Ben Granfelt
muziekcafe, Bluesroute Helmond
30 oktober 2021

Verslag en foto’s Jos Verhagen

Bij mijn eerste bezoek aan de Bluesroute in Helmond viel meteen artiest op, Ben Granfelt. Een jaar terug zag ik hem eens optreden op een Duits blues festival en hij had zijn huidige Duitse tour een dagje onderbroken om op de Bluesroute Helmond act de presence te geven.
De muziek van Ben Granfelt is niet blues maar stevige gitaar georiënteerde rock. Een soort dat we alle wel kennen van bijvoorbeeld G3, de samenwerking van Joe Satriani en Steve Vai. Deze Ben Granfelt is niet van G3 maar is F1 vernoemt naar zijn land van herkomst Finland.

Foto Ben Granfelt - Bluesroute Helmond 30 oktober 2021

Hij speelde in Finland in diverse band zoals Gringo locos en The leningrad cowboys. Met zijn toenmalige band Guitar slingers speelde hij bij Wishbone Ash in hun voorprogramma wat resulteerde in een kort dienstverband bij Wishbone ash. Hij kijkt nog met veel plezier terug op deze periode gezien het feit dat hij in zijn live show “Faith hope and love” heeft opgenomen, zo ook in Helmond

Foto Ben Granfelt - Bluesroute Helmond 30 oktober 2021

In een afgeladen Muziek cafe trok hij direct fel van leer met de openingstrack van zijn laatste CD Live.. because we can!, “Mind your step watch your step”. Voor menig blues liefhebber in de zaal was het misschien even schrikken geweest maar zijn kwaliteiten als gitarist overtuigde het publiek te blijven kijken. Zeker na het funky en vet groovende “Check up from the Neck up” was de zaal om, wat een monsterlijke solo toverde hij hier tevoorschijn. Gas terugnement in een mooie uitvoering van Pink floyd’s klassieker “Breath” bouwde hij op naar pure gitaar inventiviteit in een medley jam van JJ Cale kraker “Cocaïne”, niet alleen blues, maar omgetoverd in een vette metal track, een reggae uitvoering om af te sluiten in Eric Clapton style, en uit volle borst meegezongen door het uitzinnige publiek. Gezien de sluitingstijd gooide hij met “Going home” er nog een schepje bovenop te doen met zijn partners in crime Masa Maijanen (Bass) en Okko Laru (drums).

Foto Ben Granfelt - Bluesroute Helmond 30 oktober 2021

Een top optreden van een man die houdt van live spelen en een aanrader om eens te gaan kijken. Zijn laatste album Live… because we can! geeft een goede indruk hiervan.

Setlist:
1: Mind your step watch your step
2: Rock me
3: Better place
4: My soul to you
5: Check up from the neck up
6: Life living
7: Faith hope and love
8: Hey Stranger
9: Kebab blues
10: Breathe
11: Cocaïne medley jam
Toegift: Going home


Ook op Blues Magazine ...