BEST OF BLUES
MET PETER GREEN & FRIENDS, MATT SCHOFIELD & BIG BLIND
Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer
30 oktober 2009

Best of Blues with Peter Green, Matt Schofield and Big Blind

Best of Blues with Peter Green, Matt Schofield and Big Blind

» KLIK HIER VOOR DE FOTO GALLERIE / DIASHOW VAN BEST OF BLUES ! «

Tekst : Jeroen Bakker | Foto’s : Marco van Rooijen

Aanvankelijk zouden de Noordwijkse jonge honden van Big Blind samen met de Engelse snarenvirtuoos Matt Schofield De Boerderij van een fikse partij kwaliteitsblues voorzien maar het aanbod om Peter Green & Friends aan deze avond toe te voegen kon, logischerwijs, niet worden weerstaan. Uiteraard is deze beslissing, voorafgaand aan het optreden, reden voor een pittige discussie want ondanks het historische belang in de pop- en vooral in de bluesmuziek is de naam Peter Green, met alle respect, al jarenlang geen garantie meer voor hoogstaand en briljant gitaarwerk binnen het drie-akkoorden-gebeuren.

Best of Blues with Peter Green, Matt Schofield and Big Blind

Best of Blues with Peter Green, Matt Schofield and Big Blind

Desondanks zou het Best Of Blues-affiche voor een stevig gevulde Boerderij zorgen waar Big Blind al vroeg op de avond de spits afbijt met ‘Circus Left Town’, titeltrack van het gelijknamige tweede album. Het tempo ligt hoog, er is weinig tijd, dus wordt de set vervolgd met ‘nieuwelingen’ als ‘Freakshow’, ‘Russian Roulette’, ‘Hold On’ en ‘Rollin’ Your Way’. Frontman Wesley is verguld met de opkomst en kan niet nalaten om te verwijzen naar de merchandise-stand waar beide prachtige albums kunnen worden aangeschaft. We gaan even terug in de tijd met ‘Natural High’, ‘In My Own Hands’, afkomstig van het debuut “Dressed to Win”, en ‘Wicked Weasel Boogie’, die overigens gratis is te downloaden op de site van het viertal, waarna wordt afgesloten met ‘Anytime You Want’. Na exact 45 minuten is het, door de aangepaste programmering, dan toch echt voorbij maar kan Big Blind terugkijken op een sterk optreden waar, zoals iedere keer, indruk is gemaakt op hen die er voor de eerste keer bij waren.

Best of Blues with Peter Green, Matt Schofield and Big Blind

De kenners hebben hem al lang in het vizier en met “Heads, Tails & Aces” heeft Matt Schofield wederom een ijzersterk album afgeleverd. Uiteraard krijgen we de nodige tracks hiervan voorgeschoteld. Het optreden van vanavond is dan ook onderdeel van de Heads, Tails & Aces Tour Pt. 2. Opvallend is het nieuwe Live Wire dat een bijzonder prettig New Orleans-geluid laat horen. Het lijkt hem ook zo verrekte gemakkelijk af te gaan, de souplesse waarmee Schofield een verfijnde, groovende gitaarpartij neerzet waarbij het niet uitmaakt of het jazz, funk of blues betreft. In vocaal opzicht heeft de eveneens jonge Brit het afgelopen jaar een enorme vooruitgang geboekt. Zijn stem is gerijpt en laat een bij vlagen enorm soulvol geluid horen zoals in het epische ‘Ear To The Ground’ dat hiermee een steeds grotere impact krijgt. Speelde hij het recentelijk nog in Tilburg met een enorm orkest achter zich, vanavond wordt Schofield geruggesteund door zijn fantastische begeleiders waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor toetsenist Jonny Henderson die het Hammond-orgel tot in de puntjes lijkt te beheersen. Bovendien kan vanavond met de Spaanse bassist Javier Garcia Vicente een nieuw bandlid worden verwelkomt want Jeff ‘The Funk’ Walker, die nog wel op het laatste album te horen is, heeft de band recentelijk verlaten. Ook hier geldt dat het optreden in een te vroeg stadium moest worden afgerond. Veelzeggend is het feit dat na afloop alle meegebrachte exemplaren van het laatste meesterwerk zijn uitverkocht.

Best of Blues with Peter Green, Matt Schofield and Big Blind

Met een staat van dienst zoals die van Peter Green mag het eigenlijk geen enkel probleem zijn om deze avond op passende wijze af te sluiten maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de beste man, ondanks de goede bedoelingen, hier geen moment in slaagt. Hoewel Green in tegenstelling tot zijn laatste optredens in ons land een welhaast uitbundig enthousiasme vertoont, kan ook niet anders want hij heeft toevallig een dag eerder zijn 63e verjaardag gevierd, klinkt het allemaal behoorlijk fragiel. Uiteraard komen ze allemaal voorbij, met behulp van tablatuur: ‘Oh Well’ (waarvan het machtige intro aan de begeleidende, hoewel begeleidend?, gitarist wordt overgelaten), ‘Albatross’ en ‘Black Magic Woman’ maar Green blijkt over een aardige zelfkennis te beschikken wanneer hij ‘The Thrill Is Gone’ eruit perst.

Waar John Mayall als ambassadeur van de Brit-blues dit jaar met een, hoewel niet vernieuwend, sterk album zijn bestaansrecht waarmaakt lijkt het boek van de muzikant Peter Green definitief te kunnen worden gesloten. De nieuwe generatie heeft vanavond aangetoond klaar te zijn om de fakkel over te nemen.
De teleurgestelde bluesliefhebbers die tijdens het optreden van Peter Green vroegtijdig de zaal verlaten staat echter een aangename verrassing te wachten. De ‘nieuwe’ fans van zowel Big Blind als Schofield worden namenlijk bij de merchandise-stand verwelkomt op een spontane jam-sessie waar Big Blind’s frontman, onder goedkeurende blikken van de Britse gitarist, op de blues-harp nog lang niet blijkt uitgeraast. 45 Minuten is natuurlijk ook veel te kort voor deze jonge gasten die The Blues met verve Alive And Kicking houden.

Best of Blues with Peter Green, Matt Schofield and Big Blind

Best of Blues with Peter Green, Matt Schofield and Big Blind

» KLIK HIER VOOR DE FOTO GALLERIE / DIASHOW VAN BEST OF BLUES ! «

Website Big Blind : www.bigblindblues.com
Website Matt Schofield : www.mattschofield.com
Website Peter Green & Friends : www.myspace.com/petergreenandfriends


Ook op Blues Magazine ...