Foto Blues Historie: Post-war Blues deel 12 Lightnin' Slim

Lightnin’ Slim (1913 – 1974)
Samengeteld door Hans Ros

Otis Verries Hicks, bekend als Lightnin’ Slim, was een Amerikaanse bluesmuzikant uit Louisiana, die opnam voor Excello Records en speelde in een stijl vergelijkbaar met zijn andere Louisiana-artiesten. De bluescriticus Denson rangschikte hem als een van de vijf grote bluesmannen van de jaren 1950, samen met Muddy Waters, Little Walter, Howlin’ Wolf en Sonny Boy Williamson.

Volgens de meeste bronnen werd Otis Hicks geboren op een boerderij buiten St. Louis, Missouri. Hij verhuisde op dertienjarige leeftijd naar Baton Rouge. Zijn oudere broer Layfield leerde hem gitaar spelen en hij speelde eind jaren veertig in bars in Baton Rouge. Zijn eerste opname was “Bad Luck Blues” uitgebracht door J.D. “Jay” Miller’s Feature Records in 1954.

Het was Miller, die een voorliefde had voor het kiezen van de namen van kleurrijke kunstenaars en noemde hem Lightnin’ Slim. Slim nam vervolgens twaalf jaar lang voor Excello Records op, beginnend in het midden van de jaren vijftig, vaak samenwerkend met zijn zwager Slim Harpo en met de mondharmonicaspeler Lazy Lester. Enkele andere nummers die ze opnamen waren “That’s All Right”, “Black Cat Blues” en “Don’t Mistreat Me”.

Slim stopte een tijdje met het spelen van de blues en werkte in een gieterij in Pontiac, Michigan. Hij werd herontdekt door Fred Reif in 1970, in Pontiac, waar hij woonde in een gehuurde kamer in het huis van Slim Harpo. Reif kreeg hem snel weer terug bij Excello, dit keer via Bud Howell, de president van het bedrijf. Zijn eerste optreden was een reünieconcert in 1971 op het University of Chicago Folk Festival met Lazy Lester, die Reif in januari van dat jaar had meegenomen uit Baton Rouge.

In de jaren zeventig trad Slim op in Europa, in het Verenigd Koninkrijk en op het Montreux Jazz Festival in Zwitserland, waarbij hij vaak werd begeleid door Moses “Whispering” Smith op mondharmonica. In juli 1974 stierf Slim aan maagkanker in Detroit, Michigan, 61 jaar oud.

 
Meer van Lightnin’ Slim luisteren, check dan deze link


Ook op Blues Magazine ...