BEST OF BLUES:
SNOWY WHITE, OLI BROWN BAND & OBERG
Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer
19 Februari 2010

Snowy White Blues Project

Oli Brown Band

OBERG

>> Meer foto’s Best Of Blues @ Boerderij, Zoetermeer <<

Tekst : Jeroen Bakker ; Foto’s : Marco van Rooijen

Na de eerste succesvolle editie met o.a. Peter Green kon het niet anders dat Best of Blues een vervolg zou krijgen. Ook nu bleek De Boerderij er in te slagen om een bijzonder interessante combinatie op het programma te krijgen en wederom zou er een unieke ontmoeting plaatsvinden tussen oud en nieuw of beter gezegd: tussen vers talent en gevestigde orde.

Oli Brown Band

Oli Brown Band

Opener van deze editie is The Oli Brown Band, vernoemd naar de zeer charismatische maar nog jonge frontman/gitarist/zanger. Zonder te veel in herhaling te willen treden dient ook nu te worden aangemerkt dat er zich op het moment een enorm talentvolle generatie openbaart, zoals daar ook Scott McKeon vers in het geheugen ligt, die tegelijkertijd de gemiddelde leeftijd van de bezoekers naar beneden haalt. Oli wordt begeleid door een zeer strakke, maar tegelijkertijd uiterst ontspannen ritmetandem en weet met zijn professionele performance van begin tot einde te boeien. De set bestaat uit eigen werk van het zeer positief ontvangen Open Road maar Zoetermeer krijgt ook een voorproefje middels I Can Make Your Day van het nog te verschijnen tweede album (dat op dit moment wordt gemastered). Het stevige werk wordt niet geschuwd maar ook voor een bloedstollende slowblues kan een beroep worden gedaan op deze band. Hoogtepunt van het optreden is toch wel Stone Cold / Roxanne, niet te verwarren met het gelijknamige nummer over een prostituee, waarin de Brit het aandurft om de zaal zonder microfoon te betoveren met zijn krachtige strot. Everyday I Have The Blues zingt de jongeling en er is niemand die daar nog aan twijfelt. Voor de meeste aanwezigen is het de eerste kennismaking met dit trio en de algehele conclusie na afloop zal zijn dat het hier niet bij blijft.

OBERG

OBERG

Net bijgekomen maar nog steeds onder de indruk van de verrassende opener worden de bluesliefhebbers welkom geheten door Liane Hoogenveen. De kenners weten dan dat het tijd is voor Oberg, de band rondom Ted Oberg die bezig is aan een indrukwekkende reeks optredens op zowel festivals als in de poppodia. Voor wie deze act nog nooit gezien heeft is de onopvallende positionering van Oberg zelf opvallend te noemen. Let Me Love You Baby stelt Liane voor met een krachtig stemgeluid dat tot de betere van Nederland behoort. Vanaf de zijlijn kijkt de meester met goedkeurende blik naar zijn geweldige band terwijl zijn handen met een fijne souplesse de Les Paul toucheren. Het vermakelijke gitaarduel tijdens Hideaway met Mick Hup, die we regelmatig bij Black Top spotten, geeft Hoogenveen even een moment om op adem te komen om daarna snel terug te keren met Blues As Blues Can Get van het vorig jaar verschenen gelijknamige album. Vervolgens wordt er even uit het rijke Livin’ Blues-oeuvre geput met Black Spider Woman en het onvermijdelijke, maar van Willie Dixon afkomstige, Wang Dang Doodle. We zien Oberg wederom een uitstekend optreden verzorgen waarbij af en toe wordt teruggeblikt maar waar de blik duidelijk op de toekomst is gericht. Het lijkt er steeds meer op dat deze gitarist met terugwerkende kracht alsnog alle verdiende erkenning krijgt toebedeelt.

Snowy White Blues Project

Het was Snowy White blijkbaar uitstekend bevallen want na een prima optreden van enkele maanden geleden stond hij daar weer vergezeld door zijn kompanen van Blues Project.
Met een setlist die nagenoeg niet afweek van zijn vorige optreden werd De Boerderij getrakteerd op een ‘show’ waar de nadruk op het album ‘In My Time Of Living’ lag en waar met Freddie Kings Woman Across The River of Sonny Terry/Brownie McGhee’s Walk On niet de minsten een waardig tribute kregen. Zoals altijd was de presentatie van de heer White het grote onderwerp van discussie maar ook deze avond werden de gevoelige snaren beroerd en ook nu bleek de kwaliteit van Blues Project waarin een sterke rol voor Matt Taylor was toebedeeld. Om diegenen die nog aan White’s bluesvermogen mochten twijfelen, de mond te snoeren werd Skip James’ ‘I’m So Glad’ vertolkt en het moet gezegd worden: het akoestische kwartiertje was voor zowel toeschouwers als bandleden een plezierige toestand.

Razend benieuwd welke acts De Boerderij uit de koker tovert voor de derde Best Of Blues…

Setlist Snowy White & Blues Project:
Blue To The Bone
Good Morning Blues
Simple
Red Wine Blues
Hot For The Money
I Ain’t No Doctor
Lonely Man
Long Grey Mare
In Our Time Of Living
Land Of Plenty
Rolling With My Baby
On Your Way Down
I Loved Another Woman
I’m So Glad
Walk On
Woman Across The River
I Wanna Thank You
One Way Ticket
World Keep On Turning
I Can’t Get Enough Of The Blues

Snowy White Blues Project

Oli Brown Band

OBERG

>> Meer foto’s Best Of Blues @ Boerderij, Zoetermeer <<

Links
Cultuurpodium Beorderij, Zoetermeer : www.cultuurpodiumboerderij.nl
Snowy White : www.snowywhite.com
Oli Brown Band : www.oliselectricblues.co.uk
OBERG : www.obergblues.nl


Ook op Blues Magazine ...