In gesprek met … Björn Berge

20 oktober 2009, door Jeroen Bakker

Wie ooit eens de grote stoere Noor Björn Berge aan het werk heeft gezien haalt het niet in zijn hoofd om enige kritiek te spuien naar aanleiding van een nieuwe release. Waarom zou je ook?
Berge, voorzien van tribals en bottleneck, heeft met ‘Fretwork’ album nummer tien uitgebracht en bij beluistering kan de conclusie worden getrokken dat hij zijn stevige nek heeft uitgestoken en er verrekte goed mee weg komt. Veiligheid lijkt geboden dus heeft BluesMagazine maar een telefonische afspraak met de 12-string-Viking gemaakt.

De tournee die je o.a. 30 oktober naar Paradiso, Amsterdam brengt is al gestart terwijl ‘Fretwork’ nog nauwelijks overal te verkrijgen is. Hoe staan de zaken er momenteel voor?

Berge: Op dit moment heb ik een korte break en verblijf een paar dagen thuis in Noorwegen. Ik heb vorige week enkele optredens hier gedaan en een paar in Oostenrijk en Duitsland. De reacties op ‘Fretwork’ zijn verrassend positief en de kaartverkoop verloopt enorm goed. Ik zie de aantallen bezoekers iedere tournee toenemen. Volgende week gaan we via Denemarken en Nederland naar België en sluiten af in Frankrijk waar ik deze keer heel veel optredens mag geven.

Heeft het succes in Frankrijk iets te maken met jouw televisie-optreden aldaar waar je het nummer ‘Buena, Buena’ van Morphine hebt gespeeld?

Berge: De opnamen hebben bij het aanwezige publiek niet veel losgemaakt maar de telefoonlijnen van de studio waren na afloop wel overbelast door mensen die zich afvroegen wie ze zojuist hadden zien spelen. Het nummer ‘Buena, Buena’ stond al veel langer op mijn setlist. De oorspronkelijke zanger Mark Sandman speelde dit nummer net als ik met bottleneck, al deed hij dat op een drie-snarige basgitaar, en stierf tijdens een optreden in Italië op het podium. Ik zou ze kort daarvoor bezoeken tijdens een optreden in Oslo maar twijfelde te lang en toen was het al uitverkocht. Het knaagt nog iedere dag aan me dat ik toen niet ben gegaan. De twee overgebleven leden heb ik later mogen ontmoeten tijdens een Belgisch festival en zij spraken hun bewondering uit over mijn vertolking van dit nummer.

Je lijkt door het gebruik van viool en Keltische invloeden op het album verder dan ooit van de blues af te staan. Bestaat er geen angst om hiermee de bluesliefhebbers af te stoten?

Berge: De mensen die al langer naar mijn muziek luisteren weten dat ik als muzikant enorm nieuwsgierig ben en me veel laat beïnvloeden door bijvoorbeeld andere stromingen. Die Keltische invloeden zijn niet nieuw. In mijn beginperiode haalde ik hier veel inspiratie uit en hetzelfde geldt voor bluegrass en folk. Mijn trouwe fans blijken dat te waarderen. Wist je ook dat ik hier in een hobbyband speel die zich uitsluitend met bluesgrass bezighoudt? De band heet Nügrass United, een trio dat zich vooralsnog tot Noors grondgebied beperkt. We spelen bekend materiaal maar wel in een ander arrangement. Ok, terugkomend op jouw vraag. Ik wilde voor ‘Fretwork’ een breder, meer open geluid in een andere atmosfeer dus mijn producer adviseerde om er enkele andere muzikanten, waaronder een violist, bij te nemen.

Zien we hun ook op het podium van Paradiso?

Berge: Nee hoor, ik ga het weer alleen doen en zal mijzelf begeleiden op de 12-string waarbij ik gebruik maak van de stompbox. De originele uitvoeringen gedurende het schrijf-proces waren zonder strijkers dus die zul je nu gaan horen. Het zijn dus de traditionals.

Met ‘Fretwork’ wilde je eigenlijk een andere koers varen terwijl je al jarenlang dezelfde producer hebt. Waarom toch weer iedere keer samenwerken met Kjetil?

Berge: Kjetil heeft een andere muzikale achtergrond dan ik en daardoor een andere benadering ten aanzien van mijn muziek die altijd heel verfrissend werkt. Hij werkt bijvoorbeeld ook als producer voor koren of blackmetal bands. Hij remt me af als ik teveel freak of als ik er teveel noten tegenaan wil gooien. Ik blijf natuurlijk wel een blues-rootsman maar ben de laatste jaren wel wat rustiger geworden hoor.

Heb je na tien albums en een behoorlijke carriere nog ambities of bijzondere plannen?

Berge: Het lijkt me nog eens geweldig om mijn nummers ooit eens in een theater uit te kunnen voeren waarin ik ook die op een andere wijze zou willen spelen dan je gewend bent.

En dan aangekondigd worden als blackmetal-act?

Berge: Maar dan wel één met een bottleneck in zijn hart.

Bjorn Berge (c) Gitte Johannesen

Concert Data Bjorn Berge Oktober / November 2009

26 October Brussels (BE) AB Club
27 October Verviers (BE) Spirit of 66
29 October Menen (BE) CC De Steiger
30 October Amsterdam (NL) Paradiso
31 October Lichtenvoorde (NL) Kei Festival

01 November Antwerpen (BE) Arenbergschouwburg

Website Bjorn Berge : www.bjorn-berge.com


Ook op Blues Magazine ...