Bjorn Berge – “Fretwork”
Label: Dixiefrog Records
Formaat: CD
Datum release: oktober 2009

Bjorn Berge Fretwork

“Fretwork” is inmiddels zijn 10de album.
Eerlijk gezegd had ik nog nooit van Bjorn Berge gehoord en op You Tube kwam ik filmpjes tegen van een man met getatoeerde armen als boomstammen die zijn twaalfsnarige gitaar behoorlijk teisterde, er soms met een bottleneck er overheen rausde en er met een brommende stem zangteksten bijvoegde waar ik songs van de Red Hot Chili Peppers in kon herkennen maar ook de Blues hoorde.

Mensen die echt de hoop hebben dat er veel van het laatste op zijn nieuwe plaat zal staan komen van een koude kermis thuis.
Slechts 3 titels komen daar voor in aanmerking; een ingetogen “Drifting Blues” waarbij zijn gitaar haast lijkt te kraken onder het sublieme spel, het haast slome “You’re so Fine” van Jimmy Rodgers en een typisch Berge bewerking van Howlin Wolf’s “Killing Floor”, maar niet iets waar we op zaten te wachten.

Op de rest van het album staan eigen songs waarbij Bjorn bijgestaan wordt door Oyvind Staveland (viool en viola) en Vidar Johnsen (zang) en dan gaat het opeens een hele andere kant op waarbij ik me dan ga afvragen of ik nu opeens naar een CD van Noorse Folkmuziek met Keltische invloeden zit te luisteren.

Of hij hiermee nieuwe liefhebbers aantrekt en zijn Bluesliefhebber afstoot, ga het zelf aanschouwen in bijvoorbeeld Brussel aankomende maandag 26 oktober of Paradiso 30 oktober (meer data, zie concert agenda).
(Tom Moerenhout)

Tracks:
01 – Crazy Times
02 – These Streets
03 – Fretwork
04 – Drifting Blues
05 – Zebra
06 – Skijumper
07 – Killing Floor
08 – Endless
09 – Mountain Boogie
10 – Travelling Song
11 – You’re so fine
12 – Paris

Website Bjorn Berge : www.bjorn-berge.com