Black Country Communion, the Anglo-American rock group comprising vocalist/bassist Glenn Hughes (Deep Purple, Trapeze), drummer Jason Bonham (Led Zeppelin, Foreigner), Derek Sherinian (Dream Theater, Alice Cooper, Billy Idol) and blues-rock guitarist/vocalist Joe Bonamassa, release their long awaited and highly anticipated fourth album, ‘BCCIV’, via Mascot Records.

Black Country Communion BCCIV

This is the band’s first studio album since 2013’s ‘Afterglow’. Just like its three predecessors, ‘BCCIV’ was overseen by Kevin Shirley, whose catalogue of hit records for Led Zeppelin, Iron Maiden, Aerosmith, Journey, The Black Crowes, has made him the hottest producer that rock music has to offer.

Shirley, who originally had the idea of putting Hughes and Bonamassa in a band after seeing them jamming together onstage in Los Angeles back in November 2009 – is the group’s unofficial ‘fifth member’.

Black Country Communion is an earth-shattering combination of American and British rock influences—a bona fide super group that conveys to the world a simple but important message: These four icons prove that Hard rock is alive and well in the 21st century. Their communion together forms something that is greater than the sum of its parts, creating a legacy being cemented within the halls of music history. The initiative for the new album came from Joe Bonamassa, who contacted the band in 2016 to see if they would be up for going back into the studio to write and record a fourth album.

Joe Bonamassa: “I just felt the time was right for Black Country Communion to go back into the studio and write and record a new album. When I contacted Glenn, Derek and Jason, they immediately agreed to give it shot. The timing was right.”

BCC IV is shaping up to be biggest hard rock album of 2017

Black Country Communion – BCCIV

Formats: CD / 2-LP / Digital
Label: Mascot Records
Release date: 22 September 2017

Track Listings
01. Collide
02. Over My Head
03. The Last Song For My Resting Place
04. Sway
05. The Cove
06. The Crow
07. Wanderlust
08. Love Remains
09. Awake
10. When The Morning Comes

BONUS TRACK ON VINYL EDITION ONLY
11. With You I Go

“BCCIV”
HET NIEUWE ALBUM VAN BLACK COUNTRY COMMUNION
RELEASED WERELDIJD – VRIJDAG 22 SEPTEMBER
OP CD, 180 GRAM VINYL EN DIGITAAL

Black Country Communion de Engels / Amerikaanse rock groep met vocalist/bassist Glenn Hughes (Deep Purple, Trapeze), drummer Jason Bonham (Led Zeppelin, Foreigner), Derek Sherinian (Dream Theater, Alice Cooper, Billy Idol) en blues-rock gitarist/vocalist Joe Bonamassa, zijn eindelijk terug met hun vierde album, ‘BCCIV)’, via Mascot Records op Vrijdag 22 September 2017. Het eerste studio album van de band sinds ‘Afterglow’ uit 2013

Evenals al het voorgaande werk is ‘BCCIV’ wederom geproduceerd door Kevin Shirley, die met werk voor o.a. Led Zeppelin, Iron Maiden, Aerosmith, Journey, The Black Crowes, tot de grootste producers hoort in het rock genre. Het was zijn idee om Hughes en Bonamassa een band te laten vormen nadat hij ze had zien ‘jammen’ in LA in 2009. Shirley is de band’s onofficiële 5e lid.

Black Country Communion is een explosieve combinatie van Amerikaanse en Britse rockinvloeden — een bonafide super groep met een simpele maar belangrijke boodschap: Classic Rock leeft nog steeds in de 21st eeuw en is in goede handen.

Het initiatief voor de nieuwe plaat kwam van Joe Bonamassa, die in 2016 de rest van de band benaderde om te vragen of ze zin hadden om de studio in te gaan en een vierde album te maken. “Ik vond gewoon dat het tijd was om een nieuwe plaat te maken met Black Country Communion. En toen ik  Glenn, Derek and Jason, benaderde stemden ze allemaal direct in. De tijd was daar.” Aldus Joe.

Toen in Oktober 2016 het eerste nieuws over de hervorming bekend werd ontplofte Facebook, Instagram and Twitter, door de overweldigende reacties van alle fans. Het was duidelijk om te zien dat de BCC fans niet kunnen wachten op een nieuwe plaat.

Het debuut album van Black Country Communion, vernoemd naar het de Britse industrie regio en geboorteplaats van Hughes en Bonham, kwam uit in 2010 uit. En verraste daarmee de hard-rock wereld en ieder die op zoek naar muziek met inhoud.

Na nog twee studio albums, 2011’s Black Country Communion 2 en  Afterglow uit 2012, plus een moddervette live CD in 2011, Live Over Europe,had de band zich stevig genesteld als een heuse top act in het hard rock genre. In 2013 besloten ze tijdelijk uit elkaar te gaan en te focussen op hun solo carrières.

Glenn Hughes.

“We hadden ongeveer 4 maanden om het album te schrijven, en ik denk dat het resultaat voor zich spreekt. We wilden alle vier een plaat maken die de vorige 3 zou overtreffen en niet in herhaling vallen. Er is een hoop gebeurd sinds we Afterglow opnamen in 2013 en de nieuwe plaat klinkt gedurfd, harder, groter en met vettere riffs. Als je op zoek bent naar een folk plaat kun je deze beter overslaan.”

‘BCCIV’ is opgenomen in de Cave Studios in Los Angeles in December 2016.  En gemixed in de Cave Studios in Sydney in Maart 2017.  BCCIV zal zeker alle fans van kwaliteitsrock aanspreken en in de smaak vallen bij liefhebbers van uitgesproken zangers. Hughes heeft niet voor niets de titel  ‘The Voice of Rock’. Alle songs op BCCIV zijn samen  geschreven door Glenn Hughes en Joe Bonamassa.  Glenn schreef alle teksten behalve het nummer ‘The Last Song For My Resting Place’ welke is geschreven door Joe.

De songs op BCCIV door Glenn Hughes: 

COLLIDE

Ik schreef de riff voor deze in de ochtend van de eerste dat we begonnen te schrijven voor BCCIV.

Joe kwam bij me, ik speelde de riff voor ‘m en voor de lunch was het nummer klaar.

Ik had het gevoel dat Collide het tempo voor de plaat zou gaan bepalen.

OVER MY HEAD

Dit is een nummer wat ik heb geschreven na een sessie met Joe. Het was een beetje net als met  One Last Soul. Ik was onzeker of ‘t wel bij ons paste en of ’t niet te mainstream was. Terwijl achteraf bleek dat ‘t juist goed viel bij de fans en veel op de radio werd gedraaid. Over My Head heeft hetzelfde gevoel. Dikke groove en een pakkend refrein. Ik kan deze wel op de radio horen.

THE LAST SONG FOR MY RESTING PLACE

Ik was geïntrigeerd door het idee van Wallace Hartley (violist en band leider op de Titanic).  Het feit dat hij bleef spelen terwijl iedereen het schip verliet en ermee ten onder ging, brengt je terug naar een minder egoistische tijd in onze geschiedenis.  Ik dat in deze tijden niet meer gebeuren.  Zijn verhaal en dit nummer passen goed op dit album. Zijn viool heeft het overleefd en is in iemands prive bezit. – JB

Joe had het intro en het outro voor dit nummer waar je de fluit en de mandoline hoort. Het midden stuk, zwaar en dramatisch. Joe zingt het geweldig. Een prachtig verhaal. – GH

SWAY

Een lekkere riff weer. We hadden eerst een andere groove maar hebben die veranderd toe Jason met het idee kwam dat het een beetje een “Smooth Criminal” Michael Jackson vibe moest hebben. Dit is zoals Jason’s vader, John het benaderd zou hebben bij Led Zep.

THE COVE

Joe heeft het gevoel van deze song echt geweldig samengevat in zn spel. Ik wilde een song schrijven over dolfijnen. Ieder jaar worden er duizenden van deze prachtige dieren vermoord door jagers voor de kust bij de stad Taiji Japan. Ze worden opgedreven in een moord baai en gruwelijk afgeslacht. Ik werk al vier jaar met Ric O’Barry van “the Dolphin Project” en hem verteld dat ik een song heb geschreven voor BCCIV over dit verschrikkelijke fenomeen. Er komt een video voor dit nummer en Ric en z’n zoon Lincoln zullen het beeld hiervoor aanleveren. The Dolphin Project heeft m’n leven veranderd en ik zal tot mijn laatste dag een beschermer van al het zeeleven blijven.

THE CROW

We moesten letterlijk uit onze stoel komen en gaan staan en bewegen om een vibe te vinden voor deze. Na een hoop trekken en duwen klonk ’t een beetje als ‘Black Country van de eerste plaat. The Crow is een metafoor die onze band bewaakt.

WANDERLUST

Petje af voor Joe die met de waanzinige groove kwam tijdens de sessie voor dit nummer. Derek’s grand piano partij die t laatste couplet inleid is ook geweldig. Ik wilde voor het refrein een beetje melodische Abbey Road achtige vocale vibe. Ik ben altijd een beetje een zwerver geweest die altijd weer terugkomt en thuiskomt met meer wijsheid en immer op mijn spirituele pad.

LOVE REMAINS

Ik schreef deze voor mijn vader op de vlucht naar de UK voor zijn herdenkings dienst. Toen ik ‘m ging opnemen was mijn moeder inmiddels ook onlangs overladen. Dus zong ik het voor hen beiden. Ik ben ze erg dankbaar. Ik heb een mid-falsetto vocal in het refrein gebruikt om meer gevoel aan de melodie lijn te geven. De inhoud is simple. Als de laatste adem is uitgeblazen, blijft er alleen maar liefde over.

AWAKE

Ik zong over het eeuwige leven. Een nummer voor de loyalen. Een nummer voor de evergreen. Ik wilde het refrein opschroeven en de lange nachten van vrijheid herbeleven.

WHEN THE MORNING COMES

Ik werd wakker uit een droom en liep door het veld de heuvel af naar het water bij mijn huis. Dat was het gevoel bij dit nummer. Het meeste van mijn werk bevat thema’s van thuiskomen in mijn huis aan de zee. Een veilige plek in dit geval een beetje als het einde van the Wizard of Oz en omringd door mn broeders Joe, Jason, Derek en Kevin. Dat we nog lang door mogen gaan.

WITH YOU I GO (bonus track alleen op vinyl)

Iemand vinden om je reis mee te delen is in de handen van het lot. We ontmoeten vele mensen in ons leven en sommige relaties zijn levenslessen over hoe we groeien en leren. Maar wanneer je je echte partner hebt gevonden die ook nog je zielsverwant is dat is echt levens veranderend. With You I Go is een lied over, wat er ook gebeurt, ik ben bij je omdat het zo moet zijn. Ik heb m’n best gedaan. Nu kun je rusten. Nu kun je je hoofd op m’n schouder leggen.

Black Country Communion website: http://www.bccommunion.com/


Ook op Blues Magazine ...