Foto Blue & Lonesome beste bluesplaat en Julian Sas beste bluesmuzikant in 2016

Na telling van de vele stemmen is Blue & Lonesome van The Rolling Stones de beste bluesplaat van 2016 volgens de lezers van Blues Magazine. De eerste studioplaat van de Britse band in 11 jaar (!) kreeg meer dan twee keer zoveel stemmen als de nummer 2: Almost There van de Nederlandse bluesband Barrelhouse. Walter Trout – ALIVE In Amsterdam vervolmaakt de top 3 van beste bluesplaten uit 2016.

De uit Beneden-Leeuwen afkomstige Julian Sas is de beste bluesartiest uit de Benelux in 2016. De bluesrocker bracht eerder dit jaar zijn nieuwe studio-album Coming Home uit (lees de recensie hier). Want, vertelt de begaafde blues-rock gitarist, na een tour, na lange uren in de studio, na weer een avontuurlijke zoektocht naar het onbekende, is thuis altijd de plek waar je terugkeert, waar je liefde vindt en jezelf kunt zijn. Maar, voegt Julian er aan toe, ook in een muzikale zin voelt deze plaat als ‘Coming Home’. Ook in de top 3 geëindigd, op een gedeeld tweede plek: Barrelhouse en The Bluesbones.

Het lijkt inmiddels een traditie te worden: de Tedeschi Trucks Band die het beste concert van het jaar geeft. Net als in 2014 en 2015 vonden de lezers van Blues Magazine ook in 2016 een concert van de Tedeschi Trucks Band het beste en wel dat tijdens het Holland International Blues Festival, Grolloo, zaterdag 4 juni 2016. Van diezelfde dag eindigde het concert van Bonnie Raitt in de top 3, terwijl Walter Trout met maar liefst 2 concerten ook in de top is geëindigd (Blues Festival Peer en Oosterpoort Groningen). De top van beste concerten ná de Tedeschi Trucks Band kreeg hetzelfde aantal stemmen, waarbij nog maar eens duidelijk wordt dat de voorkeursstemmen in de jaarlijst heel dicht bij elkaar liggen.

Ook een traditie inmiddels: Paradiso dat volgens de lezers van Blues Magazine de beste concertzaal is. De muziektempel in Amsterdam ontving in 2016, net zoals in 2014 en 2015, het grootste aantal voorkeursstemmen. Op een gedeeld tweede plek staat De Bosuil in Weert en Tivoli Vredenburg in  Utrecht.  Net buiten de top 3 gevallen, maar bij dezen wel eervolle vermeldingen: Doornroosje in Nijmegen, Melkweg  in Amsterdam en NixenMeer in Enschede. Opvallend is dat De Boerderij in Zoetermeer – die de afgelopen jaren hoog eindigde – dit jaar nauwelijks genoemd werd door de lezers van Blues Magazine.

Hieronder staat de uitslag en de top 3 van beste release, beste concert, beste concertzaal en beste bluesband/muzikant in 2016 volgens de lezers van Blues Magazine, gebaseerd op de vele inzendingen. De uitslag is na aftrek van de dubbele inzendingen en onvolledige inzendingen (bijvoorbeeld concerten zonder specifieke locatie of datum.)  Als er inzendingen op een gedeelde topplaats zijn geëindigd, worden deze vermeld in de lijst van runner-up. Bij één nummer 2 en 3 wordt alleen een top 3 genoemd.

Blues Magazine wenst u een mooi, gezond en muzikaal 2017! Keep the Blues alive!

Beste release 2016
1. The Rolling Stones – Blue and Lonesome

Foto Blue & Lonesome beste bluesplaat en Julian Sas beste bluesmuzikant in 2016Uit de recensie: ‘Met name Jagger laat zich van z’n beste kant horen. Zowel op zang als mondharmonica vertolkt hij de rol van ‘hoodoo-man’ met verve. Dichter bij het “down and out” gevoel van de blues kan je niet komen dan op de gelijknamige titeltrack ‘Blue And Lonesome’, een cover van Little Walter, de onbetwiste mondharmonica-koning van de naoorlogse blues, waarin overduidelijk is te horen dat de betreffende persoon niet veel zin meer in het leven heeft: “I’m gonna cast my trouble in the deep blue sea. Let the whales and the fishes have a fuss over me”.  Misschien wel het hoogtepunt van het album. Maar ook ‘Little Rain’ klinkt spannend en bijna spookachtig. Met name door een sterk staaltje “ancient weaving” van Keith Richards en Ron Wood.’ > Lees de recensie

Runner-up:
2. Barrelhouse – Almost There > Lees de recensie
3. Walter Trout – ALIVE In Amsterdam > Lees de recensie

Beste artiest 2016
1. Julian Sas

Foto Blue & Lonesome beste bluesplaat en Julian Sas beste bluesmuzikant in 2016

Runner-up:
2. Barrelhouse
The Bluesbones

Beste concert 2015
1. Tedeschi Trucks Band – Blues Festival Grolloo, 4 juni 2016

Foto Blue & Lonesome beste bluesplaat en Julian Sas beste bluesmuzikant in 2016

Uit het concertverslag: ‘Tijdens I Pity The Fool van Bobby “Blue” Bland laat Susan Tedeschi zich eens flink gelden. Haar overweldigend krachtige stemgeluid komt zo mogelijk nog beter tot zijn recht dan bij de overige nummers en tevens laat de 45-jarige muzikante zien ook nog een sterk staaltje te kunnen soleren op haar gitaar.  Tijdens I Want More, net als de eerste nummers van de nieuwe plaat, blijkt dat Derek ook zonder zijn vertrouwde slide een sterk stukje gitaar kan spelen en op de titeltrack van hetzelfde album valt alle eer ten deel aan toetsenist Kofi Burbridge.’ > Lees het concertverslag

Runner-up:
2. Bonnie Raitt – Blues Festival Grolloo, 4 juni 2016 > Lees het concertverslag
Buddy Guy – Blues Peer, 17 juli 2016 > Lees het concertverslag
Walter Trout – Blues Festival Peer, 17 juli 2016 > Lees het concertverslag
Walter Trout – Oosterpoort Groningen, 2 november 2016

Beste concertzaal 2016
1.  Paradiso – Amsterdam

Foto Blue & Lonesome beste bluesplaat en Julian Sas beste bluesmuzikant in 2016

(Photo by wili_hybrid)

Runner-up:
2. De Bosuil Weert
Tivoli Vredenburg – Utrecht


Ook op Blues Magazine ...