Chain” op het Monterey Pop Festival in 1967 en de release van het nummer op hun nummer één album Cheap Thrills hernieuwde de interesse in de carrière van Big Mama Thornton.

Tegen die tijd was de Amerikaanse blues-revival ten einde maar in 1972 werd Big Mama Thornton gevraagd om opnieuw deel te nemen aan de tour van het American Folk Blues Festival. Big Mama Thornton werd op 57-jarige leeftijd dood aangetroffen door medisch personeel in een pension in Los Angeles op 25 juli 1984. Ze stierf aan hart- en leveraandoeningen vanwege haar langdurige alcoholmisbruik. Ze had in korte tijd 161 Kg verloren als gevolg van ziekte, waarbij haar gewicht daalde van 204 tot 43 Kg.

Big Mama Thornton 1970

Wil je meer luisteren van Big Mama Thornton, check deze link


Ook op Blues Magazine ...