In het Westen van het land zijn demonstraties van 3D printen en workshops op allerlei evenementen al een enorm succes. Dat zal bij Ribs en Blues tijdens Pinksteren zeker ook zo zijn, daarvan is Stefan Westenenk, coördinator van het grote 3D-evenement bij het Raalter blues- en rootsfestival overtuigd.

Op het festivalterrein de Domineeskamp komen in een speciale tent nabij het relaxte Loungeland niet minder dan 18 speciale 3D printers te staan. Iedere bezoeker kan zich daar voor een redelijk tarief in enkele minuten laten scannen. Na zo’n anderhalf uur is er dan een perfecte kunststof miniatuurafbeelding van 12 centimeter hoog klaar.

3D miniatuur

“En in zo’n selfie 3D kun je jezelf uitstekend herkennen. Het is echt voor iedereen een heel bijzonder hebbeding,” zo heeft Westenenk al gezien; “We gaan ook zeker proberen om een gitarist van een van de optredende bands bij Ribs en Blues in de tent te krijgen om zich te laten scannen.”

Daarnaast worden er zowel eerste als tweede Pinksterdag workshops gehouden en veel informatie gegeven over dit relatief nieuwe fenomeen. Bezoekers kunnen trouwens ook zelf ervaring opdoen met 3D printen. Daarvoor zal een speciale 3D-pen beschikbaar zijn waarmee iedereen zelf aan de slag kan.

Ribs en Blues werkt bij dit bijzondere project nauw samen met een Raalter onderneming, Heijcon 3D Solutions. Sigrid Goossens en Lientje Heijer, industrieel productontwikkelaars van dit innovatieve bedrijf zullen op beide Pinksterzondagen vanaf ongeveer 1 uur ’s middags de bezoekers en belangstellenden verwelkomen en alles in goede banen leiden.

3D printen (of Rapid Prototyping) is een compleet nieuwe manier van produceren met allerlei mogelijkheden. Door het laag voor laag aanbrengen van metaal of kunststof kan iedere gewenste e vorm worden gecreëerd.

3D miniatuur

Een miniatuurversie of 3D selfie van jezelf maken is tijdens Pinksteren voor elke bezoeker mogelijk, maar Ribs en Blues zelf gaat ook op een bijzondere manier gebruikmaken van de 3D-technologie. “Op basis van foto’s van vorig jaar, aangevuld met gedetailleerde gegevens over nieuwe zaken zoals de tweede Delta-tent, wordt een maquette van het hele festivalterrein gemaakt. Inclusief tenten, de eigen R&B-huisjes, bars en noem maar op. De afmetingen van die maquette zijn 1 meter 20 bij 1 meter 5. Daarmee gaan we kijken hoe we het de bezoekers van Ribs en Blues nog beter naar hun zin kunnen maken. Je kunt bijvoorbeeld mogelijke knelpunten van te voren al goed zien, bijvoorbeeld voor de beveiliging, de EHBO of de bevoorrading van de bars. Nu gebeurt dat nog op basis van gedetailleerde plattegronden. Zo’n 3D maquette geeft echter een veel beter en overzichtelijker beeld van het hele terrein. Die werkwijze kan voor heel veel evenementen erg interessant worden de komende jaren. Daarom zijn we als Ribs en Blues best trots dat we dit spektakel dit jaar op ons festivalterrein hebben,” zo vertelt Westenenk.

“Voor Heijcon 3D Solutions is het geweldig dat ze in hun eigen dorp aan een heel groot publiek kunnen laten zien wat deze nieuwe technologie precies is en wat je er allemaal mee kan. Dat past ook perfect in het streven naar vergroten van de interesse bij vooral jongeren voor dit soort innovatieve technieken.”