Blues Alive Cuijk
27 maart 2010
Schouwburg Cuijk

www.bluesalive.nl

Aynsley Lister & Band

The Blues Angels

John Primer & The Real Deal

Enrico Crivellaro & Band

Ben Prestage

>> Foto Album Blues Alive Cuijk 2010 <<

Tekst : Fons Kersbulck ; Foto’s : Marco van Rooijen

Zaterdagavond, 27 maart, is door het Seismologisch Instituut een uren durende aardbeving opgemeten te Cuijk, Noord-Brabant. De kracht die de beving had was gemiddeld acht op de schaal van Richter met uitschieters tot tien. Nader onderzoek bevestigde dat het epicentrum was gelegen in de omgeving van de Grotestraat. Het instituut wijt de oorzaak aan een mogelijk nog onbekende uitloper van de Peelrand-breuklijn, maar over de exacte oorzaak tast men vooralsnog in het duister.

BluesMagazine, waarvan reporters/fotografen ter plaatse waren, kan u echter mededelen dat het epicentrum lag in de zalen van de Schouwburg Cuijk. De schouwburg stond op zijn grondvesten te daveren door het bluesgeweld van de alweer tiende editie van Blues Alive. De organisatie had daar een line-up neergezet van wereldklasse en dat had ook direct gevolgen voor de opkomst van het publiek, want een duizendtal mensen vulden de drie beschikbare zalen tot aan de nok. Onder die bezoekers waren de die-hard bluesfanaten, die de hele avond de show bijwoonden, maar ook mensen die heel specifiek kwamen om een bepaalde band te zien. Het liep dus in en uit.

Het jaarlijks terugkerende festival was tegelijkertijd ook een soort reünie-feestje met een aantal van de bands. Zes van de acht bands waren hier al eerder geweest en deze toppers waren dus opnieuw uitgenodigd voor de tiende jubileum-editie. Wanneer men een festival van een dergelijk niveau neerzet, dan draait het natuurlijk ook allemaal om het financiële plaatje. Blues Alive heeft echter een aantal belangrijke en vooral vermogende sponsors die ook dit jaar dit festival mogelijk hebben gemaakt. Het was ook weer een internationaal gebeuren. Bands uit de USA, UK, Finland, Italië en natuurlijk de lage landen gaven acte de présence. En Hoe!!

John Primer & The Real Deal

Line up:
Aynsley Lister band (UK)
Connie Lush & The Blues Shouter (UK)
Enrico Crivellaro (Italië)
Ben Prestage (USA)
Jo Buddy & Down Home King III (Finland)
The Blues Angels (NL/B)
John Primer & The Real Deal Blues Band (USA)
Sharrie Williams & The Wiseguys (USA)

Aynsley Lister & Band

Aynsley Lister en zijn band zijn al lang geen onbekenden meer in de internationale blues(rock)scene. De 33-jarige gitarist en zanger uit de UK toert voornamelijk rond in Europa. De samenstelling van de band is in een paar jaar tijd drastisch veranderd. Leuke aanwinst voor de band is ook de bassiste en backvocals-zangeres Midus Guerreiro geweest. De goedlachse, sympathieke en aantrekkelijk jongedame is oorspronkelijk afkomstig uit Portugal.
Toen hij aankwam bij de schouwburg vertelde hij me dat hij erg moe was en zo zag hij er ook uit.
Aynsley is een beetje een moeilijk te benaderen man die niet van veel woorden is. Tijdens het opbouwen op het podium is hij ook niet al te vrolijk, maar op het moment dat de show aanvangt en hij en zijn band gaan spelen, dan leeft hij helemaal op. Het is een muzikant pur sang, die met zijn eigen unieke sound en vooral ook stem gerust gerekend mag worden tot de groten van de Angelsaksische blueswereld. Op het podium maakt hij de indruk van een vitale, gepassioneerde zanger/gitarist met een drive om U tegen te zeggen. Zijn werk wordt wel eens vergeleken met dat van Eric Clapton in diens jonge jaren, maar Aynsley’s stijl is uniek en niet een zoveelste kopie uit het verleden. M.b.t. de bluesrock kijkt hij vooruit, niet om naar het verleden. Veel van zijn nummers die hij hier vanavond speelde waren afkomstig van zijn laatste cd: “Equilibrium”, maar er was ook ruimte voor nummers uit zijn beginperiode. Een pracht opening voor de 10de Blues Alive!

The Blues Angels

Al tijdens het optreden van Lister was op het podium “Schouwkaffee” een andere band ten tonele verschenen. Een bluesband uit de lage landen: The Blues Angels. De vijfmans(vrouws)-formatie, afkomstig uit Nederland en België, draaien alweer wat jaartjes mee in de Nederlandse en grensoverschrijdende bluesscene. De dames An de Bruijn, Pascale Michels en Kathleen Vandenhoudt verzorgen op voor de zang en percussie in de band, die blues- en soulmuziek maakt, bijgestaan door Jan de Bruijn op gitaar (en die ook al zingt) en Peter van Bogaert, op alles wat een klavier heeft en op de basgitaar. Bovendien is hij de vijfde zanger in de band. Bands waarin alle bandleden de zang voor hun rekening nemen zie je niet zo heel vaak, maar vanavond presenteerden ze zich weer met veel soul and swing. De band had er duidelijk veel zin in en het publiek toonde zich ook, in grote getalen, enthousiast.

Ben Prestage

Iets weer totaal anders is de Amerikaan Ben Prestage, een éénmansband die zingt, gitaar en slidegitaar speelt, zijn eigen slagwerk verzorgd en bovendien frequent de bluesharp beroert.
Prestage, afkomstig uit Mississippi, woont tegenwoordig in Florida en heeft de Mississippi-blues hoog in het vaandel staan. Jarenlang heeft hij als straatmuzikant gespeeld, tot uiteindelijk zijn doorbraak kwam. De lang bebaarde man lijkt een beetje op een sollicitant voor ZZ-Top. Buitengewoon aardige vent overigens. Voor en tijdens de soundcheck, Pre-stage dus, sprak ik hem nog even en dan in het bijzonder over zijn cigarbox-gitaar. Een vriend van hem, John Lowe, had deze zessnarige cigarbox-gitaar voor hem gemaakt. Globaal bestaat het instrument uit een soort sigarenkist, met daaraan een halve gitaar geplakt en als guitarneck notabene twee bezemstelen, waarover elk drie snaren lopen. De twee sets snaren worden onafhankelijk van elkaar versterkt. De ene set bestaat uit basgitaarsnaren, de andere uit “gewone” snaren. Verbazingwekkend om te zien wat de beste man uit dit instrument wist te halen. De muziek die hij maakt, zo vertelde hij, houdt ergens het midden tussen Mississippi country stijl blues en de blues uit de moerassen van noord-west Florida (whatever that may be) Hij wist een aanzienlijk deel van het publiek naar zich toe te trekken en vooral te amuseren met zijn muziek en vooral ook zijn mimiek.

Jo' Buddy & Down Home King

Mussiikia Suomen maaperasa, oftwel muziek van Finse bodem. Uit het land der duizend meren en de ingewikkelde taal waren Jo’ Buddy en de Down Home King III naar het land van de klompen, molens, rivieren en vooral blues, afgereisd. Vorige week hadden ze nog succes bij An Evening With The Blues, nu stonden ze ook hier een show van allure te geven. Recent zijn ze on tour geweest in Nederland en Duitsland en vandaag gaven ze hun laatste show in Cuijk, alvorens weer naar het Finse te vertrekken. Jussi Raulamo, zoals Jo’ Buddy eigenlijk heet, stond hier vanavond in de tweemansband met percussie-tovenaar Down Home King III. In 2006 brachten ze hun eerste cd uit, “Gritts & Rattles”, die in Finland een ware hype ontketende. Vervolg-cd’s en tours door Europa toonden aan dat deze band geen eendagsvlieg was. Ook hier vanavond toonden ze weer aan dat ze met hun rauwe, back-to-basics- en ragtime-blues en boogie-woogie het publiek wisten te bekoren, waarbij ook uitstapjes naar de rock ’n roll en garage rock werden gemaakt.

Connie Lush & Blues Shouter

Connie Lush & The Blues Shouter was de tweede band uit Engeland en wat voor één!! Connie Lush wordt gezien als één van de beste blueszangeressen ooit van het Engelse grondgebied. Vijf maal werd ze uitgeroepen tot beste zangeres van het jaar en vanavond kwam ze dat nog eens even in Cuijk bevestigen. Wat een stem en wat een passie! De internationale commentaren zijn niet van de lucht. “That woman makes my heart sing!” zo zei blueslegende BB King ooit, toen hij haar hoorde zingen. “A voice like a 3 am whisky and enough electricity to power the national grid” , zo stond er te lezen op de voorpagina van de Times.
Zelf zegt ze beïnvloedt te zijn door John Lee Hooker, en Ray Charles en in haar stemgeluid specifiek door grootheden als Etta James en Aretha Franklin. Waar het betreft de jazzy invloeden heeft ze een zwak voor Ella Fitzgerald.

Enrico Crivellaro & Band

Ook in Italië weet men hoe men de blues moet brengen. Dat bewezen vanavond Enrico Crivellaro en zijn band. Het infoblad van Blues Alive omschrijft ze als volgt:
‘Instrumentale Blues uit Italië. Het klinkt als Ronnie Earl, Duke Robillard en Kenny Burell, maar Enrico Crivellaro geeft er toch zijn eigen touch aan. Zijn cd “Mojo Zone” wordt waarschijnlijk genomineerd voor de Amerikaanse Blues Music Award 2010′.
Bij Duke Robillard en Kenny Burell is gitarist Enrico nog in de leer geweest.
In de Verenigde Staten zijn verschillende van zijn cd’s in de muziekwinkels van plank verhuisd en staan ze in de Guitar Hero’s sectie, naast niet bepaald kleine jongens als Atkins en Clapton.
In het meest toonaangevende blues- en jazzmagazine ter wereld, Down Beat, kreeg zijn cd Mojo Zone de zeldzame viersterren waardering. Ook in Cuijk bewees Enrico met zijn band nog eens dat hij een topgitarist van een zeldzaam niveau is die tegelijkertijd emotie maar ook vuurwerk kan brengen in zijn spel.

John Primer & The Real Deal

John Primer & The Real Deal Bluesband mag je zonder enige twijfel een band van wereldformaat noemen. Hij wordt tot één van de beste Chicagoblues-gitaristen ter wereld beschouwd en als je hem live ziet optreden dan ben je ook verkocht en wil je de hele show zien, all the way. Ook in Cuijk maakte hij dat de zaal weer afgeladen vol was met fans en, voor wie nog geen fan was, die moest het nu wel zijn. John Primer begon in de band van legende Willie Dixon en speelde ooit nog als lead-gitarist bij Muddy Waters en later bij Magic Slim.
John en band gaven deze avond een weer one heck of a show weg met hun onvervalste zwarte Chicago Blues. Na zijn optreden nam de vriendelijke John nog even de tijd om de voorste rijen van zijn publiek de handjes te schudden en te bedanken voor hun aanwezigheid. De man werd met superlatieven en egards overladen tijdens die rondgang, ook door ondergetekende.

Sharrie Williams & The Wiseguys

De klok verschoof vannacht een uur richting zomertijd. De nacht een uurtje korter dus. Dat maakte echter voor heel veel bluesliefhebbers niets uit. Honderden waren gebleven om de zeer late slotact (vanaf 00:30 uur) van topper Sharrie Williams & The Wiseguys mee te maken. Voor de eventuele bluesfans die al wat slaperig waren geworden was dit een uitstekende slotact; ze waren immers gelijk weer wakker door de knallende act die Sharrie en haar band daar neerzetten. Ze wordt door velen gezien als de “Princess of the rockin’ gospel-blues”, maar na wat ik hier vanavond gehoord heb (en ook al in Tiel, want daar was ze ook), zou je haar gerust mogen betitelen als Koningin. Na een eerste nummer instrumentaal door de band verscheen dan uiteindelijk ook Hare Majesteit op het podium en vanaf dan was het vuurwerk. Ze zong zowel blues als soul met gospel-invloeden en hier en daar een uitstap naar de rock. In elke song ging ze, als een volleerd actrice, helemaal op in hetgeen de song inhield. Haar bluesballads gingen over actuele en soms emtionele dingen, zoals bijvoorbeeld een kanellende song over jaloezie en een over (een fictieve?) zoon die aan de drank en drugs was geraakt. Waarom ze de blues/gospel/soul met zoveel passie en gevoel kan zingen? Beceause she lived the blues. Een afsluiter van allure die tot diep in de nacht doorging (en dat terwijl ze de volgende dag alweer moest optreden in Frankfurt). Respect voor deze grand-lady van de gospelblues!

Het publiek was voldaan en tevreden en kon huiswaarts keren om te gaan slapen, teneinde het verloren uurtje van de zomertijd weer in de halen. Summertime-blues?

De organisatie van deze avond was weer vlekkeloos verlopen dankzij een organisatie die staat als een huis en een publiek wat een pluim verdiend. Geen enkele wanklank is er gevallen, dus we rekenen natuurlijk met zijn allen op een elfde editie van Blues Alive : zaterdag 26 maart 2011 – noteer deze datum alvast in uw agenda!

Volgende keer alleen even de KNMI waarschuwen………:-)

Ben Prestage

John Primer & The Real Deal

Aynsley Lister & Band

Jo' Buddy & Down Home King

The Blues Angels

Sharrie Williams & The Wiseguys

>> Foto Album Blues Alive Cuijk 2010 <<


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.