Foto Blues Historie: Post war blues - deel 27 George "Harmonica" Smith

George “Harmonica” Smith (1924 – 1983)
George “Harmonica” Smith (geboren Allen George Smith) was een Amerikaanse elektrische blues mondharmonica-speler. Afgezien van zijn solo-opnames is Smith vooral bekend om zijn werk dat zowel Muddy Waters als Big Mama Thornton ondersteunt.

Geboren in West Helena, Arkansas, Verenigde Staten, maar opgegroeid in Cairo, Illinois, begon hij professioneel te spelen in 1951. Hij sloot zich aan bij de band van Muddy Waters in 1954 en speelde met tussenpozen met die groep. Gedurende deze periode werkte hij ook samen met Otis Rush.

Halverwege de jaren vijftig nam hij verschillende singles op voor het RPM Modern-label onder de naam Little George Smith.
In 1955 ging Smith op tournee met Little Willie John en Champion Jack Dupree, waarbij hij in Cincinnati verschillende nummers opnam met laatstgenoemde. Eind jaren vijftig nam Smith singles op onder verschillende aliassen, zoals Harmonica King en Little Walter Junior.

George Smith speelde met Bacon Fat, een bluesgroep, voordat hij in de jaren zeventig met Big Mama Thornton werkte. Hij speelde mondharmonica op haar live-album Jail in 1975. Van het album Tribute To Little Walter komen o.a. de nummers “My Babe”, “Key To The Highway” en “Juke”.

George Smith bracht het grootste deel van zijn leven door aan de westkust, waar hij musici als William Clarke en Rod Piazza beïnvloedde. Hij was een buitengewoon vriendelijke en zachte man en deed altijd alles om andere mondharmonica-spelers te helpen. Hij speelde een enorme rol in het bevorderen van blues-mondharmonica. George “Harmonica” Smith stierf in 1983, in Los Angeles, Californië op 59-jarige leeftijd.

George Harmonica Smith

Wil je meer luisteren van George “Harmonica”Smith, check deze link


Ook op Blues Magazine ...