Ben Harper’s nieuwe solo lap steel gitaar album Winter Is For Lovers is samenvatting van zijn muzikale carrière

Album “Winter is for Lovers” komt uit op 23 oktober 2020 via ANTI-Records

BEKIJK SINGLE “INLAND EMPIRE”:

 

Ben Harper heeft de release van zijn nieuwe album Winter Is For Lovers (ANTI-records) aangekondigd. Het album is in vele opzichten een samenvatting van waar Harper in zijn carrière naartoe heeft gewerkt. De solo-opname, met alleen Harper en zijn Monteleone lap steel gitaar, bestaat uit 15 tracks met originele instrumentale composities, gepresenteerd als een symfonie. Sinds zijn debuut in 1994 heeft Harper muzikale grenzen verlegd waarbij zijn lap steel gitaar gedurende zijn hele carrière een grote rol heeft gespeeld in zijn uitgesproken sound. Maar nooit eerder heeft hij een album gemaakt dat zo puur zijn bewondering voor het instrument en de beheersing ervan laat horen.

Ben Harper - Winter Is For Lovers

Vanaf nu kunnen fans het album hier bestellen die wordt aangeboden als een gelimiteerde 2000-delige persing van het album op 180g vinyl, gesigneerd, genummerd en met de hand gestempeld. Bestellingen worden deze week afgehandeld. De releasedatum voor het album in standaard vinyl en digitale versie wordt dit later dit najaar bekendgemaakt.

De muziek met meditatieve invloeden op het instrumentale album Winter Is For Lovers zit diepgeworteld in het DNA van Harper en leidt terug naar The Folk Music Store, de invloedrijke instrumentenwinkel in Californië die zijn grootouders in de jaren vijftig openden. De winkel bood onderdak aan beroemdheden van alle niveaus, waaronder Sonny Terry, Brownie McGhee, Rev. Gary Davis, Doc Watson en John Fahey. Toen Harper in zijn jeugd in de winkel werkte, ontmoette hij al iconische gitaarspelers als Ry Cooder, Leonard Cohen, Taj Mahal, David Lindley en Jackson Browne voor wie hij zelfs de gitaren mocht stemmen.

Winter Is For Lovers verkent op filosofische wijze de American Primitive movement, ooit opgestart door Leo Kottke en John Fahey. Harper combineert het met de muziek die hij hoorde toen hij opgroeide, luisterend naar de blues-, Hawaiiaanse en klassieke gitaarmeesters in de platencollectie van zijn moeder. Hij werd al vroeg aangetrokken door het onderscheidende en kenmerkende geluid van de slide gitaar, leerde fingerpicking van slide-master Taj Mahal en studeerde later bij Chris Darrow van Nitty Gritty Dirt Band – een lap steel-virtuoos die grote invloed had op Harper’s levenslange liefde voor het instrument.

Kijk / luister hier naar de single ‘London’:

 

Toen Harper delen van het album componeerde, las hij het boek Infinite Jest – het album is dan ook sterk beïnvloed door de unieke verhalende structuur van het boek. Namelijk, toen Harper ontdekte dat auteur David Foster Wallace een reeks korte verhalen samenvoegde om een groter verhaal te creëren, zag hij een zelfde soort kans om met de stukken die Winter Is For Lovers zouden worden, een reeks werken samen te voegen die vernoemd zijn naar en geïnspireerd zijn door, locaties over de hele wereld die een speciaal plekje in zijn hart hebben veroverd.

Ben Harper (promo)

Harper:
“Dit is mijn eerste volledig instrumentale album. Het heeft een grimmig uitgekleed karakter; alleen ik en mijn lap steel gitaar. Het is doelbewust geproduceerd om intiem en kaal te klinken, alsof ik in je woonkamer speel. Bij de eerste keer luisteren kan het verrassend zijn of sommigen overrompelen, omdat het dramatisch is uitgekleed in tegenstelling tot veel van wat we vandaag horen.
Ik ben een grote fan van flamenco, klassiek, Hawaiiaans en bluesgitaar, en ik hoop dat deze invloeden allemaal op de een of andere manier vertegenwoordigd zijn in Winter Is For Lovers.

Ik heb deze plaat het grootste deel van mijn volwassen leven gecomponeerd, en de uitdaging die deze plaat mij bood, was volledig nieuw. Een heel album opnemen met één gitaar en zonder woorden, waarbij elke nuance onder een microscoop lag, was veeleisender dan welke plaat dan ook die ik tot nu toe heb gemaakt en een grotere beloning voor mijzelf.”

Ben Harper is driemaal winnaar van de GRAMMY Award en heeft 7 nominaties op zak. Hij produceerde albums voor onder meer Mavis Staples, Blind Boys of Alabama, Natalie Maines en Ricky Lee Jones. Zijn geliefde liedjes hebben honderden miljoenen streams gegenereerd en hij wordt als headliner geboekt op ’s werelds grootste (festival) podia. In 2016 keerden Harper en zijn oude band The Innocent Criminals terug met Call it What It Is, door The Atlantic als ‘briljant’ beschouwd. Harper, een oud-activist, schreef het album om het politiegeweld het hoofd te bieden. Harper’s vorige volledige release (2018) was de GRAMMY-genomineerde No Mercy In This Land; zijn tweede album met mondharmonicalegende Charlie Musselwhite.


Ook op Blues Magazine ...