Foto Blues Historie: Classic blues songs deel 5: A Change Is Gonna Come

Classic Blues songs; In deze nieuwe serie neemt Bluesmagazine’s historicus Hans Ros ons mee in het ontstaan van blues klassiekers. Nummers die we allemaal kennen, van Dust my broom tot aan The Thrill is gone. Deze week, met de Amerikaanse verkiezingen in aantocht, A change is gonna come.

A Change Is Gonna Come
Samengesteld door Hans Ros

Sam Cooke (1930–1964) was een Amerikaanse gospel- en r&bzanger en burgerrechtenactivist. De Amerikaanse zanger Sam Cooke werd de ‘King of Soul’ genoemd. Een terechte benaming omdat hij in de vroege jaren ’60 de fundamenten wist te leggen voor het succes van de hedendaagse R&B en soulmuziek. Sam Cooke kwam in 1964 op 33-jarige leeftijd om het leven tijdens een raadselachtige schietpartij. Daarmee kwam een vroegtijdig einde aan het leven van één van de grootste pioniers van de soulmuziek. Sam Cooke werd geboren in Clarksdale (Mississippi) maar verhuisde al snel met zijn ouders naar Chicago, alwaar zijn vader een priester was bij de Church of God in Christ. Eerst met familieleden en later met de Highway QC’s zong hij gospel totdat hem werd gevraagd de opvolger te worden van RH Harris bij de legendarische Soul Stirrers.

In 1956 bracht Sam Cooke zijn eerste popsingle uit. Hij deed dat onder de naam Dale Cooke. Zijn eerste grote hit had hij met “You Send Me” en vele hits volgden. In 1960 richtte Cooke zijn eigen platenlabel op, waarbij onder anderen de artiesten The Simms Twins, The Valentinos (één van hun singles was “It’s All Over Now” dat door de Rolling Stones gecoverd werd), Bobby Womack en Johnnie Taylor zich aansloten. Dit label heette SAR Records. Ondertussen blijft hij als zanger uiterst succesvol met grote hits als “Chain Gang”, “Twistin’ The Night Away”, en “Bring It On Home To Me”, de laatste opgenomen met in het achtergrondkoortje een jonge Lou Rawls. Ook zet Sam zich actief in voor gelijke burgerrechten voor alle Amerikanen. Hij is fel gekant tegen iedere vorm van racisme of apartheid.

In 1963 wordt Sam getroffen door groot leed wanneer zijn zoontje van anderhalf jaar verdrinkt in de vijver voor zijn huis. Sam probeert zijn verdriet te verwerken door veel op te treden. Zijn huwelijk komt zwaar onder druk te staan. Op 11 december 1964 huurt Sam Cooke een kamer in een hotel in Los Angeles. Hij wordt vergezeld door een dame die niet zijn vrouw is. Wat zich die avond precies afspeelt, blijft tot op de dag van vandaag een raadsel. Het meest waarschijnlijk klinkende verhaal is dat de bewuste dame Sam’s geld en kleding steelt, waarna de woedende en grotendeels ontklede zanger verhaal probeert te halen bij de vrouwelijke hotelmanager. Die voelt zich dermate door Sam bedreigd dat zij hem uit zelfverdediging neerschiet. ‘You shot me, lady’, weet de verbaasde zanger nog uit te brengen voordat hij overlijdt aan zijn verwondingen. De dan 33-jarige Sam Cooke  laat een vrouw en dochtertje achter. Zijn weduwe trouwt later met Sam’s vriend Bobby Womack; Sam’s dochter Linda treedt in het huwelijk met diens broer Cecil Womack waarna zij als Womack & Womack in de jaren ’80  en ’90 een aantal grote hits weten te scoren.

“A Change Is Gonna Come” werd kort na diens dood in 1964 als single uitgebracht. Alhoewel het destijds een bescheiden hit was, heeft het lied door de jaren heen aan waardering gewonnen. Cooke schreef de eerste versie van wat uiteindelijk “A Change Is Gonna Come” zou worden na een optreden in mei 1963. Het nummer beschrijft Cookes innerlijke strijd met racisme. Toen hij in 1963 “Blowin’ in the Wind” van Bob Dylan hoorde, was hij erg ontroerd dat zo’n aangrijpend lied over racisme in Amerika van iemand kon komen die niet zwart was en hij schaamde zich er ook voor dat hij zelf nog niet zoiets had geschreven. Zijn imago en de angst om zijn grote blanke fanbase te verliezen, hadden hem er echter van weerhouden dit te doen. Cooke hield zo veel van Dylans lied dat het onmiddellijk in zijn repertoire werd opgenomen.

Sam Cooke - A Change Is Gonna Come (Official Lyric Video)

A Change Is Gonna Come | Playing For Change Band | Live in Brazil

Wil je weten wie het nummer nog meer opgenomen hebben? Klik dan op deze link


Ook op Blues Magazine ...