john lee hooker montreux 1983

John Lee Hooker (1917 – 2001)
Samengesteld door Hans Ros

John Lee Hooker was een Amerikaanse blueszanger, songwriter en gitarist. De zoon van een sharecropper, hij stond bekend om het uitvoeren van een elektrische gitaar-stijl aanpassing van Delta blues. Hooker nam vaak andere elementen op, waaronder pratende blues en vroege North Mississippi Hill country blues. Hij ontwikkelde zijn eigen boogie-stijl, anders dan de piano-afgeleide boogie-woogie uit de jaren dertig en veertig.

Enkele van zijn bekendste nummers zijn “Boogie Chillen'”, “Crawling King Snake”, “Dimples”, “Boom Boom” en “One Bourbon, One Scotch, One Beer “. Er wordt aangenomen dat hij werd geboren in Tutwiler, Mississippi, in Tallahatchie County. Hij was de jongste van de 11 kinderen van William Hooker, een sharecropper en baptistenprediker, en Minnie Ramsey. De Hooker-kinderen waren homeschooled. Ze mochten alleen luisteren naar religieuze liederen.

In 1921 gingen hun ouders uit elkaar. Het volgende jaar trouwde hun moeder met William Moore, een blueszanger, die John Lee een introductie gaf op de gitaar. Een andere invloed was Tony Hollins, die met Hooker’s zuster Alice date, en hielp Hooker te leren spelen en gaf hem zijn eerste gitaar. Op 14-jarige leeftijd liep Hooker weg van huis en halverwege de jaren dertig woonde hij in Memphis, Tennessee, waar hij optrad in Beale Street, in het New Daisy Theatre.

Hij werkte in fabrieken in verschillende steden tijdens de Tweede Wereldoorlog en kreeg uiteindelijk een baan bij de Ford Motor Company in Detroit in 1943. Hooker werkte als conciërge in een staalfabriek in Detroit toen zijn carrière in 1948 begon, toen Modern Records, gevestigd in Los Angeles, een demo uitbracht die hij had opgenomen voor Bernie Besman in Detroit. De single, “Boogie Chillen'”, werd een hit en de best verkochte plaat van 1949.Ondanks dat hij analfabeet was, was Hooker een productieve tekstschrijver. Naast het aanpassen van traditionele blues-teksten, componeerde hij originele liedjes.

In de jaren vijftig verdiende Hooker, net als veel zwarte muzikanten, weinig aan platenverkopen en daarom nam hij vaak variaties van zijn liedjes op voor verschillende studio’s tegen een voorafbetaling. Hooker speelde zelden met een standaard beat, maar in plaats daarvan veranderde hij het tempo om aan de behoeften van het nummer te voldoen. Dit maakte het vaak moeilijk om achtergrondmuzikanten te gebruiken, die niet gewend waren aan Hooker’s muzikale grillen. Een groot deel van deze periode nam hij op en toerde met Eddie Kirkland.

In de latere sessies van Hooker voor Vee-Jay Records vergezelden studiomuzikanten hem bij de meeste van zijn opnames, waaronder Eddie Taylor, die met zijn muzikale eigenaardigheden om kon gaan. Vanaf 1962 kreeg Hooker meer bekendheid toen hij door Europa toerde tijdens het jaarlijkse American Folk Blues Festival. Zijn “Dimples” werd een succesvolle single op de UK Singles Charts in 1964, acht jaar na de eerste Amerikaanse release. Hooker begon met rockmuzikanten (zoals Groundhogs en Canned Heat) op te treden en op te nemen.

Hooker verscheen in de film The Blues Brothers uit 1980. Hij speelde “Boom Boom” in de rol van straatmuzikant. In 1989 nam hij het album The Healer op met Carlos Santana, Bonnie Raitt en anderen. Het album Don’t Look Back (1997) werd opgenomen met Van Morrison, Santana, Los Lobos en extra gastmuzikanten. Hooker bezat in zijn latere leven vijf huizen, waaronder huizen in Los Altos, Californië; Redwood City, Californië; en Long Beach, Californië. Hooker stierf in zijn slaap op 21 juni 2001, in Los Altos, Californië in zijn huis. Hij is begraven in de Chapel of the Chimes in Oakland, Californië. Hij werd overleefd door acht kinderen, 19 kleinkinderen en talloze achterkleinkinderen.

Hij ontving veel prijzen; Hooker werd opgenomen in de Blues Hall of Fame in 1980, en de Rock and Roll Hall of Fame in 1991. Hij ontving een 1983 National Heritage Fellowship toegekend door de National Endowment for the Arts, dat de hoogste eer is van de Amerikaanse overheid in de volks- en traditionele kunst. Hij kreeg de Grammy Lifetime Achievement Award in 2000 en heeft een ster op de Hollywood Walk of Fame. Twee van zijn liedjes, “Boogie Chillen” en “Boom Boom”, zijn opgenomen in de lijst van de Rock and Roll Hall of Fame van de 500 nummers die de Rock and Roll hebben gevormd.

1969 - John Lee Hooker - Boom Boom (Live Video)

 
Meer van John Lee Hooker luisteren, check dan deze link


Ook op Blues Magazine ...